İstanbul'da az para harcayarak yapılabilecek aktiviteler
İstanbul dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri. Bayramda toplu ulaşımın tüm yurttaşlarımıza hediye olduğunu düşünürsek evde hazırlayacağımız atıştırmalıklarla bu harika şehrin tadını çıkartmak küçük bir tatil gibi olur. Hem de çok fazla para harcamadan yapabileceğiniz pek çok şey var!
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Ol1) Sultanahmet Camii'ni ziyaret edin
İstanbul'un en ünlü turistik yerlerinden biridir. Ayrıca Mavi Camii olarak da bilinir. İstanbul'un tarihi yarımadasında, Sultanahmet Meydanı'nda yer almaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun 14. padişahı I. Ahmed tarafından 1609-1616 yılları arasında inşa ettirilmiştir.
Sultanahmet Camii'nin içinde, Osmanlı dönemine ait çiniler ve çeşitli renklerde mavi, yeşil ve kırmızı camlarla bezenmiş 20.000'den fazla çini bulunur. Ayrıca cami, 17. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilir.
Ayasofya (Yunanca: Ἁγία Σούδα; Latince: Sancta Sophia), İstanbul, Türkiye'de bulunan eski bir Ortodoks patrikhanesi bazilikası, daha sonra bir cami, sonrasında bir müze ve şimdi cami olarak Yapıldığı 360 yılından 1453 yılına kadar bir Doğu Ortodoks katedrali ve Konstantinopolis Patrikhanesi'nin merkezi olarak hizmet vermiştir. Daha sonra, İstanbul'u Bizans İmparatoru Konstantin XI Palaiologos'tan (hükümdarlığı 1448-1449) aldıktan sonra fetheden Mehmed II (hükümdarlığı 1444-1446) tarafından camiye dönüştürülmüştür. Yapı, I. Mahmud (hükümdarlığı 1730-1754) döneminde Konstantinopolis çevresindeki diğer kilise ve manastırlardan alınan malzemeler kullanılarak bugünkü halini almıştır.
Topkapı Sarayı Avrupa'nın en büyük saraylarından biridir ve 15. yüzyıldan beri varlığını sürdürmektedir. "Fatih" olarak da bilinen ve 1453 yılında Konstantinopolis'i (şimdiki İstanbul) fetheden Mehmed II tarafından yaptırılmıştır. Bu muhteşem saraya müze kartiniz ile girebilirsiniz!
İstanbul Arkeoloji Müzesi, Türkiye'nin en büyük, Roma, Yunanistan ve Mısır gibi eski uygarlıklara ait dünyanın ise en önemli müzelerinden biridir. Pazartesi günleri saat 17:00'de kapanması dışında her gün sabah 9'dan akşam 7'ye kadar açıktır. 12 yaş ve üzeri ziyaretçiler için müzeye giriş ücreti kişi başı 200 TL’dir.
Yerebatan Sarnıcı'nın günümüzde hala iyi korunmuş olduğu düşünülür. Yerebatan Sarnıcı, turistlerin İstanbul'daki en popüler turistik yerlerden biridir ve birçok turistin ziyaret ettiği yerlerden biridir. Sarnıç, 1985 yılında turistlerin ziyaretine açılmıştır.
Sarnıç, birçok filmin ve belgeselin çekimlerinde kullanılmıştır. James Bond filmi olan "From Russia with Love"ın bir sahnesi ve Dan Brown'un "Melekler ve Şeytanlar" kitabındaki bir sahne de Yerebatan Sarnıcı'nda geçmektedir.
6) Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısını gezin
Kapalıçarşı, dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından biridir. Türk halılarından baharatlara, giysilerden mücevherlere kadar her şeyin satıldığı 4.000'den fazla dükkan bulunmaktadır. Bu devasa çarşının her bir bölümünü keşfetmek için bütün bir günü kolayca harcayabilirsiniz.
Galata Kulesi İstanbul'un en ikonik simgelerinden biridir. Kule, 1348 yılında Cenevizli tüccarlar tarafından o zamanlar Pera Tepesi (bugünkü Taksim) olarak adlandırılan yerin tepesine inşa edilmiştir. Kule, 1965 yılına kadar deniz feneri olarak kullanılmış ve bu tarihten sonra turistlerin İstanbul'u yukarıdan izleyebilecekleri bir seyir terası haline gelmiştir.
Kişi başı 100 TL’den baslayan bir ücret karşılığında İstanbul Boğazı'nda bir gemi gezisine çıkabilirsiniz. İstanbul Boğazı, Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan ve İstanbul'u kuzeyden güneye (doğuya) kat eden iki su yolundan biridir. Bu güzergâh üzerindeki duraklardan herhangi birinde inebilir ve yol boyunca farklı semtleri keşfedebilirsiniz: Ortaköy, Bebek, Rumeli Hisarı, Kanlıca , Anadolu Hisarı ve Beylerbeyi Sarayı Müzesi. Bu geziyi yapmak için en iyi zaman gün batımıdır çünkü Istanbul gün batımında çok güzeldir!
9) Boğaz kıyısında bir yürüyüşe çıkın
Boğaz boyunca bir yürüyüşün tadını çıkarın. Beylerbeyi Sarayı'ndan Anadolu Kavağına; Ortaköy’den Rumeli Hisar’ina doğru yürüyün. Boğaz boyunca manzaranın tadını çıkarın. Sulara demirlemiş çok sayıda teknenin yanı sıra yüzyıllar öncesinden kalma camiler, köşkler, saraylar ve diğer tarihi binaların yanından geçeceksiniz.
Dolmabahçe Sarayı veya Çırağan Sarayı'nı, her ikisinin de 9:30 - 12:00 saatleri arasında ücretsiz olarak halka açık olduğu bir Pazar sabahı ziyaret edin. Ayrıca Topkapı Sarayı'nı kapalı olduğu Pazartesi günleri hariç istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz (9:30 - 12:00 saatleri arasında açıktır).
Şehrin birçok müzesinden birini ziyaret edin. Pera Müzesi (Tepebaşı Sokak, İstiklal Caddesi üzerinde yer alır), İstanbul Arkeoloji Müzeleri (Üsküdar) tarihi önemleri ve güzellikleriyle görülmeye değerdir.
Eminönü veya Kadıköy'den vapura binerek Büyükada veya Heybeliada gibi Prens Adaları'ndan birine gidin ve deniz kenarında dinlenerek keyifli vakit geçirin.
Monay, 'Nasıl birikim yapılır' ya da 'Para yönetimi nasıl yapılır' ve 'Borçlarımı ödemeye nereden başlayabilirim' gibi sorulara ve Monay Yolculukları, Monay testleri ve kendi yapay zekası ile yanıt veren ücretsiz bir mobil uygulamadır.
Monay ile finansal hayatını yönet
Monay, 'Nasıl birikim yapılır' ya da 'Para yönetimi nasıl yapılır' ve 'Borçlarımı ödemeye nereden başlayabilirim' gibi sorulara ve Monay Yolculukları, Monay Para Uzmanı ve kendi yapay zekası ile yanıt veren ücretsiz bir mobil uygulamadır. İndirmek ve daha fazlası için monay.com.tr internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.