İş görüşmesinde karşı tarafa sorabileceğiniz sorular
İş ararken mülakat sorularını yanıtlamaya o kadar çok odaklanırız ki, çok önemli bir şeyi unuturuz. Biz de soru sormak için oradayız. İşte iş görüşmesinde sorabileceğiniz sorular...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBir iş görüşmesinde doğru soruları sormak iki nedenden dolayı önemlidir:
İlk olarak, sorduğunuz sorular pozisyon için aday olma niteliklerinizi gösterir.
İkincisi, işverenin sizinle mülakat yaptığı kadar siz de işverenle mülakat yapıyorsunuz. Sorduğunuz sorulara işverenin verdiği cevaplar, oranın çalışmak istediğiniz bir şirket olup olmadığını öğrenme fırsatınız.
Doğru soruları sormak için bu noktalara dikkat edin:
Görüşme yapan kişinin sizinle ilgili hiçbir çekincesi olmadığından emin olun.
İşverene ilginizi gösterin.
İşverenin sizin için uygun olup olmadığını öğrenin.
Bir iş görüşmesi sırasında sorabileceğiniz sonsuz sayıda soru var, ancak bunlara odaklanırsanız, doğru soruları bulursunuz.
Her görüşme için üç ya da beş soru hazırlayabilirsiniz. Gerektiğinden daha fazla soru hazırlayabilirsiniz çünkü bazı sorularınız görüşme sırasında yanıtlanabilir.
Sizin için ideal bir aday hangi beceriler ve deneyimlere sahip olmalı? Bu, görüşmecinin kartlarını masaya koymasını ve işverenin tam olarak ne aradığını belirtmesini sağlayacak harika bir açık uçlu sorudur.
Personelinizin karşılaştığı en büyük sorun nedir ve bu sorunu çözmenize yardımcı olabilecek bir konumda olabilir miyim? Bu soru, yalnızca ekibe nasıl yardım edebileceğinizi hemen düşündüğünüzü göstermekle kalmaz, aynı zamanda görüşmeciyi sizi o pozisyonda çalışırken hayal etmeye teşvik eder.
- Burada çalışmaktan en çok ne zevk aldınız? Bu soru, görüşmecinin sizinle daha kişisel bir düzeyde bağlantı kurmasını ve duygularını paylaşmasını sağlar. Cevap aynı zamanda, insanların oradaki işlerinden ne kadar memnun olduklarına dair bir fikir verecektir. Görüşmeyi yapan kişi sorunuza bir cevap bulmakta zorlanıyorsa, bu uyarı niteliğindedir.
- Bu pozisyonda ve bu firmada veya kar amacı gütmeyen kuruluşta başarıyı ne oluşturur? Bu soru, orada başarılı olmaya olan ilginizi gösterir ve cevap size hem nasıl ilerleyeceğinizi hem de bunun sizin için uygun olup olmadığını gösterecektir.
- Niteliklerim hakkında tereddütleriniz var mı? Bu soru oldukça cesurca. Ayrıca, becerilerinize ve yeteneklerinize güvendiğinizi göstereceksiniz.
- Sürekli eğitim ve mesleki eğitim sunuyor musunuz? Bu, bilginizi genişletmekle ve nihayetinde işverenle birlikte büyümekle ilgilendiğinizi gösteren harika bir konumlandırma sorusudur.
- Çalışacağım ekipten bahseder misiniz? Sorunun nasıl ifade edildiğine dikkat edin; işi alacağınızı varsayar. Bu soru aynı zamanda size günlük olarak etkileşimde bulunacağınız kişiler hakkında da bilgi verir, bu yüzden cevabı yakından dinleyin.
- Yeni ürünleriniz veya büyüme planlarınız hakkında bana neler söyleyebilirsiniz? Bu soru, öncesinde işverenin sitesinde araştırma yapın ve ilginizi göstermek için piyasaya sürdüğü yeni bir ürün veya hizmetten bahsedin. Sorunun cevabı, işverenin nereye gittiği konusunda size iyi bir fikir verecektir.
- Bu pozisyonda daha önce kim vardı? Görünüşte basit olan bu soru, o kişinin terfi edip etmediğini veya kovulduğunu veya istifa edip etmediğini veya emekli olup olmadığını size söyleyecektir. Bu, ilerleme şansınız olup olmadığına, çalışanların mutsuz olup olmadığına, ortamın kargaşa içinde olup olmadığına veya işverenin sizin yaşınızda çalışanları olup olmadığına dair bir ipucu sağlayacaktır.
- Süreçteki bir sonraki adım nedir? Bu, en önemli son sorudur ve kesinlikle sormanız gereken bir sorudur. Süreçte ilerlemekle ilgilendiğinizi gösterir ve görüşmeciyi pozisyon için kaç kişinin yarıştığını size söylemeye davet eder.