Ana diliniz beyin yapınızı etkiliyor
Konuşulan ana dilin, düşünme biçimini nasıl etkilediğine dair bir araştırma yapıldı. Yapılan bu araştırmaya göre, anadilimiz beynin işleyişini değiştiriyor.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlNeurolmage bilimsel dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, anadilin beyindeki düşünme yapısını değiştirdiği ortaya çıktı. Münih Max Plank Enstitüsü'nde (MPI) yapılan çalışmaya göre Arapça ve Almanya konuşan kişilerin beyin yapıları birbirinden çok farklı.
Yapılan araştırmaya göre Arapça ve Almanca anadili olan 47 kişinin beyin faaliyetleri tomografiyle incelendi. Çalışmaya katılan kişiler eğitimli fakat anadillerinden başka dil bilmeyen kişilerdi. Yanıltıcı faktörler engel olmasın diye tüm katılımcılar sağ elini kullananlar arasından seçildi.
Çalışmayı yapanlar arasında bulunan Dr. Alfred Andwander, "Arapça konuşanların beyninin sağ ve sol yarı kürelerinde çok daha güçlü bir bağlantısallık görüldü" açıklamasında bulundu. Anwander, Almanca konuşan kişiler için ise ağırlıklı olarak beynin sol yarısındaki dil ağlarını kullandıklarını belirtti.
Anadilin sağdan sola okunması beyni etkiliyor
Araştırmacılar bu durumun sebebini, Arapça’nın bağımsız olarak telaffuz edilemeyecek kelime kökleri ve kelime modellerine sahip olması olarak yorumladı. Bunun yanında Arapça’nın sağdan sola doğru okunmasının, beynin sağ tarafını da sol tarafını da aktifleştirdiği açıklandı. Ayrıca Arapça konuşan kişilerde, beynin iki yarım küre arasındaki bağlantısallığının yanında başka ek bağlantıların olduğu da tespit edildi.
Dr. Anwander, "Beyin bağlantısallığı öğrenmeyle ve çocukluktaki çevreyle şekilleniyor. Bu da yetişkin beyninde işlemeyi ve kavramsal düşünmeyi etkiliyor" açıklamasında bulundu.
Daha önceki araştırmalarda da beynin farklı bölgelerinin ana dil ile bağlantılı olduğu açıklanmıştı. Ancak konuyla ilgili bu şekilde örnekleme sahip bir araştırma yapılmamıştı.
Enerji geleceğin para birimi olacak!Küresel yapılan 'iklim değişimi odaklı gelecek yaşam' araştırmasına göre, 2030’lu yıllarda enerjinin bir para birimi haline geleceği, mal ve hizmetler için kWh cinsinden ödeme yapılabileceği öngörülüyor.