Birini sevindirebilecekken niye dolapta beklesin?
Kullanılmayan eşyalarınız, dolap bekleyen giysileriniz birilerini sevindirsin. Peki nasıl? İkinci el eşyaları sizden alıp, ihtiyaç sahiplerine ulaştıran sivil toplum kuruluşları bunları satarak yeni projelere kaynak sağlıyorlar. İşte onlardan bazıları...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKullanmadığınız eşya demek. Kullanılmayacak durumda olan eşya anlamına gelmiyor. Maalesef yardım kuruluşları çok sayıda çöp nitelikli giysi almaktan şikayetçi. Bazı kurumlar kendilerine gelen giysilerin yüzde 70’inin temizlik bezinden öteye geçemeyecek kadar deforme olmasından yakınıyor. Eski eşyalarınızı verirken kesinlikle dikkat etmeniz gereken noktalar var…
Rengi ağarmış, yırtık pırtık olmuş, ciddi şekilde deforme olmuş giysileri göndererek boşuna vakit ve kaynak harcamayın ya da harcatmayın, kötü durumdakileri doğrudan siz çöpe atın ya da temizlik bezi yapın.
Birçok kurumun ve bu kurumdan giysi alan kişinin yıkama ve ütüleme imkanı yok. Bu yüzden giysileri mutlaka temiz, ütülü ve tamir edilmiş halde verin. İç çamaşırı bağışlayacaksanız bunların temizliğine iki kat dikkat edin.
İhtiyacı olan ailelerin 6 kapılı gardırop koyacak kadar yeri olmayacağını dikkate alın, ergonomik eşyaları bağışlayın. Çok büyük eşyalar belki okul veya halk eğitim merkezi gibi yerlerde değerlendirilebilir, bunları yardım yapacağınız kuruma mutlaka önceden bildirin.
Buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesi gibi eşyalar için yapılan eskisini getir yenisini götür kampanyalarının çoğunda eski eşya getirmeden de indirim yapılıyor. Çalışır durumda olanları yardım kurumlarına bağışlayabilirsiniz.
Vereceğiniz eşyaları mutlaka kolileyin. Ya da doğrudan siz teslim edecekseniz uygun bir ambalaja koyun. Asla dağınık halde götürmeyin. Hemen bütün kurumlar kitap bağışı da kabul ediyor. Okuduğunuz ve bir daha bakmayacağınız kitapları da vererek kütüphanenizde yeni kitaplara da yer açmış olursunuz.
Her çeşit eşyayı bağışlayabilirsiniz. Yastık, yorgan, tül, battaniye, masa örtüsü, tabak çanak, VCD, bilgisayar gibi aklınıza gelen her şey bir başkasının işine yarabilir.
Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın İstanbul Üsküdar’da bulunan İyi Kalpler Dükkanı’nda, kuruma bağışlanan ikinci el eşyalar satılıyor. Geliri üniversite öğrencisi gençlere eğitim bursu olarak veya gençlerin hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projelerine kaynak olarak aktarılıyor.
Kurumun halen süren 300’ün üzerinde projesi var. İyi Kalpler Dükkanı’na temiz, yıpranmamış ve iyi görünen her türlü kıyafeti, CD, kitap, mutfak malzemesi, küçük eşyalar, oyuncak, aksesuvar, kaset çalar bağışlayabilirsiniz. Ticari ikinci el mağazalarından çok daha düşük fiyatlandırma yapan İyi Kalpler Dükkanı, büyük mobilyaları alamıyor. Dizi kostümlerinin ve ünlülerin kıyafetlerinin de bağışlandığı bu dükkana Türkiye’nin her yerinden Yurtiçi Kargo ile ücretsiz gönderim yapılabiliyor.
Adres: Emniyet Mah. Yıldırım Beyazıt Sokak No:4/1 Üsküdar /İstanbul Tel: (216) 318 01 90 www.tog.org,tr
Kısa adıyla AİP, sadece elden ve kargoyla her türlü giysi ve küçük-büyük eşya bağışı kabul ediyor. Türkiye’nin her yerindeki ihtiyaç sahiplerine gönderiyorlar.
Özellikle doğudaki okullarda okunmuş kitap ve VCD’lere ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar. Artık herkes DVD kullandığı için giderek eski teknolojiye dönüşen VCD’ler doğudaki okullar için çok faydalı. Aynı şekilde kullanılmayan düşük REM’li bilgisayarlar, yazıcılar bu okullarda işe yarıyor.
Kurum sadece 4 kişilik personeliyle düzenleme için uğraşıyor bu yüzden bağışçılardan temiz ve sağlam eşya bekliyorlar.
Adres: İskender Paşa Mah. Ahmediye Cad. No. 60 Aksaray Fatih /İstanbul Tel: (212) 491 06 61 www.aipvakfi.org
Dernek kullanılmış veya yeni giysileri ve mobilyaları alıyor. Sıradan eşyaların yanı sıra çok sayıda kullanılmış tekerlekli sandalye ve koltuk değneği talebi aldıkları için artık bunlara ihtiyaç duymayanlar, ya da yenisini alanlar derneğe elindekileri gönderebilir.
Derneğin evden eşya alma hizmeti yok, sadece getirilip bırakılması gerekiyor. Türkiye genelinde tüm bölgelere yayılmış 65 şubesi var. Şube adresleri İstanbul’daki merkezden öğrenilebilir: (212) 521 49 12 - 631 11 95. Yardımları İstanbul’da tek şube kabul ediyor. Çapa’da bulunan şube, haftaiçi 9.30 - 18.00 arası, cumartesileri ise 14.00’e kadar açık.
Adres: Aşağı Guraba Caddesi No:31-33 Çapa /İstanbul www.tsd.org.tr
Türkiye’nin en eski ve en büyük yardım kuruluşlarından biri olan derneğin 157 şubesi var. Ankara’daki merkezleri bir kamyonetle büyük eşyaları da kabul edebiliyor. Diğer şubeler ise genellikle elden ve kargo ile bağış alıyor. Kuruma, kullanılabilir durumda olan giyim eşyalarının yanı sıra halı, koltuk, yatak, yorgan, dolap gibi tüm eşyaları bağışlayabilirsiniz.
Dernek, içlerinden en iyi durumdakileri kendilerinden burs alan üniversite öğrencilerine veriyor, fakir aileleri de araştırırak dağıtım yapıyor. Kurumun faaliyetleri sadece ikinci el eşya ile sınırlı değil. Örneğin Çıldır’da inşa ettikleri kız öğrenci yurduna yiyecek ve burs yardımı da yapıyorlar. Kendilerine çok fazla kadın giyim eşyası geldiğini, kışa girerken özellikle doğudaki illere gönderilmek üzere erkek giysisi, bot, ayakkabı ve yorgan gibi eşyalara ihtiyaç duyulduğunu belirtiyorlar. Kurumun Kartal, Pendik, Üsküdar, Kadıköy, Beykoz, Şile, Sarıyer, Beşiktaş, Bakırköy, Beyoğlu, Eminönü, Silivri gibi İstanbul’un hemen her tarafında 16 şubesi olduğu gibi Türkiye’nin her ilindeki şubeleri de bağış kabul ediyor. Türkiye merkezi Ankara’da: (312) 431 62 20 - 431 62 24.
İstanbul Merkezi ise Şişli’de: (212) 240 72 38 www.yardimsevenler.org
Ağustos 1999’daki Marmara Depremi’nin ardından örgütlü bir şekilde çalışmaya başlayan merkez, o tarihten bu yana kadınlara yönelik birçok yardımı hayata geçirdiği için bu isimle anılsa da tüm yoksullara hizmet veriyor.
Birçok atölyesi var. Mobilya atölyesinde, bağışlanan eşyalar niteliklerine göre beyaz eşya, elektronik, mobilya olarak ayrılıyor, gerekenler onarılıyor. Giysi atölyesinde yıpranmış giysiler tamir ediliyor, yıkanıp ütülenip poşetleniyor. Mefruşat atölyesinde battaniye tül gibi bazı eşyalar elden geçirilip kullanıma sunuluyor, bir kısmı da kermeslerde satılıyor.
El sanatları ve geri dönüşüm atölyesinde ise günlük hayatta kullanım ömürlerini bitirmiş birçok küçük ev eşyası yeniden işlenerek farklı bir alanda kullanıma sunuluyor ya da süs eşyası haline getiriliyor. Elde edilen ürünler sergileniyor veya kurumun kermeslerinde satılıyor. Çağlayan’da bulunan merkez elden ve posta ile gönderilen bağışları kabul ettiği gibi randevu alınırsa eşya ve giysi yardımlarını üç gün içerisinde evden de teslim alıyor.
Adres: Piyale Paşa Bulvarı No:1 (Futbol sahası yanı) Çağlayan/ İstanbul Tel: (212) 444 00 93 www.ibbkkm.org
Sevgi Mağazası Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, oyuncak, mutfak eşyası, çocuk kıyafeti, ayakkabı gibi tüm eşya bağışlarını alıyor. Mobilya alamıyorlar ancak yine de mobilya bağışı durumunda ihtiyacı olan aileyi yönlendirip adresten aldırıyorlar. Derneğe eşya bağışları elden veya kargo ile gönderilebilir. Mağaza pazar hariç her gün 9.30-18.00 arası açık.
Adres: Acıbadem Gömeç Sok. Ahmet Süt Sitesi Ahmet Süt Camii Kadıköy/İstanbul Tel: (216) 545 84 59