Yurtdışına ücret ödemeden çıkmanın yolları
Başka bir ülkeye gitmek artık hayal olmaktan çıktı. Yurtdışına çıkmak için düşük ücretli ya da ücretsiz seçenek var. Organizasyonları, siteleri ve devlet destekli eğitim programlarını sizler için derledik.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlYurtdışına çıkmak başta öğrenciler olmak üzere gençlerin aklından geçirdiği, bir kere de olsa bu deneyimi yaşamak isteyeceği bir maceradır. Ancak bütçe konusu yüzünden çoğu kişi baştan pes ediyor. Ancak yurtdışına gitmek için katılabileceğiniz çok sayıda düşük ücretli ve ücretsiz yollar var. Hatta hayat boyu unutamayacağınız bu deneyim karşılığında ücret alabileceğiniz seçenekler de bulunuyor.
Avusturya, İrlanda, İtalya, Makedonya, Hollanda, Karadağ, Polonya, Bosna Hersek, İspanya, Almanya, Norveç gibi Avrupa ülkelerini uzun uzun gezmenin en ucuz yoludur. Yolculuğa çıkmanızdan itibaren sizin gibi dünyanın farklı ülkelerinden gelen öğrencilerle tanışabilirsiniz.
Interrail Pass nedir?
Interrail Pass hizmetine katılan Avrupa Demiryolu şirketleri, taşıma şirketleri ve denizyolu şirketleri tarafından uygulanan, her yaş grubundaki gezginlere ekonomik ulaşım olanağı sağlamayı amaçlayan bir pass biletidir. Aynı biletle, istenen yerde ve zamanda trene binilebilir.
Interrail Global Pass biletiyle Avrupa'nın 30 ülkesinde 4 gün ile 3 ay arasında, Interrail Bir Ülke Pass bileti ise seçeceğiniz Avrupa ülkesinde bir ay içerisinde 3 ile 8 gün arasında sınırsız serbest dolaşım olanağı sağlar.
1948 yılında, Avrupalı öğrenciler tarafından kurulan AIESEC, geleceğin liderlerini yetiştiren dünyanın en büyük öğrenci organizasyonlarından biridir. Hem üniversite öğrencileri hem de yeni mezunlar için yurtdışında kendilerini geliştirebilecekleri uluslararası bir ortam, gönüllü projeler ve staj imkanı sunan platform, gittiğiniz ülkede 6 haftadan 1 yıla kadar kalma fırsatı sağlar.
AIESEC ile alınan teorik eğitimi, pratik olarak uygulama fırsatı bulan öğrenciler ve yeni mezunlar, ister para kazanabilecekleri programlara katılabilir, isterlerse de gönüllü staj programlarını tercih edebilirler.
AIESEC nedir: Üniversite öğrencileri ve mezunlar için sosyal sorumluluk ve profesyonel staj imkanları sunan, şirketler ve sivil toplum kuruluşlarını farklı ülkelerdeki genç yetenekler ile buluşturan dünyanın en büyük gençlik organizasyonu.
Avrupa Gönüllü Hizmeti-AGH ya da İngilizce olarak European Voluntary Service-EVS, Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde sosyal içerikli gönüllülük projelerinde yer almak isteyen gençlere yönelik faaliyetlerdir.
Katılacağınız projeler kapsamında yardım kuruluşları, gençlik merkezleri, dernekler, vakıflar, huzur evleri, yetiştirme yurtları ve rehabilitasyon merkezlerinde gönüllü çalışmalarda yer alırsınız.
En az 2 ay ile 12 aya kadar süren AGH projelerinde, öğrenci ve mezunların 17-30 yaş arasında olması ve anlayabilecekleri kadar İngilizce bilmesi önemlidir.
AGH nedir? : Avrupa Gönüllü Hizmeti, istenilen bir AB ülkesinde sosyal içerikli bir projede 2-12 aylık süreler dahilinde yer almanızı sağlayan bir faaliyettir. Temel düzeyde dil eğitimini de (%5) içeren Avrupa Gönüllü Hizmeti 17-30 yaş arasındaki tüm gençlere açıktır. Avrupa Gönüllü Hizmetinin (AGH) amacı, Avrupa Birliği’nin içinde ve dışında çeşitli şekillerdeki gönüllü faaliyetlere gençlerin katılımını desteklemektir. Bu Eylem kapsamında gençler, bireysel olarak ya da gruplar halinde kâr amacı gütmeyen, ücretsiz faaliyetlerde yer alırlar.
Yurtdışında ücretsiz eğitim Erasmus programıdır. Avrupa Birliği tarafından yürütülen bir öğrenci değişim programı olan Erasmus’un amacı, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde öğrencilere uluslararası eğitim deneyimi yaşatmak ve ülkeler arasındaki iş birliğini arttırmaktır.
ERASMUS nedir? : Erasmus, 1980’lerin sonlarından beri var olan ve Avrupa Birliği tarafından yürütülen bir öğrenci değişim programıdır. Programın ismini aldığı Erasmus kimdir, diye merak ediyorsanız da kendisi, 1466-1536 yılları arasında yaşamış, Rönesansın en önemli ustalarından Hollandalı hümanist, klasik edebiyat araştırmacısı ve ilahiyatçı Desiderius Erasmus’tur.
Avrupa’da eğitim, öğretim, gençlik ve sporu destekleme programıdır. Öğrencilere yönelik yurtdışı eğitim ve staj imkanlarına ek olarak, yüksek lisans Erasmus ve doktora Erasmus seviyeleri ile öğretim üyeleri için de Erasmus projesi içermektedir.
Yurtdışında çalışarak seyahat edebileceğinizin kanıtı olan Workaway, dünyayı gezme hedefinde olanların dostu bir platformdur. Bugün 10 milyondan fazla üyeye sahip olan siteye 1 yıllık makul bir ücretle kayıt olarak, gezme planlarına başlayabilirsiniz.
Dünya çapında 130’dan fazla ülkeden host-ev sahipleri ve volunteer-gönüllülerin buluştuğu platformda, gittiğiniz şehirde günde en fazla 5 saat çalışma karşılığında size kalacak yer, kahvaltı ya da yemek veriliyor.
WORKAWAY? : Üyelerin aile yanında konaklama ve kültürel alışveriş düzenlemelerini sağlayan bir platform. Yere tecrübe edinmek isteyenler ile ihtiyaç duydukları işler için yardım talep eden ev sahiplerini buluşturuyor. Portalda oluşturduğunuz profil üzerinden gitmek istediğiniz bölgeyi seçip kriterlerinize uyan ev sahiplerini ararsınız. Uygun bulduğunuz ev sahibiyle yazışır ve anlaştığınızda WORKAWAY için hazır olursunuz.
Yurtdışında ücretsiz yaşa mantığı ile hem gezip hem de gönüllü çalışmalara katılmak isteyenlere, 1970 yılından bu yana hizmet veren en yaygın platform olan World Wide Opportunities on Organic Farm yani WWOOF, bugün dünyanın her yerinde organik çiftliklerde gönüllü olarak çalışma fırsatı sunuyor. 120’den fazla ülkede host yani ev sahipleri ile gönüllüleri buluşturan sitedeki fırsatları görebilmeniz için yıllık olarak yapılan 35€’luk bir ücret ödemeniz gerekir.
WWOOF: Güven ve takasa dayalı kültürel ve eğitsel deneyimleri teşvik ederek, sürdürülebilir bir küresel toplum inşa etmek için, gönüllüler ile ekolojik üreticileri birbirine bağlayan dünya çapında bir hareketin parçasıdır.
Dünyanın her yerinden insana; doğa dostu tarımsal üretimi yerinde deneyerek ve yardıma ihtiyaç duyanlara el uzatarak, kırsalı ve yerel kültürü tanıyarak, yoğun emeğe dayalı ekolojik üretim hareketine destek olarak, ekolojik yaşam hareketinden insanlarla tanışarak, doyurucu bir tecrübe elde ederek ekolojik yaşam deneyimi yaşama, öğrenme ve paylaşma fırsatı sağlamayı amaçlar.
1961 yılında Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenmeye başlanan Work&Travel programları, tüm dünyadan öğrencilerin Amerika’da çalışıp seyahat edebilmelerine yönelik bir kültürel değişim programıdır. Para kazanırken İngilizce dilinizi geliştirebilirsiniz.
Programa temel başvuru şartı, üniversitede tam zamanlı, örgün eğitim alan bir öğrenci olmanızdır. Work and Travel USA programına katılan adayların programdan maksimum verim elde etmeleri için en az orta seviyede İngilizce konuşabiliyor olmaları gerekmektedir.
Work and Travel program ücreti kaydolunan döneme bağlı olarak ortalama 3000 dolardır.
Ücretsiz yurtdışı eğitim arıyorsanız, AFS tam size göre olacaktır. 1914 yılından bu yana devam eden program, dünyanın en köklü uluslararası değişim organizasyonudur.
Program, tüm dünyadan katılımcılara yurtdışında lise ya da üniversite eğitimi, dil eğitimi, gönüllülük hizmetleri, yurtdışı staj gibi kültürlerarası bir deneyim sunar. Katılımcılar devam eden eğitimleri süresince gönüllü aileler tarafından misafir edilir.
AFS programlarının katkı payları her ülke için farklıdır. Üç Aylık programlar için ortalama 5.000 ABD Doları, Yarıyıl (sömestr) için ortalama 10.000 ABD Doları, okul yılı için ortalama 16.000 ABD Doları.
Online staj, eğitimler, yurtdışında eğitim alma ve gönüllülük hakkında çok kapsamlı bir platformdur. İstediğiniz ülkede gönüllü olma seçeneği ile filtreleme yapabilir ülke tercihinize göre uygulamalara erişim sağlayabilirsiniz.
Tayvan’da öğretim görevi sırasında bir çift öğretmenin, başkalarının gönüllü olmasını ve yurtdışında çalışmasını kolaylaştırma fikrinden ortaya çıktı. Öğrencilerin, öğretmenlerin, gönüllülerin ve çalışanların yurtdışındaki fırsatları araştırabileceği bir inceleme platformu Go Overseas’ı kurarak tutkularını eyleme dönüştürdüler. Site, gezginlerin hikayelerini paylaşabilecekleri ve dünyayı dolaşmak isteyen benzer düşünen insanlarla bağlantı kurabilecekleri bir yer. Ayrıca geleceğin gezginleri için programlar, stajlar ve küresel olarak bir etki yaratmalarını sağlayacak diğer fırsatlar hakkında bilgi edinmeleri için bir kaynak.
Yurtdışında çocuk bakıcılığı, mentörlük yapabileceğiniz bir programdır. Gidebileceğiniz ülkeler, programın şartları, yaş aralığı ve diğer tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
Au Pair; kelime anlamıyla anne yardımcılığıdır. Bir uluslararası kültürel değişim programıdır. Programda amaç; gençlerin farklı ülkelerdeki bir aile yanında kalarak, o ülkenin dilini ve kültürünü öğrenmesidir.
Haftada 195 dolar cep harçlığı, Aupair adayları, aileden 500 dolar eğitim yardımı alır, vize danışmanlığı ve servis ücretsiz.
Avrupa ülkelerinin haricinde ABD , Kanada , Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ülkelerde de yapılmaktadır. En çok tercih edilen ülke Amerika'dır. Amerika'yı İngiltere takip ediyor.
Eurodesk’in sitesinde güncel olarak yayınlanan çok ilanı yok fakat Avrupa Gönüllü Hizmeti değil de kendinizi geliştirmek için belli bir konuda eğitim kursuna katılmak isterseniz eurodesk sitesinden duyurular ve takvim kısmını takip edebilirsiniz.
Eurodesk nedir: Gençler için eğitim ve gençlik alanlarındaki Avrupa fırsatları ve gençlerin Avrupa faaliyetlerine katılımı hakkında bilgi sağlayan Avrupa Bilgi Ağıdır.
35 Avrupa ülkesinde faaliyette bulunan Eurodesk 1990 yılında kuruldu. Türkiye'de 2008 yılından bu yana faaliyetini sürdürüyor. Türkiye temas noktaları; TC. AB Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından, gençlere ve gençlere hizmet edenlere Avrupa Fırsatları hakkında bilgi vermekle yetkilendirilmiş kuruluşlardır.
Yurtdışında lisansüstü öğrenim görmek üzere gönderilecek öğrencileri seçme ve yerleştirme (YLSY) olarak açılımı yapılan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen bir bursluluk programıdır.
Yurt dışındaki okul ücretlerinizin tamamı, yurt içi ve yurt dışı ulaşım giderleriniz, Yurtiçi ve yurtdışı sağlık masraflarınız, sınav ücretleriniz, kırtasiye giderleriniz, aylık burs ödemesi gibi birçok eğitim harcamalarınız bu burs tarafından karşılanır.
MEB tarafından not ortalaması 2.50 üzerinde olan ve burs için gerekli şartları sağlayan öğrencilere yurt dışı yüksek öğrenimleri süresince verilmektedir. Burs mecburi hizmet karşılığında verilmektedir.
Hem eğitim almak hem de gittiği ülkeyi bol bol gezmek, kültürünü öğrenmek ve keşfetmek istiyenler için güzel bir fırsat. Yapmanız gereken Couchsurfing platformuna girip size ücretsiz evini açan insanları bulmak. Site, dünya genelinde 200 binden fazla şehirde kalacak yer, paylaşılan ev ve oda sunuyor. Kalacağınız yerlerde uluslararası gezginlerle karşılaşabilir, ev sahipleri ile harika anılar biriktirebilirsiniz.