Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?

Kitap okuma alışkanlığı yetişkinlerin yaratıcılıklarını ve iş performanslarını arttırırken, çocuklarda ise okul başarısına katkı sağlıyor. İşte 7 adımda kitap okuma alışkanlığı edinmenin yolları…

Para Durumu Para Durumu info@paradurumu.tv
1 7 Ne tür kitaplardan hoşlandığınızı keşfetmek bu işin temeli.

Bir kitapçıya veya kütüphaneye giderek kitapların sayfalarını karıştırıp, hangi tür kitapların size hitap ettiğini öğrenin. Kurgu romanlar, biyografiler, eğitici kitaplar ve düşünce metinlerini inceleyerek ne sevdiğinizi keşfedin.

2 7 Kitap okumak için zaman yaratın.
Kitap okumak için zaman yaratın.

Tıpkı popüler bir diziyi izlemek için televizyonun karşısına geçtiğiniz gibi, belirlediğiniz bir zamanda kitabınızı elinize alın ve kendinize rahat bir köşe bulun. Telefon ve televizyon gibi dikkat dağıtıcı unsurların sesini kısın.

3 7 Ailenizin diğer bireyleriyle birlikte kitap okuyun ve okuduklarınızı tartışın.

Bu yöntem özellikle çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırmak isteyen aileler için oldukça faydalı. Ailece kitap okumak ve okunanlar üzerine konuşmak kültür seviyenizi yükselttiği gibi, empati yeteneğinizi de geliştirecek.

4 7 Kendinizi kısıtlamayın.
Kendinizi kısıtlamayın.

Birtakım önyargılara kapılıp sevmediğiniz halde Nobel ödüllü bir yazarın kitabını okumak için kendinizi zorlamayın. Kitap okumak son derece öznel bir eylemdir ve herkes farklı yazı stillerinden, farklı yazarları okumaktan keyif alır. ‘Bu yazar çok iyi’ denilerek size tavsiye edilen bir kitabı okumaya çalışmak yerine gerçekten seveceğiniz bir eseri elinize alın.

5 7 Kendinize günlük kitap okuma rutinleri oluşturun.

Günde yalnızca 20 dakika kitap okumak hem iş hayatındaki performansınızı arttırmanızı hem de kendinizi daha iyi ifade edebilmenizi sağlar.  Her gün kitap okumaya ayırdığınız süreyi uzatmaya çalışın.

6 7 Yarıda bırakın

Okurken sıkıldığınız kitapları yarıda bırakmaktan korkmayın. Kimse size kitabı bitirmek için senet imzalatmadı değil mi?

7 7 Değiş tokuş iyidir.
Değiş tokuş iyidir.

Arkadaşlarınızla kitap değişimi yaparak, daha önce okuduklarınız hakkında sohbet edin. Bu tür konuşmalar kitaplara olan hevesinizi arttırır ve yeni aldığınız kitabı okumak için sabırsızlık duyarsınız.

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Şeyma Tuna Dinç
Ne güzel anlatmışsınız. Bende Covid19 Salgını döneminde bilgimi internette yazarak paylaşmaya başladım. O zorlu zamanlarda çok iyi geldi. Ve evde geçirdiğimiz o dönemlerde birçok arkadaş kazandım. Zengin işte bu. Şimdi paylaşmanın değerini çok daha iyi kavradım. Ellerinize sağlık
muhammet uzun
gerçekten doğru noktalara parmak basmısınız tebrikler