Evlilik yolunda maddi anlamda sorun yaşamamak için bu konulara dikkat!
Evlenme süreci, keyifli olduğu kadar zorlu bir deneyimdir çünkü farklı iki yaşam bir araya gelir ve tek bir çatı altında birleşir. Bu birleşmede para konuları da oldukça hassas bir meseledir. İşte para konusunda sorun yaşamamak için evlilik öncesinde dikkat etmeniz gerekenler...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlFinansal plan yapın
Evlilik hayatınıza birlikte uzun dönemli hedefler belirleyerek, planlar yaparak başlarsanız bu evliliğinizin daha sağlam temellere oturmasına yardımcı olacaktır. Bu planlarınız ev almak, yatırım yapmak ya da emekliliğiniz için birikim olabilir. İster nişanlılık döneminizde, isterseniz de evliliğinizin ilk aylarında finansal planlarınızı, hedeflerinizi konuşun ve ortak bir noktada birleşin.
Borçlarınızı söyleyin
Evlilik konusuna yapılan temel hataların başında ilk baştan finansal konuları konuşmamak geliyor. Eşinizin geliri, finansal hedefleri, beklentileri nedir sorun. Kendinizinkileri de anlatın. Borç konusuna yaklaşımını sormayı ve sizinkini söylemeyi de atlamayın. Hayatta her şey insanlar için, bu nedenle daha yolun en başındayken bu konularda birbirinize karşı açık ve samimi olun.
Şeffaf olmalısınız
Kredi kartı borcunuzu farklı yansıtmak ya da alışveriş poşetlerini eşinizden gizli eve sokmak. Bunlar sıkça rastlanan şeyler. Oysa ki ilişkinizde samimiyet ve şeffaflığı kendinize temel ilke edinmeniz, ilişkinizin geleceği açısından çok önemli. Eşinize karşı ufak tefek finansal sırlarınız oluşuyorsa, bu sizin için bir alarm niteliği taşısın ve yolun başında önleminizi alın.
Hesapları yönetme kararı
Evlenmeden önce ya da evliliğinizin hemen başında hesaplarınızı nasıl yöneteceğinizi konuşun ve bir karara bağlayın. Her ikiniz de çalışıyorsanız ev bütçesine kim nasıl bir katkı yapacak konuşun. Aynı şekilde ortada bir borç varsa, bunun kapama planını da birlikte yapın.
Bütçe oluşturun
Düğün, yeni ev hazırlamak, balayı.. hepsi tatlı telaşlar. Ancak bu işin bir de bütçesi var. Hayatınıza bir borç yükü ile başlamak istemiyorsanız öncesince bütçenizi yapıp, planlarınızı bu sınırlar dahilinde yapın.
Finansal önceliklerinizi belirleyin
Herkesin finansal öncelikleri kendine göre farklıdır. Finansal huzurunuzun kaçmaması için bütçenizi birlikte ve her ikinizin de finansal önceliklerinizi göz önüne alarak yapın.
Acil durum fonu oluşturun
Kimi zaman beklenmedik harcamalar sonucu finansal tahminlerimizde şaşma olabilir. Bu durumu göz ardı edip, sorun yokmuş gibi harcamaya devam etmek yerine oturun ve bu konuyu konuşun. Nerelerden tasarruf edip bu harcamaları karşılayacağınızı belirleyin ve bu delik büyümeden hızla önlem alın. Sonrası için ise bu tarz durumlara karşı acil durum fonunuzu oluşturmaya başlayın.
Borçlarınızı kapatma planı yapın
Henüz evliliğinizin başında ve çocuklarınız yokken varsa borçlarınızı temizlemek için çok uygun bir zamandasınız. Borçlarınızı yok saymak yerine karı koca ne var ne yok listenizi yapın. Varsa borçlarınız için bir borç kapama planı ve bunları kapattıktan sonrası için finansal hedef planlamanızı yapın. Örneğin ihtiyaç kredimiz kapanınca, ev almak için birikime başlayacağız.