Vadeli Mevduat Hesaplarında En Yüksek Getiri Nasıl Elde Edersiniz?
Vadeli mevduat, belirli bir vade süresiyle bankaya para yatırılan ve bu süre boyunca faiz getirisi sağlayan hesap türüdür
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlVadeli mevduat, belirli bir vade süresiyle bankaya para yatırılan ve bu süre boyunca faiz getirisi sağlayan hesap türüdür. Faiz getirisini alabilmek için belirlenen vade boyunca hesaptaki para ile işlem yapılmaması gerekir. 1,2,3,6 ay ve 1 yıl olmak üzere çeşitli vade süreleri bulunur. Vadeli mevduat hesapları ile getiri elde etmenin seçeneklerini, faiz oranlarını ve daha fazlasını haberimizde keşfedebilirsiniz.
Vadeli Mevduat Hakkında Öne Çıkan Bilgiler
Vadeli mevduat ile bir yatırım planınız varsa, öncelikle işleyişine hakim olmanız faydalı olacaktır. Bir hesap sahibi bankaya para yatırdığında, banka bu parayı diğer tüketicilere veya işletmelere kredi olarak verebilir. Mevduat sahibine ise hesap bakiyesi üzerinden faiz ödemesi yapılır. Genel olarak risksiz bir yatırım olarak kabul edilmesi ile de bilinen vadeli mevduatta; faiz oranlarının yükseldiği dönemlerde tüketicilerin de hesap açma olasılığı daha yüksek olabilir.
Bankaların Vadeli Mevduat Faiz Oranları
Bankalar ve diğer finans kuruluşlarının mevduat hesaplarındaki vade süreleri, genellikle 32 günden başlar ve 3 ay, 6 ay ya da 1 yıllık şeklinde devam eder. Belirlenmiş yasal faiz oranları da bu süreler boyunca ilgili mevduat hesabına uygulanır. Mevduat hesabının vadesi dolduğunda ise hesaptaki tutar, faiz getirisi ile birlikte çekilebilir. Ek olarak yatırımcı, vadeli mevduat hesabını başka bir vade için yenilemeyi de seçebilir. 25 Ekim 2024 tarihli güncel öne çıkan bazı mevduat faiz oranlarını aşağıda inceleyebilirsiniz:
· Akbank’ın yeni müşterilere özel vadeli mevduat hesabı, 32 günden 400 güne kadar vade süresi seçeneği sunmakta. Sabit getirili olduğundan, vade sonuna kadar piyasadaki faiz hareketlerinden etkilenmez. Faiz oranı da vade süresine ve yatırılacak tutara göre değişebilir. Örneğin, 100 bin TL mevduat tutarı ve 32 günlük vade süresi için sunulan faiz oranı %49,00. Vade bitiminde toplam mevduat tutarı, yani banka hesabından çekeceğin para ise 103 bin 973,70 TL olur.
· CEPTETEB Marifetli Hesap ise; 32 günlük vadeye %52 faiz oranı sunuyor.
· ING Turuncu Hesap ürününde %52 oranında hoş geldin faizi veriyor. Bunun için ise vade süresi ve diğer koşulları sağlamak önemli.
· DenizBank E-Mevduat hesabında da %50,00 faiz teklifi mevcut. Örneğin, 100 bin TL’lik mevduat tutarı ve 32 günlük vade için alınacak vade sonu tutar 104 bin 054,79 TL olur.
Farklı banka ve ilgili finansal kuruluşların vadeli mevduat hesapları için sunduğu farklı faiz teklifleri de mevcut. Örneğin, Enpara.com’da %42 faiz oranlı teklifler mevcut. Bu ve bunun gibi farklı pek çok seçenek ile de karşılaşmanız mümkün. Buradaki en kritik noktalardan biri; faiz tekliflerinin vade süresi ve hesaba yatırılacak paraya göre değişebileceğidir. Seçenekleri değerlendirirken, vadeli mevduat hesaplama araçlarından yararlanabilir, farklı faiz tekliflerini karşılaştırabilirsiniz.
Vadeli Mevduat Hesaplarında Yüksek Faiz Getirisi Nasıl Hesaplanır?
Vadeli mevduat hesabı seçerken, öncelikle banka ve ilgili finansal kuruluşların güncel faiz teklifleri değerlendirilmelidir. Ayrıca ilgili faiz tekliflerinden yararlanmak için söz konusu mevduat hesabının koşul ve şartlarını da karşılamanız önemli. Örneğin, pek çok banka hoş geldin faizi uygulaması ile yalnızca yeni müşterilerine hitap ediyor olabilir. Bu ve buna benzer pek çok koşula dikkat ederek eleme yapmanızda yarar var.
Ardından gerekliliklerini karşıladığınız vadeli mevduat hesabı seçeneklerini kıyaslayabilirsiniz. Bu noktada da sunulan faiz oranlarını karşılaştırmak yaygın bir yaklaşımdır. Ayrıca ne kadar miktardaki mevduat tutarı ve ne kadar sürelik vadenin toplam faiz getirisini hesaplamak da önemlidir. Bu noktada mevduat hesaplama araçları oldukça etkili olmakta. Bu sayede örneğin, 32 günlük yüksek bir tutarın mı yoksa 90 günlük daha düşük bir tutarın mı daha çok faiz getirisi sağlayacağını görebilirsiniz.