Beyin Sağlığı Nasıl İyileştirilir?
Beyin sağlığınızı iyileştirmenin 4 yolu vardır ve bunlardan bazılarını zaten yapıyor olabilirsiniz. Bu liste "sağlıklı beslenme" ve "egzersiz yapma" gibi temel şeyleri içeriyor.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBeyin sağlığınızı iyileştirmenin 4 yolu vardır ve bunlardan bazılarını zaten yapıyor olabilirsiniz. Bu liste "sağlıklı beslenme" ve "egzersiz yapma" gibi temel şeyleri içeriyor. Ancak bunlar sık sık duyduğunuz eylemler oldukları için güçlü etkiye sahip olmadıklarını düşünmeyin. Bu beş eylemi gerçekten hayatınıza dahil ederseniz, uzun vadeli olarak beyin sağlığınızda muazzam bir fark yaratacaksınız.
1.Düzenli Fiziksel Egzersiz
Beyin sağlığınızı iyileştirmek için ilk yapmanız gereken düzenli fiziksel egzersizdir. Araştırmalar, aerobiğin beyne giden kan akışını artırdığını bunun da nörobilişsel işlevlerinizi iyileştirdiğini ve bunama gibi akıl hastalıkları riskini azaltabileceğini gösteriyor. Ayrıca yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi risklerinizi de azaltıyor. Ayrıca fiziksel aktivite ayrıca stresi azaltacak ve genel zihinsel sağlığınızı geliştirecektir.
2.Vücudunuz İçin Doğru Uyku Miktarı
İkincisi, doğru miktarda uyumak. Uykunuzu almazsanız beyniniz yavaş yavaş körelecektir. İyi uyku sizi daha da güçlendirecek. Bunun nedeni, düşünmenin enerjiye ihtiyaç duymasıdır. Aslında düşündüğünüzde kalori yakarsınız. Fakat çok yorgunsanız, beyninizin düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu enerjiyi alacak hiçbir yeri olmayacaktır. Ve zamanla, bunun zihinsel sağlığınız üzerinde kalıcı olumsuz etkiler bırakabilir.
3.Sosyal Bağlantılarınızı Artırmak
Beyin sağlığınızı iyileştirmenin üçüncü yolu da sosyal bağlantılarınızı artırmaktır. Beyniniz bağlantılar için kablolanmıştır. Bu yüzden kendini her şeyden uzaklaştırmak insana verilen en kötü cezalardan biridir. İnsanlar olarak bağlantı içinde olmayı seviyoruz. Beyniniz, sosyal olarak diğer insanlarla bağlantılı olduğunda zevk ve güvenlik duygusu hisseder. Yapmanız gereken şey kaliteli bağlantılara odaklanmaktır. Daha derine inerek ilişkilerinizin kalitesini artırın. Beyniniz bunu SEVECEK.
4.Dengeli Beslenme
Dördüncüsü, dengeli bir diyet yapmaktır. Az yemek değil, doğru yemek hedefiniz olmalı. Aslında, şeker yemek bilişsel gerileme ile bağlantılı olabilir ve sonuçta hafıza kaybına neden olabilir. Bize beynimizin ihtiyaç duyduğunu düşündüğü hızlı bir zevk duygusu verir, ancak gerçekten buna hiç ihtiyacı yoktur. Yemekler güzeldir, lezzetlidir ve evet vücudunuz için ve aynı zamanda beyniniz için de çok önemlidir.
BEYİN SAĞLIĞI FAALİYETLERİ
Beyin sağlığınızı iyileştirmek için yapabileceğiniz eylemlere ek olarak, odaklanmayı ve hafızayı geliştiren aktiviteler ve egzersizler de vardır.
1.Okuyun
Mümkün olduğunca okuma yapın. Kitap okumak (sesli kitap dinlemenin aksine) beyninizi çalıştırır. Zihniniz için bir güç egzersizi gibidir. Okumak, bilişsel yeteneklerinizi artırır ve daha derin bir düzeyde düşünmenizi ve problem çözmenizi sağlar. Bunu daha iyi okumayı öğrendiğim hızlı okuma dersi aldığımda öğrendim. Aslında beyninizin performansını iyileştirmeye yardımcı olan birçok zihinsel egzersiz içeriyor.
2.Müzik Dinleyin ve Dans Edin
İkinci aktivite müzik ve danstır. En sevdiğiniz müziği dinlediğinizde ne kadar mutlu olduğunuzu düşünün. Veya dans ederken vücudunuzun nasıl hissettiğini. Şahsen biliyorum, harika hissettiriyor. Neredeyse yüksek bir seviyede titreşim yayıyormuşsun gibi bir his yaratıyor. Bu sadece egzersiz için iyi değil, aynı zamanda düşüncelerinizi ve duygularınızı anında değiştirmek için de iyidir.
3.Meditasyon Yapın
Üçüncü aktivite meditasyondur. Bu konuyla ilgili çok fazla uygulamalar da vardır. Farkındalığı günlük yaşamınıza entegre etmenin basit bir yoludur. Meditasyon, sizi (ve enerjinizi) yoran duygu ve düşünceleri bırakmanızı sağlar. Kendinizi dinlerken, düşünceleri ve duyguları bırakarak içsel olarak stabilize olmanızı sağlar. Bu konudaki en sevdiklerimden biri Michael Singer’ın ‘’Özgür Ruh’’ kitabıdır.
Tek başına bir meditasyon kitabı olmasa da zihninize yön vermek ve işe yaramayan duyguları salıvermek gibi meditasyon tekniklerine dayalı alıştırmaları öğrenmek için inanılmaz derecede faydalıdır.
4.Yaşam Koçluğu Programıyla Kendinize Koçluk Yapın
Son olarak, beyin sağlığınızı ve zihinsel işlevinizi geliştirmek için bir yaşam koçluğu programında kendinize nasıl koçluk yapacağınızı öğrenin. Beyin sağlığınızı optimize etme konusunda eğitilmiş bir yaşam koçuyla, kendi zihninizi görmenize yardımcı olabilecek bir akıl hocası ve rehber edineceksiniz. Sonuç olarak dünyanızı değiştireceksiniz. İlişkilerinizde daha az gerginlik olacak, daha iyi hissedeceksiniz, daha fazlasını başaracaksınız ve genel zihinsel sağlığınızın öncekinden çok daha iyi olduğunu göreceksiniz. Unutmayın iyi bir yaşam koçu sizin göremediklerinizi görmenize yardımcı olur.
Son Not!
Beyninizi sağlıklı tutun. Zihinlerimiz dünyadaki deneyimlerimizi yarattığı için beyin sağlığımıza öncelik vermek listenin başında yer almalı. İyi haber şu ki, beyninizle ilgilenmek eğlenceli de olabilir. Okuma yapmak, egzersiz yapmak, iyi bir uyku ve yaşam koçu edinmek, gelecek yıllarda hayatınızda derin bir etkiye sahip olabilecek yukarıda listelenen yollardan sadece birkaçıdır.
Kaynak: https://nataliebacon.com/how-to-improve-brain-health/