Plastik Kullanımının Azaltılması İş Dünyasında Nasıl Kazanımlar Sağlıyor?

Müşteriler Ikea'dan eve döndüklerinde ve İsveçli şirketin düz paketlenmiş mobilyalarını monte etmeye başladıklarında, beraberindeki ambalajda bir değişiklik fark edebilirler: Ikea şimdi petrol bazlı polistiren yerine mantar bazlı bir köpük kullanmaya başlıyor.

Müşteriler Ikea'dan eve döndüklerinde ve İsveçli şirketin düz paketlenmiş mobilyalarını monte etmeye başladıklarında, beraberindeki ambalajda bir değişiklik fark edebilirler: Ikea şimdi petrol bazlı polistiren yerine mantar bazlı bir köpük kullanmaya başlıyor. 

Ürün adı verilen MycoComposite, talaş ve mısır kabuğu gibi tarımsal yan ürünleri birbirine bağlamak için mantarları kullanır. Sonuç, kolayca üretilen, her şekle girebilen ve günler içinde ayrışan, plastik içermeyen koruyucu bir ambalaj malzemesidir.

Morgan Stanley'de Sürdürülebilirlikten Sorumlu Başkan (CSO) olan Audrey Choi, dünya sürdürülebilirlik zorluğuyla karşı karşıya kalırken, bu tür yeniliklerin yalnızca çevreye yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda hemen hemen her şirketteki her üst düzey yöneticiye birden fazla fayda sağladığını savunuyor.

“Neredeyse her iş liderinin, plastik hakkındaki geleneksel yaklaşımları yeniden düşünmekten kazanacağı şeyler var” diyor. "Ağır sanayi ve tarım ürünlerinden perakendeye, sürdürülebilir plastik alternatiflerinin kullanımı, geri dönüşüm ve plastik kullanımının azaltılması, çevreselden finansa kadar pek çok alanda önemli kazanımlar sağlıyor." 

Plastik her yerde. Bugün dünyada yüzde 76'dan fazlası atık olarak sonuçlanan 8,3 milyar tondan fazla plastik var. Her yıl üretilen plastiğin yarısından fazlası yalnızca bir kez kullanılıyor ve tek kullanımlık bir plastik poşetin kullanım ömrü ortalama olarak sadece 12 dakika.

Yine de Choi, plastiğin aynı zamanda bir iş fırsatı olduğunu savunuyor. Küresel ekonomide her yıl 120 milyar dolar değerindeki ambalaj malzemesinin ekonomideki kaybı göz önüne alındığında, plastik kullanımına daha sürdürülebilir bir yaklaşım benimsemenin milyarlarca doları ekonomiye geri kazandırma potansiyeli çok büyük.

Plastikleri üst düzey bir sorun haline getiren bir şirket de Unilever. Çok uluslu tüketim malları şirketi şimdi bazı temizlik ve yıkama ürünleri için konsantreler çıkarıyor. Yeniden doldurulabilen Cif temizleme sprey paketleri, geleneksel paketlere göre yüzde 75 daha az plastik kullanımına yol açıyor. Evde seyreltme işlemi de ayrıca yüzde 97 daha az su taşınması anlamına gelir, bu da yüzde 80 daha az kamyonun yola çıkacağı anlamına gelir.

Finanstan Sorumlu Başkanlara (CFO) göre, plastiğe karşı değişen tutumlardan kaynaklı olarak tüm ürün gruplarında yapılacak tasarruflar fazla gibi görünebilir. Choi, "Pek çok şirket plastikle ilgili politikalarını değiştirmenin harcamaların artmasına neden olacağını varsayıyor, ancak plastik atıkları azaltmak ve plastiğe alternatifler kullanmak aslında işletme ve sermaye maliyetlerinden tasarruf sağlayabilir" diyor.

Teknolojiden Sorumlu Başkanlar (CTO'lar) için plastikleri yeniden düşünmek, alternatif ürünlerde hızla büyüyen pazarı keşfetmek için bir fırsattır. “İnovasyon tüm şirketlerin can damarıdır” diyor Choi. “Yeni ürünlere ve hizmetlere ilham verebilir ve hatta müşterilerin ilgisini yeni yollarla çekebilir.”

Hızla genişleyen plastik alternatifleri dünyasına sadece bir örnek olarak, bir Türk şirketi olan Biolive, zeytin tohumlarından plastikler üretiyor ve bu sadece plastik kullanımını azaltmaya yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda zeytinyağı çıkarma sürecindeki atık sorunlarını da ele alıyor.

Ürünü tamamen biyolojik olarak parçalanabilen, uygun maliyetli ve hatta yenilebilir olan şirket, otomobil üreticileri Porsche, Ford ve Mercedes-Benz ve yoğurt üreticisi Chobani ile de çalıştı.

Choi, plastik kullanımına inovasyon getirmenin, yatırımcıların ve yatırım bankalarının giderek daha fazla radarına giren bir metrik olan bir şirketin çevresel yeterliliklerini iyileştirmeye çok yardımcı olduğuna dikkat çekiyor.

ABD'deki bireysel yatırımcıların yaklaşık yarısı sürdürülebilir yatırımı benimsiyor ve varlık sahibi kurumların yüzde 80'i sürdürülebilirlik faktörlerini yatırım süreçlerine entegre ediyor.

Üst düzey yönetim grubunda, Choi, Pazarlamadan Sorumlu Başkanların (CMO'lar) plastiğe alternatifler sunarak potansiyel kazançlarını maksimize edeceklerini savunuyor. Özellikle de artık kamuoyunun tek kullanımlık plastiklere karşı çıktığı gerçeğini göz önüne aldığımızda.

Choi, "Pazarlamadan Sorumlu Başkanlar, marka değerinin tartışmanın haklı tarafında kalmaya ne derece bağlı olduğunu biliyor" diyor. "Plastik atık politikaları, şirketinizi diğerlerinden ayırmada önemli bir faktör olabilir." 

Bilgisayar üreticisi Dell, bazı hafif ürünlerinde alternatif ambalaj malzemesi olarak bambu kullanarak plastiğe olan bağımlılığını azaltırken tüketicilerin dikkatini çekti. Bambu, diğer birçok avantajının yanı sıra hızla büyür ve Dell'in Çin'deki üretim tesislerine yakın bir yerde üretilir.

Baş Hukuk Sorumluları (CLO'lar) için Choi, şirket çapında plastikler konusunda farklı yargı alanlarında ortaya çıkmaya başlayan parçalı mevzuattan da öteye giden sağlam bir duruş sağlamanın daha yüksek standartlar belirlemeye yardımcı olurken olası davalardan da böylece kaçınılabileceğini söylüyor.

“Proaktif bir yaklaşım benimsemek, riski azaltmak ve daha yüksek lojistik ve düzenleyici maliyetlerden kaçınmak için yerel kurallara ve düzenlemelere ayak uydurmaya çalışmaktan daha iyi bir stratejidir” diyor.

Genel olarak, iç iletişimi geliştirerek ve ortak değerleri teşvik ederek herkesin kazandığı bir şirket politikasıyla, plastik ve tek kullanımlık plastik konusunu üst düzey yönetim seviyesine taşımak aynı zamanda şirket departmanları arasında sık sık oluşan iletişimsizlikleri kırmaya da yardımcı olabilir.

Choi, "Üst düzey yönetim seviyesinde birleşik eylemde bulunmak, yaratıcılığı, girişimciliği besler ve ortak hedefler belirlemeye yardımcı olur" diyor. Gezegeni daha sürdürülebilir bir yola sokmaya yardımcı olurken aynı zamanda milyonlarca dolar değerinde kazanç elde edebilir.”

 

Zuhal Baltaş: Moneye, Finansal Bilincin Temellerini Küçük Yaşta AtıyorBaltaş Grubu Kurucu Ortağı Prof. Dr. Zuhal Baltaş, ''Moneye'nin 'Çocuğuna Parayı Öğret' yolculuğu tüm kararların arkasındaki sistemi çözerek duygu kontrolü ve finansal bilincin temellerini küçük yaşta atıyor.'' diyerek takipçileriyle paylaştı.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800