Otomatik Tasarrufun Formülü

Anneannemizden kalan yöntemlerle tasarruf edebilir, ev ekonomimizi güçlendirebiliriz!

Eskiden ne şimdi ki gibi kredi kartı varmış, ne taksitlendirme ,emekli maaşıyla hem gül gibi geçinen hem de üstüne tasarruf eden bir nesilmiş anneannelerimiz.

Peki, anneannelerimizin o dönemde gerçekleştirdiğini biz neden yapamayalım?

Tasarruf Etmemiz Neden Önemli?

Aile için önemli: Birikimi olan bir aile düşünün, yuvasını kurmuş, çocukları rahatça okutabiliyor, bankada birikmişi var, geleceğe karşı olan güveni yerinde, kendini iyi hissediyor. Para huzur getirmez, ama özellikle gerektiği zaman olmaması, yani parasızlık huzur kaçırıyor.

‘Ben’im için önemli: Birey olarak her birimizin ev, araba, düğün yapmak.. gibi finansal hedefleri var. Her şey bir kenara, sadece yaşlılığımızda kimseye muhtaç olmamak bile kendi başına büyük bir hedef değil mi?  Sahip olacağımız bir tane daha kazak, bir tane daha ayakkabı, çanta uğruna bu hedefler için tasarruf yapmamaya değer mi?

Otomatik Tasarruf Formülü 

Peki nasıl yapacağız tasarrufu? Öncelikle yemek yapmaktan, elektrik / su kullanımına her konuda israf yapmayacağız. Sonrada ‘harcarken biriktireceğiz’. Evet en güzeli bu.. para esas harcarken birikiyor. .işte parandan tasarruf etmen için ipuçları;

1. Finansal hedefini / hedeflerini belirle. (ev, araba, TV, tatil.. yada sadece finansal özgürlük)

2. Hedeflerini yaz ve önceliklendir. (üç tane finansal hedefin varsa senin için hangisi daha önemli, öncelikli?)

3. Gelir formülünü oluştur. (örneğin, %50 ihtiyaçlar, %20 birikim,%30 diğer her şey)

4. Birikime başlamanın en kolay yolu, her ay gelirinin belli bir kısmının (ideali %10-20) otomatik olarak birikim hesabına aktarılması için talimat vermen.

5. Birikim hesabının hesap işletim ücretlerini öğren. Bankanla konuş, hesap işletim ücreti ödememeni sağlayacak bir kampanya var mı sor (otomatik fatura ödeme talimatı vermek…).

6. Birikim hesabını da finansal hedeflerine göre ayır; uzun süre ihtiyacın olmayacak kısmını (örneğin ev almak için peşinat biriktiriyorsan)yatırıma yönlendirebilirsin. Orta vadede ihtiyacın olmayacak kısmını (ev eşyası almak, düğün yapmak… için biriktiriyorsan) kısa süreli yatırım aracında değerlendirebilirsin. Acil durumlar haricinde kullanmayacağın, hiç dokunmayacağın kısmını ise, kolay ulaşılabilir, maliyetsiz bir hesapta tutabilirsin.

7. Tüm harcamalarını yaz ve her ay düzenli olarak kontrol et. Böylece ay sonunda yaptığın tüm harcamaları görebilir, hedefin için bazı harcamaları kısmaya karar verebilirsin.

8. Paranın bir kısmını geleceğin için biriktir. Örneğin kendine bir bireysel emeklilik hesabı açar, maaşından otomatik para çekme talimatı verirsen, devlet de sana yüzde 25 vergi iadesi veriyor.

9. Ailecek toplanıp para avı toplantıları yapın; her ay faturalarınıza bakın, kullanmadığınız hizmetler için ne ödüyorsunuz? Banka hesap ve kredi kartı ekstrelerinizi kontrol edin, bankacılar da insan hata yapabilirler! Sigorta planlarınızı gözden geçirin… Ev kredisini refinansman olanağınız var mı öğrenin…

10. Bütün bunları yapmak için ayda bir saatinizi ayırıp BÜTÇE toplantısı yapın.

Cebinizden çıkan her kuruşu kontrol ederseniz, gereksiz ödeme varsa bunu da görebilir, birikim hesabınıza ekstra ödeme yapabilirsiniz.


Tasarruf ve diğer finansal konularla ilgili aklınıza takılan soruları bize sorabilirsiniz.

Tıklayın ve hemen sorun.

Etiketler Bütçe Tasarruf
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Para Durumu
Eminiz şu an tüm tasarruf yöntemlerini hali hazırda uyguluyorsunuzdur zaten. Ancak unutmayın ki, bu içinde yaşadığınız durum dönem dönem herkesin başına gelebiliyor ve geçici... Birikim hesabınızı ve/veya bireysel emeklilik hesabınızı işe başladığınızda açabilirsiniz.
ÖZKAN GÖKÇE
Vallahi güzel yazı olmuş.İçeriği oluşturan tüm arkadaşların elleri dert görmesin.Ne diyeyim ki başka :)