İkinci el otomobil satın alırken nelere dikkat etmeli?
İkinci el otomobil alırken pek çok kişi sorunla karşılaşıyor. Peki ikinci el araç alırken mağdur olmamak için nelere dikkat etmeli?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlEkspertiz raporu
İkinci el otomobilin durumunu, kurumsal bir kimlik altında hizmet veren, tüm detayları inceleyen, yazılı ve kaşeli bir rapor halinde tüketiciye sunan TSE belgeli ekspertiz firmalarından sağlıklı bir şekilde öğrenebilirsiniz. İkinci el arabalarda artık ekspertiz zorunluluğu var.
Doğru fiyatı bulma
Aynı model ve donanımdaki araç arasında ciddi farklar olabiliyor. Bunu da etkileyen araçtaki hasar ve yüksek kilometre olabiliyor. Bazen satıcının aciliyeti nedeniyle düşük fiyata satış mümkün. Alacağınız aracın piyasasını internetten ve galeriden araştırın, ne pahalıya ne ucuza alın.
Sms ile sorgulama
5664'e mesaj atarak aracın hasar geçmişi, detay bilgileri, ruhsat sahibi, eksper raporuna göre değişen parçaları öğrenilebilir. Bunun için 'DETAY' boşluk plakayı yazıp SMS göndermeniz yeterli. Değişen parça, şasi no'su da bu yolla sorgulanabiliyor.
Resmi kayıtların kontrolü
Aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu, trafik para cezası borcu, yapılandırılan vergi borçları, banka veya başka kurum ya da şahıslara ait haciz durumları satışı engeller. Araç devredilse dahi daha sonra başınızı ağrıtır. Bu yüzden vergi borçlarını İnternet Vergi Dairesi'nden, aracın üzerindeki haciz durumlarını ise ruhsat sahibinin e-Devlet şifresiyle sorgulamanızda fayda var. Böylece noter satışı esnasında kötü sürprizle karşılaşmazsınız.
Motor ve mekanik kontrolü
Kullanılmış araçlarda mutlaka motor ve mekanik kontrolü yapılmalı. Bunu yetkili servis aracılığıyla yaptırmak sağlıklı sonuç verir. Bu kontrollerde aracın alt kısmından bir darbeye maruz kalıp kalmadığı, ön takımında bir problem olup olmadığına bakılır. Aracın yağ ve egzoz kaçakları tespit edilir.
Kilometre hileleri
Aracın kilometresi ikinci el piyasa değerinin belirlenmesinde de etkili olur. Kilometre düşürme hileleri bu yüzden yaygındır. Özellikle dizel araçlarda düşük kilometre tercih edilir. Buna karşılık bakımları düzenli yapılmış ve temiz kullanılmış araçlarda yüksek kilometreler çok fazla problem yaratmaz. Aracın kilometresi TÜVTÜRK ve servis kayıtlarından doğrulatılabilir.
Para almadan devretmeyin
Aracı noterden devretmeden önce mutlaka parayı alın. Son günlerde 'sahte dekont'lu dolandırıcılar türedi. 'Parayı gönderdim, hesabına düşer' deyip sahte dekontu da delil olarak gönderiyor. Ayrıca satıcıya bankadan para gelmiş gibi gösterilen 'hesabınıza EFT girişi olmuştur' gibi bir SMS de gönderiliyor. Hesabınıza para düşmeden aman satış yapmayın.
Ödeme
Alım satım yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken konu ödemeyi yapacak alıcının, parayı kendi hesabından yapması. Farklı birine ait hesaptan yapılan ödemede hesap sahibi ‘aracı teslim almadım’ diyebilir. Alıcı ayrıca parayı ruhsat sahibine ya da sahibinin hesabına yatırmalı.
Güvenli ödeme sistemi
Nakit taşıma ve dolandırılma risklerini ortadan kaldıran Güvenli Ödeme Sistemi, Türkiye Noterler Birliği işbirliği ile kullanıma sunulmuştu. Sistemle, ikinci el taşıtın mülkiyeti ile satış bedelinin eş zamanlı ve güvenli bir şekilde el değiştirmesi sağlanıyor.
Lastiklerin durumu
Lastiklerin durumu, diş derinliği araç aldıktan sonra hem ek masraf hem de güvenlik açısından dikkatle kontrol edilmeli. Lastik diş derinlikleri yasal aşınma sınırı olan 1.6 milimetrenin altında olmamalıdır. Bu durumdaki araç muayeneden de geçemez.
Yedek anahtar
Herhangi bir hırsızlık durumunun önüne geçilmesi ve gereksiz maliyetlerden kaçınmak için mutlaka yedek anahtar durumunu satıcıdan öğrenin. Ayrıca aracın pert veya çalınma durumlarında kasko ödeme öncesi aracın ruhsat ve yedek anahtarı kullanıcıdan isteniyor. Yedek anahtar, kriko, stepne, ilk yardım setinin tam olması maliyetinizi de düşürür.