Türkiye'nin en güzel ekoturizm rotaları!
Türkiye’de birbirinden güzel ekoturizm rotaları bulunuyor. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün pazartesiye denk gelmesiyle 3 günlük tatil imkanı doğdu. Bu fırsatı, yeşil bir tatille süslemek isteyenler için ekoturizm rotaları, biçilmiş kaftan. Bu güzel 'derin nefes' alanlarını sizler için derledik.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlDoğaya ve yeşilliklere yelken açmak isteyenlerin faydalanabileceği rehberlerin başında Orman Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı "Benim Ormanım" mobil uygulaması geliyor. Uygulama, ormanlar ve ekoturizm rotaları hakkında bilgiler ve haritalar sunuyor.
Uygulamaya IOS ve Android işletim sistemlerinden mobil cihazlarına indiren vatandaşlar, "Orman Parkları" sekmesine girdiğinde ülke genelindeki 50'den fazla orman parkı ve ekoturizm rotası hakkında son bilgilere ulaşabiliyor. Bisiklet, yürüyüş, kuş gözlemi, fotoğrafçılık, piknik ve yüzme gibi aktivitelerin de yapıldığı rotalardan bazıları şunlar.
Ziyaretçilerine balıkçılık, fotoğrafçılık, yürüyüş, doğa turizmi, doğa sporları, dağ bisikleti, bilimsel tur ve spor etkinliği gibi aktiviteler sunuyor. Zengin bir bitki örtüsü var. Kuşlar başta olmak üzere pek çok canlı türü bulunuyor.
Kaya içine oyulan yapılardan oluşan ve 6’cı yüzyılda yapılan Dara Antik Kenti’ni de içine alan ekoturizm alanında toplam 13 kilometrelik yürüyüş güzergahı var. Ekoturizm alanında fotoğrafçılık, doğa turizmi, doğa sporları, bilimsel tur ve spor etkinlikleri yapılabiliyor.
Doğaseverler için eşsiz bir alternatif. Hafta sonu veya günübirlik dağ bisikleti, doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, oryantiring ve kar yürüyüşü yapmak isteyenler için ideal bir yer.
Doğaseverler için iyi bir seçenek olan Çamlıyayla Baştepe Ekoturizm Alanı’nda piknik, fotoğrafçılık, yürüyüş, doğa turizmi ve doğa sporları yapılabiliyor. Ekoturizm alanı, zengin bitki örtüsünün yanı sıra vaşak, kurt, tilki gibi yabani hayvanlara da ev sahipliği yapıyor.
Muğla'daki bu rotada da 35 kilometrelik yürüyüş parkurunda Kaunos Antik Kenti'ni, Köyceğiz Gölü'nü ve Dalyan'ı seyrederek orman gezisi yapma imkanınız var.
Yaklaşık 52 kilometrelik bir yürüyüş parkuruna sahip. Yeşilin bin bir tonunun eşlik ettiği ekoturizm alanında Kafkasör Şehir Ormanı ve Mersivan Kayak Merkezi turistlerin uğrak yerleri arasında yer alıyor.
Özellikle yaz aylarında yerli-yabancı çok sayıda turistin akınına uğruyor. Zengin bitki örtüsü ve ormanlarıyla fotoğraf meraklılarının da gözdesi.
Akdeniz kıyı şeridinde. Zengin bitki örtüsüyle öne çıkıyor. Eşsiz güzellikteki okaliptüs ormanlarıyla göz dolduran ekoturizm alanı, aynı zamanda kuşların da göç yolu güzergahında bulunuyor. Doğa sporları, fotoğrafçılık, dağ bisikleti gibi aktiviteler yapılabiliyor.
Koşu parkuru, bisiklet ve yürüyüş yolu barındıran rotada, yüzme alanları da var. Köyceğiz'de yer alan rota, sığla yağının üretildiği ağaçlar eşliğinde trekking imkanı da sunuyor.
Küre Dağları'nın sunduğu habitat zenginliğinin yansıdığı rotada, 155 metre yükseklikten akan Ulukaya Şelalesi fotoğraf tutkunları için etkileyici manzaralar sunuyor. Ayrıca uygulamada aktarılan efsaneye göre, şelalenin suyundan içenler aşk acısını unutuyor. 3 kilometrelik doğa yürüyüş parkurunun yer aldığı rotada milli park da var.
Amanos Dağları’nda yer alan Karaçay Şelalesi Ekoturizm Alanı’nda fotoğrafçılık, yürüyüş, doğa turizmi, doğa sporları ve bilimsel tur gibi pek çok aktivite yapılabiliyor. Ekoturizm alanı coğrafi konumu kadar antik kalıntılarıyla da görülmeye değer.
Rotada 19 km’lik parkur yer alıyor. Ormanda yürümeyi, koşmayı sevenler için oldukça uygun bir saha.
25 kilometrelik yürüyüş ve bisiklet parkuruna sahip rotada 3 bin yıllık Hitit Anıtı'nı da görebilirsiniz. Rotada ayrıca yol boyunca nazar boncuğu üretimi yapılan tesisler de var.
Şehir merkezine yakın bu rotada, 27 kilometrelik doğa yürüyüşü parkuru var ve rota, kuş çeşitliliği, yabanıl meyve ağaçları ve eşsiz manzarasıyla öne çıkıyor.
İstanbul'a yakın gezilecek yerler ise şunlar:
Maşukiye'den başlayıp Karatepe Mahallesi'nde son bulan 28 kilometrelik orman parkuruyla öne çıkan rotada, 2 adet tabiat parkı var. Doğa yürüyüşü, dağ bisikleti gezisi ve fotoğrafçılık avantajlarıyla öne çıkan rota, kent merkezinde yaşayanlar için güzel bir mola yeri.
Nüfusu 20 milyona dayanan ve şehirleşmenin en yoğun hissedildiği ken olan İstanbul'un tek ekoturizm rotası Büyükada'da. Doğa pürüyüş parkurlarından ilki, lunapark meydanından başlayıp Aya Yorgi Kilisesi'nde kadar ulaşırken, ikinci parku ise Yücetepe'ye ulaşıp tam bir ada turu imkanı sunuyor.
Köroğlu Dağları’nda yer alır. Gerek zengin bitki örtüsü gerekse yabani hayvanlarıyla dikkat çekiyor. Balıkçılık, fotoğrafçılık, yürüyüş, doğa turizmi, doğa sporları, dağ bisikleti gibi aktiviteler yapılabiliyor.
İnegöl'deki Oylat kaplıcaları ve Oylat Şelalesi'ni de kapsayan rotada, manzara seyir terası, yürüyüş yolu bulunuyor. Rotanın yakınında konaklama imkanı da var.
Mustafa Kemal Paşa'da yer alan rotada 3,2 kilometrelik bir parkur var. Rota ismini bölgede bulunan ve 38 metreden dökülen Suuçtu Şalesinden almış. Zengin biyoçeşitliliğe sahip sahada, görsel olarak önemli bir kaynak değere sahip olan Karadere Deresi de var.