BM Raporu: Açlığı kadınlar bitirir! Peki nasıl?

Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD), Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü'nde kadınlara eşit toprak hakları verilmesinin, dünyadaki açlığı önemli ölçüde azaltabileceğini açıklıyor. Bu durum, toprak sağlığını korumanın önemli bir unsuru olarak belirtiliyor.

Güncelleme:

Çölleşme ile mücadelede kadınların rolü

Çölleşme, gıda güvensizliğini artırıyor ve iklim değişikliği mücadelesini sekteye uğratıyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, toprağın doğal olarak restore edilme hızından 100 kat daha hızlı aşındırıldığını belirtiyor. Guterres, bu durumun sürdürülemez tarım uygulamalarının bir sonucu olduğunu vurguluyor.

Toprak eşitsizliği kadınları olumsuz etkiliyor

Toprak sahiplerinin sadece beşte biri kadınken, çölleşme ve onun sonuçlarından en çok etkilenenler kadınlar oluyor. Bu durum, kadınların doğal kaynaklara, finansal hizmetlere ve teknolojiye erkeklere kıyasla daha az erişimi olmasından kaynaklanıyor.

BM Raporu: Açlığı kadınlar bitirir! Peki nasıl?  resim: 0

Eşit toprak hakları ve açlığın azaltılması

UNCCD'nin analizine göre, kadınlara toprak haklarında eşitlik sağlanması durumunda, tarımsal üretim en yoksul bölgelerde %4'e kadar artabilir ve yetersiz beslenme dünya çapında %12-17 azalarak 150 milyon insanlar açlıktan kurtulabilir. 

Kadınlar ve toprak koruma

Kadınların toprak yönetiminde etkin bir rol alması durumunda, toprak sağlığının ve tarım veriminin arttığına dair önceki raporlar vurgulanıyor. Ancak, bu durum yeterince önemsenmiyor.

Dünya Çölleşme Günü 2023

Bu yıl, Dünya Çölleşme Günü etkinlikleri "Her Land" (Her Kadının Toprağı) temasıyla ilerliyor. Bu tema, UNCCD tarafından Mart 2023'te Dünya Kadınlar Günü'nde başlatılan "Cinsiyet Eşitliğini ve Arazi Restorasyon Hedeflerini Geliştirmek" kampanyasının bir parçası.
BM'nin New York merkezinde düzenlenen ana etkinliğe, kadınların toprak haklarını savunan liderler ve toplumsal cinsiyet eşitliği savunucuları katılıyor. Etkinlikte,
Çin, Fiji, Macaristan, İtalya, Kenya, Meksika, Fas, Sırbistan, Türkiye ve Vietnam gibi ülkelerde çölleşme ve kuraklıkla mücadele günü anısına etkinlikler düzenleniyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800