Online Beyin Fırtınası Nasıl Yapılır?
Koronavirüs sebebiyle birçok kişi fiziksel olarak birlikte çalışmıyor olsa da yine de ortaklaşa fikirler üretmek gerekiyor. Peki online beyin fırtınası nasıl yapılır?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlNitelikli Katılımcılar
Koronavirüsten önce, birçok organizasyon veya program için bir grup insanı bir araya getirmek genellikle zor olurdu. Bu dönemde uzaktan çalışma sistemine geçilmesinin avantajlarından biri, daha geniş bir katılımcı grubunu bir araya getirmenin artık daha kolay olması.
Ancak bunu dikkatli bir şekilde yapmak gerekiyor. Ekip olarak herkesin fikrinin önemli olduğu bilincinde olun. Beyin fırtınasına kimleri dahil edeceğinizi iyi planlayın.
Verimli bir beyin fırtınası yapmak için ilk başta tüm ekibi veya katılımcıları çağırmak yerine görevler, roller veya uzmanlıkları belirleyin. Kişileri ilgi ve uzmanlık alanlarına göre beyin fırtınası yapmaya davet edin. Bu, bir araya getirdiğiniz grubun daha çeşitli olmasını sağlayarak, problem çözmek için farklı bakış açıları getirmenize yardımcı olur.
Avantaja Çevirin
Grup halinde, aynı alanda fikir üretmek birbirine benze yaklaşımların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Ama farklı yerlerde farklı zaman diliminde beyin fırtınası yapılması birbirinden yaratıcı ve farklı bakış açısı ile olaylara bakmayı ve daha nitelikli beyin fırtınası yapmayı sağlayabilir.
Bu nedenle, her bireyin kendi başına potansiyel çözümler üretmesini sağlayarak veya küçük gruplar halinde çalışmasını sağlayarak beyin fırtınası sürecinize başlayın.
Önce herkesin soruna dahil olma ve sorun üzerinde çalışma şansı ve isteği olduğundan emin olun. Daha sonra grup üyelerinin ilk düşüncelerini size göndermelerini veya fikirleri tartışmaya başlamadan önce bunları derlemelerini sağlayın. Daha sonra, süreçte, en umut verici fikirleri tartışmak ve fikir birliğine varmak için tüm grubu bir araya getirebilirsiniz.
Spesifik Olun
Zamansal, fiziksel ya da sosyal olarak bir şeyden ne kadar uzak olursanız, o şeyi daha soyut düşündüğünüzü gösteren çok fazla araştırma var... Uzaktan çalışma döneminde de bu geçerli. Çözmeye çalıştığınız sorunlardan fiziksel olarak daha uzak olduğunuz için bu sorunları daha soyut olarak düşünüyorsunuz.
Başlangıçta bu iyi bir şey olabilir. Uzmanlığınıza göre de bu soruna bir çözüm ve bakış açısı geliştirirsiniz. Ancak soyut düşünce içerisinde kaybolmamak için, sorunu olabildiğince spesifik hale getirip belirli bir sınır ve çerçeve içinde düşünmeye dikkat edin.