Veliler karneye nasıl tepki vermeli?
Veliler karneye nasıl tepki vermeli? Hediye alınmalı mı? Tatilde kural ve sınır olmalı mı? Çocuklar yarı yıl tatilinde ders çalışmalılar mı?” Bu ve benzeri bir çok soru velilerin aklına takılıyor. Çocuklarına faydalı olmak isteyen velilere uzman tavsiyeleri…
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlAra tatil, çocukların dinlenmeleri, keyifli vakit geçirmeleri ve yeni döneme daha iyi başlamaları için verilen küçük bir mola. Ancak bu tatili verimli geçirmek gerekiyor.
Bahçeşehir Koleji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü, çocuklarına faydalı olmak isteyen ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Bu yıl ara tatil 23 Ocak’ta başlayacak ve 3 Şubat tarihinde sona erecek. Her yıl olduğu gibi bu yarıyılda da öğrenciler ile veliler farklı duygu ve beklentiler içinde. Genelde yarıyıl tatili çocuklar için sınırsız eğlence beklentisi, ebeveynler için ise çocuklarının zamanını doğru değerlendirebilmeleri konusunda kaygılandıkları bir dönem oluyor.
Hal böyleyken ebeveynlerin aklına, “Karneye nasıl tepki verilmeli? Hediye alınmalı mı? Tatilde kural ve sınır olmalı mı? Ders çalışmalılar mı?” gibi birçok soru takılıyor.
Uzmanlar, ailelere karnenin başarının tek ölçütü olmadığını hatırlatıyor. Ailelerin çocuklarının gelişimindeki tüm süreçleri dikkate alarak sadece akademik başarıya odaklanmaması gerektiğinin altını çizen uzmanlar şu önerilerde bulunuyor:
“Her çocuğun tatile ihtiyacı vardır. Çocuğun karnesi beklentilerin altında olsa bile eleştiri yerine bir süre için onun bu sıkıntıdan uzaklaşmasını sağlamalısınız.
Yarıyıl tatilinde çocuğunuza verebileceğiniz en güzel hediye, onlara göstereceğiniz ilgi ve ayırdığınız zamandır. Birlikte yapacağınız etkinlikler aile içi iletişiminin ve aile bağlarının güçlenmesini destekleyecektir.
Yarıyıl tatili öğrencilerin bedenen ve ruhen dinlenmeleri için olsa da verimli değerlendirildiğinde öğrencinin gelişimine ve yenilenmesine katkı sağladığını hatırlatan uzmanlar çocuğu ilkokul çağındaki ebeveynlere tatili verimli geçirmek için şu tavsiyelerde bulunuyor:
Çocuklar genelde anda yaşarlar ve geçmiş ile gelecek konusunda değerlendirme yapmak için yetişkinlerin desteğine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle geçirdikleri dönemi değerlendirmek için doğru sorularla onları yönlendirin.
“Geçtiğimiz dönem kendinle gurur duyduğun bir anını paylaşmak ister misin? Yeni neler öğrendin? İlk kez denediğin bir şey oldu mu?” gibi sorularla dönemi değerlendirmelerine destek olun.
Karne dönemlerinde aileler başarıya maddi bir ödülle karşılık verebiliyor. Ancak yapılması önerilen; elde edilen başarının fark edilmesi, içten bir “Aferin.” ve sıcak bir kucaklaşmadır.
Tatiller kuralların esnek olduğu zamanlar olsa da sınır ve kural çocukların kendilerini güvende hissetmeleri için bir ihtiyaçtır. Bu nedenle okul dönemindeki kuralları gözden geçirerek tatile uyarlayabilirsiniz.
(Uyku düzeni, ekran süresi gibi…) Bu düzenlemeler çocuklarla yaşanabilecek çatışmaların önüne geçer. Tatil başında bu kuralları belirlemek, çocuklara anlık “Hayır!” ya da “Yeter!” demekten daha etkilidir.
Oyun ve doğa çocuklar için en verimli öğrenme ortamlarıdır. Doğadaki renkleri konuştuğunuz, ağaçtaki yaprakları saydığınız, gözlerinizi kapatıp en uzaktaki sesleri bile duymaya çalıştığınız bir doğa yürüyüşü ve birden çok yönergenin takip edilmesi gereken oyunlar, çocuklar için birçok kazanım oluşturur.
Ev çalışmalarını tamamlamaları ya da kısa süreli tekrar yapmaları olası öğrenme kayıplarının önüne geçse de tatilin bir mola olduğu unutulmamalıdır.