Dünya Çevre Günü 'Plastik kirliliğine son ver' sloganıyla kutlanıyor
Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) 1972’de aldığı kararla 5 Haziran “Dünya Çevre Günü” olarak kutlanıyor. Dünya Çevre Günü'nün bu yılki mottosu "plastik kirliliğine son ver" (beat plastic pollution) sloganıyla gerçekleştiriliyor.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlHer 5 Haziran'da farklı bir tema ve sloganın seçildiği Dünya Çevre Günü kapsamında bu yılki etkinlikler "plastik kirliliğine çözümler" (solutions to plastic pollution) teması ve "plastik kirliliğine son ver" (beat plastic pollution) sloganıyla gerçekleştiriliyor.
BM verilerine göre 1950'den günümüze 9,2 milyar ton plastik üretildi ve bu üretim sonucunda 6,9 milyar ton plastik atık ortaya çıktı.
Yarısı tek kullanımlık olmak üzere, dünyada her yıl üretilen 400 milyon tondan fazla plastiğin yüzde 12’si yakılıyor, yüzde 10’undan daha azı geri dönüştürülebiliyor ve kalan atıklar doğaya karışırken 19 ila 23 milyon tonu denizlere, nehirlere ve göllere dökülüyor.
Plastik kirliliği azaldığında ne olacak?
Araştırmalar, hükümetlerin ve şirketlerin gerekli önlemi almaları halinde, 2040 yılına gelindiğinde plastik kirliliğinin yüzde 80 oranında azaltılabileceğini, tek kullanımlık plastiklerin önüne geçilmesi halinde de 4,5 trilyon Dolar tasarruf edilebileceğini gösteriyor.
Dünya genelinde en çok plastik atık üreten ülkeler arasında Çin, ABD, Hindistan, Endonezya ve Brezilya yer alıyor. Bu ülkeler nüfusları, ekonomik faaliyetleri ve tüketim alışkanlıkları gibi faktörler nedeniyle büyük miktarda plastik atık üretiyor.
Ancak, plastik atık sorunu tüm dünyada yaygın bir sorun olduğu için atık yönetimi ve plastik geri dönüşümüne yönelik çözümler küresel bir öncelik haline gelmiş durumda.