Dünyanın en kirli şehirlerinde sıralama değişti: Türkiye'den hangi il listede?
İsviçre hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir’in son raporunda dünyanın havası en kirli şehirleri listesini açıkladı. 99 şehrin yer aldığı listede, hangi şehirler ilk 10’a girdi? Listeden Türkiye’den hangi şehir, kaçıncı sırada yer aldı?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Ol2022′de küresel nüfusun yaklaşık yüzde 90′ı sağlıksız hava kalitesi yaşadı. Sadece altı ülke Dünya Sağlık Örgütü’nün güvenli hava kirletici seviyeleri tavsiyelerini karşıladı. Araştırmalar, kirli havaya maruz kalmanın kalp krizlerine, astım krizlerine ve erken ölüme yol açabileceğini gösteriyor. DSÖ, 2005 yılında hava kalitesi rehberini ilk yayınladığında, kabul edilebilir hava kirliliği seviyelerinin metreküp başına 10 mikrogramdan az olduğunu açıklamıştı. DSÖ, 2021′de bu seviyeyi metreküp başına 5 mikrogramın altına düşürdü.
Rapor, 2022 yılında en kirli ilk beş ülkenin Çad, Irak, Pakistan, Bahreyn ve Bangladeş olduğunu ortaya koydu. Küresel olarak en kirli şehirler sırasıyla Lahor (Pakistan) Hotan (Çin), Bhiwadi (Hindistan), Delhi (Hindistan) ve Peşaver (Pakistan).
ABD’de en kirli büyük şehirler Columbus, Ohio olurken, onu Atlanta, Chicago, Indianapolis ve Dallas izledi.
Rapora göre, yalnızca altı ülke DSÖ’nün güncellenmiş sağlık sınırlarını karşıladı. Bu ülkeler de şöyle sıralandı: Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda.
En kirli şehirler sıralaması 2023 yılında değişiklik oldu. Nepal'in başkenti Katmandu, dünyanın en kirli havasına sahip şehirler listesinde ilk sırayı aldı. Katmandu’nun birinci sıraya yükselmesinde son dönemdeki büyük orman yangınları etkili oldu.
Listenin ikinci sırasında Güney Afrika Cumhuriyeti'nin en büyük şehri, Afrika kıtasının da en kalabalık üçüncü şehri Johannesburg yer aldı.
Üçüncü sırada ise Tayland’ın en büyük şehri Chiang Mai yer aldı.
En kirli şehirler sıralamasında dördüncü sırayı Hindistan’ın 17 milyon nüfuslu en büyük ikinci şehri Delhi aldı.
Beşinci sırada Pakistan'ın Pencap eyaletinin yönetim merkezi ve 11 milyon nüfusuyla ülkenin ikinci büyük kenti Lahor yer aldı.
Bangladeş’in 12 milyon nüfuslu başkenti Dakka, en kirli şehirler sıralamasında altıncı oldu.
Yedinci sırada Hindistan'ın Batı Bengal eyâletinin başkenti Kolkata var.
Sekizinci sırada Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti'nin 8 milyon nüfuslu başkenti Hanoi yer aldı.
Dokuzuncu sırada Tayland’ın başkenti ve en büyük şehri Bangkok var.
10’uncu sıradaki şehir Malezya’nın Sarawak eyaletinin başkenti Kuching oldu.
99 şehrin yer aldığı listede Türkiye’den İstanbul 46’ncı sırayı aldı. İstanbul 62 değer ile kirlilik derecesinde iyiye yakın kategoride gösterildi.