Kapsül dolap nedir? Kıyafet tasarrufu yaptıran kapsül gardıroplar
Kıyafet seçimi hem vakit hem de nakit konusunda masraflı bir aktivite. İşte zamandan ve paradan tasarruf etmemizi sağlayan, minimalist bir akım olan kapsül dolaplar. Kapsül dolap nedir? Kapsül gardırop kullanan ünlüler kimler? Detaylar içeriğimizde...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKapsül dolap fikri modası geçmeyecek minimum sayıda ve birbiriyle rahatça kombinlenebilecek, tamamı sevdiğimiz kıyafetlerden oluşan bir dolaba sahip olmak anlamına geliyor. Siz de kıyafetlere fazla para harcadığınızı düşünüyorsanız, Bugün ne giysem sorusunu kendinize sıkça soruyorsanız, yeterince kıyafetinizin olduğunu bilmenize rağmen giyecek az parçanızın olduğunu hissediyorsanız bu uygulamayı hayatınıza geçirmeyi düşünebilirsiniz.
Kapsül Gardırop adından son zamanlarda daha sık bahsediliyor olsa da tarihi eski yıllara dayanıyor. Kapsül gardırop fikri Londra’da Wardrobe isimli butiğin sahibi olan Susie Faux tarafından 1970’li yıllarda ortaya atılıyor. Kıyafete harcanan para ve zaman israfını önlemeyi amaçlayan kapsül gardırop fikri günümüzde moda akımlarının dayatmalarından uzaklaşmak isteyenler tarafından oldukça benimsenmiş durumda.
Kapsül Dolap uygulamasının temel amaçlarını sıralarsak:
- Kıyafet seçimine ve mağaza gezmeye harcadığımız zamanı azaltmak,
- Bütçemizi korumak, alışveriş ve tüketim çılgınlığından uzaklaşmak,
- Moda akımlarını takip etmek yerine modası geçmeyecek kıyafetlere sahip olmak,
- Kendimizi rahat hissettiğimiz, bizi mutlu eden sevdiğimiz kıyafetleri giymek,
- Az ve öz düşüncesini benimseyerek minimalist bir dolaba sahip olmak,
- Marka bağımlılığından kurtularak kaliteyi ön plana almak,
- Kullanmadığımız kıyafetleri ihtiyacı olanlarla buluşturmak.
Nereden başlayacağınız konusunda fikriniz yoksa işte kısa bir başlangıç listesi:
- Artık size küçük gelse de dolabınızdan çıkarmaya kıyamadığınız kıyafetleri,
- Anlık bir hevesle alıp belki de etiketinin bile üzerinde durduğu kıyafetleri,
- Sevdiğiniz fakat eskidiği için artık giymediğiniz kıyafetleri,
Kısacası uzun süredir giymediğiniz fakat dolabınızda yer edinen kıyafetleri ayırmak başlangıç için iyi bir adım olabilir. Bu kıyafetler arasından iyi ve temiz durumda olanları bağışlayabilir, veya ikinci el satış uygulamaları üzerinden satabilirsiniz.
Dolabınızı ferahlatarak ilk adımınızı attınız. Ev kıyafetleriniz, spor kıyafetleriniz ve özel günlerde giydiğiniz elbise veya takım elbiselerinizi hariç tutarak birbiriyle kombinleyebileceğiniz olabildiğince az sayıda kıyafeti belirleyerek kapsül dolap uygulamasını hayata geçirebilirsiniz.
Kapsül gardırop fikri New York’un Moda kraliçesi olarak bilinen Donna Karan’ın “7 easy pieces” yani 7 basit parça konseptini yaratmasıyla güçlenmiştir. Ünlü modacı birbiriyle uyumlu renklere sahip ceket, bluz, etek, pantolon gibi 7 basit parça ile birçok farklı kombin yapılabileceğini göstermiştir. Özellikle çalışan kadınlar tarafından sevilen bu konsept az parça kıyafet ile şık ve pratik kombinler yapabileceğini kanıtlamıştır. Ayrıca “The Six Items or Less Challenge” olarak adlandırılan ve 6 parça kıyafet ile tam 1 ay geçirmeyi amaçlayan bir akım da bu fikrin yayılmasının öncülerinden olmuştur.
Kıyafet diyeti de denilebilecek bu meydan okumanın amacı kıyafetlerinize yüklediğiniz anlamı gözden geçirmenizi sağlamak. Bu meydan okumayı gerçekleştirmek ise oldukça basit. En rahat kombin yapabileceğiniz ayakkabı ve aksesuar hariç toplam 6 parça kıyafeti belirleyin ve 1 ay boyunca sadece onları giyin. Bu meydan okumanın sonunda aslında fazla kıyafete ihtiyacınız olmadığını yaşayarak öğreneceksiniz. Bu diyeti uygulayan ve kitabında deneyimlerini paylaşan Finansal okuryazarlık girişimcisi Özlem Denizmen; 1 ayın sonunda ne eşinin, ne de ofis arkadaşlarının 1 ayı 6 farklı kıyafetle geçirdiğini fark etmediklerini söylüyor.
Fazla uzağa gitmemize gerek yok, televizyondan sıkça görmeye alıştığımız Acun Ilıcalı ülkemizde kapsül dolap uygulamasını en iyi benimseyenlerden. Kıyafet seçimine vakit harcamak yerine hayatını kolaylaştırmak adına tek çeşit giysi giymeyi tercih ettiğini söylüyor. Ülkemizden Cem Yılmaz da çoğu gösterisinde aynı tarzda giyinerek kıyafet seçimiyle uğraşmıyor. Dünyadan örneklere geldiğimizde ise herkesin tanıdığı Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Barrack Obama, Christopher Nolan gibi ünlüler yer alıyor. Mark Zuckerberg’e yapılan bir röportajda neden hep aynı tişörtü giydiği sorulduğunda mental enerjisini korumasına yardımcı olduğunu söylüyor.
Minimalist yaşama adım atarken harcama alışkanlıklarınızı ve ve zaaflarınızı gözden geçirerek finansal farkındalığınızı artırmanız önemlidir. Yatırım, para yönetimi, harcama alışkanları ve tasarruf gibi konularda yol arkadaşı olan Monay mobil uygulamasını indirebilirsiniz. Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliğiyle harcarken kazanabilirsiniz.