Spanx Kurucusu Sara Blakely’nin Kariyer Önerileri
Sara Blakely, 20'li yaşlarının sonlarında Spanx’i kurdu. Şirket, ilk yılında 4 milyon dolar, ikinci yılında ise 10 milyon dolar satış yaptı. 2012’de Forbes, Blakely'yi dünyanın en genç kendi kendine yeten kadın milyarderi seçti.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBazen derinliği olan şeyler en basit olanıdır.
Sara Blakely, 20'li yaşlarının sonlarında ünlü iç giyim markası Spanx’i kurdu. Şirket, ilk yılında 4 milyon dolar, ikinci yılında ise 10 milyon dolar satış yaptı. 2012’de Forbes, Blakely'yi dünyanın en genç kendi kendine yeten kadın milyarderi seçti.
Çok başarılı bir kadın olmasına rağmen aldığı en iyi tavsiyenin ne olduğu sorulduğunda, başarıdan bahsetmiyor.
Bunun yerine, çocukken babasının onu yemek masasına oturtup, ona başarısını ölçmek için sorduğu o önemli sorudan bahsediyor:
"Bu hafta neyi başaramadın?"
Babası onun kaç tane işi başardığı ile ilgilenmiyordu. Hatta kaç kurabiye sattığı, futbol takımında kaç gol attığı ya da matematik testinde mükemmel bir puan alıp almadığıyla da ilgilenmiyordu.
Nerelerde başarısız olduğunu bilmek istiyordu. Peki Sara Blakely’nin ona başarısızlıklarını anlattığında tepkisinin ne olduğunu biliyor musunuz?
Ona bir beşlik çakmasını söyledi!
Bunu bir dakika düşünün: Babası, Sarah’nın büyürken her hafta başarısız olduğu bir şeyi düşünmesini sağladı. Bununla birlikte başarısız olduktan sonra bile hala sevildiğini, bunun için de kutlandığını gösterdi.
Fortune’a verdiği bir röportajda Blakely, "O zaman bu tavsiyenin sadece geleceğimi değil, başarısızlık tanımımı da ne kadar tanımlayacağını bilmiyordum. Bir girişimci olarak, pek çok insan fikirlerini söylemekten korkuyor. Çünkü olabileceklerden korkuyorlar. Babam bana başarısız olmanın beni bir sonraki harika şeye götüreceğini öğretti." diye konuştu.
Bundan bahsetmişken, Blakely hayatının o özel döneminde, Spanx’i kurmadan önce LSAT’larda iki kez başarısız oldu. "Hayatımızdaki en büyük başarısızlıklardan bazılarının bizi nasıl başka bir yola sürüklediğini gösteren birçok testten biriydi." diyor.
Başarılı olanların bulundukları yere gelmelerinin ana nedenlerinden birinin risk almak olduğunu tekrarlıyor. Tekrar tekrar nasıl yükselecekleri hakkında konuşurlar, bu da bazen düşmek anlamına gelir.
"Yalnızca başarısız olmaya cesaret edenler büyük ölçüde başarabilir." - Robert F. Kennedy
"Başarısızlık, büyüklüğe giden bir başka basamaktır." - Oprah
"Başarısız olmadım. İşe yaramayan 10.000 yol buldum." - Thomas Edison
Yine de birçok kez iyi ve başarısız olmanın sorun olmadığı söylendiğinde, kendi hayatımızda bundan uzak durma eğilimindeyiz. Neden? Muhtemelen sadece "başarıyı" ödüllendirme eğiliminde olan okullarda büyüdüğümüz içindir. Mükemmeliyetçi olmak için eğitildik.
Hedefe ulaşmanıza yardımcı olacak şey sadece başarısızlık değil. İlk etapta deneyebilmek için cesaret göstermeniz gerekir.
Öyleyse: Bu hafta neyi başaramadınız? Aklınıza bir şey gelmiyorsa, gidin bir şeyler bulun.
Finansal Okuryazarlığın Hayatımıza Etkisi Nedir? Covid-19 krizi sırasında bu kadar çok insanın hayatını iyileştirmeye ne yardımcı olabilirdi? Daha fazla insan daha derin finans bilgisine sahip olsaydı, bu beklenmedik olaya karşı acil durum için daha fazla planlama ve birikim olurdu.