Olumsuz zihin gevezeliği ile mücadele iyileşme sağlar
Olumsuz iç sesimize nasıl yaklaşmalıyız? Düşüncelerimizi hayatımızı olumlu yönde ilerletecek biçimde nasıl yönlendirebiliriz?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlEdip Kamil/İSTANBUL
“Negatif insanlardan uzak durun, her çözüm için bir sorun bulurlar.” sözünü duymuşsunuzdur. Bu haklılığı yüksek yaklaşım, negatif insanlardan uzak durmanın ve daha pozitif, destekleyici ilişkiler kurmanın önemine işaret eder. Elbette herkes zaman zaman olumsuz duygular yaşayabilir ancak sürekli olarak negatif bir tutuma sahip olan insanlardan uzak durmak, genel sağlık ve mutluluk açısından önemlidir. Bunun yerine pozitif, destekleyici ve olumlu insanlarla daha fazla vakit geçirerek, duygusal ve psikolojik sağlığımıza daha iyi bakabiliriz, her birimiz..
Gün içinde pek çok defa, kendimizden şüphe duyma ve kaygı ağları ören olumsuz duygular ve anılar denizi dalgalarına maruz kalıyoruz. Bu üzücü düşünceler bizi karar vermekten alıkoyabiliyor, kendi imajımızı olumsuz etkileyebiliyor ve zihinsel sağlığımızın bozulmasına katkıda bulunabiliyor. Kötü hislerle mücadele etmek için bize sıklıkla duygularımızla savaşmamamız söylense de aslına bakılırsa bunu yapmak yalnızca olumsuzluğun daha güçlü ve daha sinir bozucu bir şekilde geri gelmesine neden oluyor. Bu da bizi daha da sıkıntılı hale getiriyor. Ancak Cambridge Üniversitesi'nin -bulguları Science Advances Dergisi’nde de yayınlanan- son araştırmasına göre, düşünceyi bastırmanın doğru şekilde yapılması bazı insanlarda ruh sağlığına gerçekten de fayda sağlayabiliyor.
Konuşmanın Susturulması Oldukça Faydalı
Negatif düşünceleri bastırmanın farklı yararları bulunuyor. Örneğin, insanlar davetsiz düşünceleri bastırmak için beyinlerinin belirli bir bölümünü çalıştırdıklarında, travmatik deneyimler karşısında daha dayanıklı görünüyorlar ve kaygıyla ilgili daha az sorun yaşıyorlar. Bastırmaya çalıştıkları düşünceleri bile unutma eğiliminde oluyorlar. Tabii bu konudaki doğrudan kanıtlar henüz sayıca az çünkü insanlardan -özellikle de savunmasız olanlardan veya zihinsel sağlık sorunlarıyla mücadele edenlerden- rahatsız edici düşüncelerini bastırmalarını istemek biraz riskli görülüyor. Dolayısıyla düşünceleri bastırmanın ruh sağlığına gerçekten yararlı olup olmadığı şu an için belirsiz. Bahse konu araştırmayı yöneten Cambridge Üniversitesi, bilişsel psikoloğu Michael Anderson, korku dolu düşünceleri aktif olarak bastırmanın mümkün ve hatta potansiyel olarak faydalı olabilir gibi göründüğünü aktarıyor. Sonuçta hepimiz kendimizin daha iyi bir versiyonu olmak istiyoruz, öyle değil mi? Anderson da olumsuz düşünmenin, kendimiz ve çevreniz hakkında tekrar tekrar olumsuz enerjiler yaratmak olduğunu söylüyor. Bu düşünceler belki sizi bir deneyimden keyif almaktan alıkoyabiliyor ve sosyal kaygı, depresyon ve düşük özgüven gibi sorunlara yol açabiliyor. Olumsuz düşünceler sağlığımız için hayati öneme sahipken ve normal kabul edilirken, çoğumuz bunu oldukça sık yaşıyoruz. Mesela işimizde, aile ilişkilerimizde ya da okulumuzda. Peki bu istenmeyen düşünce zincirinden nasıl kurtuluruz?
Düşüncelerimizi ve Hayatınızı Olumlu Yönde İyileştirmek İçin Yapmanız Gereken 10 Şey
“Olumsuz kendi kendine konuşma” sorunsalı ile mücadele etmeyi, kendimize saygı duyarak, eksi kutuplu stresi yöneterek ve ilişkilerimizdeki yıkıcı çatışmaları çözerek, daha ideal şeylere odaklanarak gerçekleştirebiliriz. Ruh halimizi iyileştirme ve zamanınızı yönetme konularında daha iyi olmak, sağlıklı kişisel alışkanlıklar geliştirmek veya kişisel gelişime uygulamalarına odaklanmak istiyorsak, kişisel gelişim yaşam kalitemizi artırmanın temel anahtarı. Şu anda zorlayıcı gelse bile, kendimizi daha iyi hissetmemiz, hayallerimizi ve hedeflerimizi gerçekleştirmemiz pekâlâ mümkün. Yaşam kalitemizi artırmak için komple devasa bir revizyona ihtiyacımız yok. Önce sadece küçük birkaç adım atmamız bu refahı artırmanıza ve günlerinizin daha anlamlı hale getirmenize yardımcı olabilir. Denemesi bedava(!) Atılması gereken kişisel gelişim adımları;
1. Günlük hikâyemizi aksatmadan düzenli yazmak,
2. Sizi neyin bloke ettiğini belirlemek,
3. Yaşadığınız ana -şimdiye- odaklanmak,
4. Zaman yönetiminde daha iyi olmak,
5. Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirlemek,
6. Olumsuz düşüncelere meydan okumak,
7. İyi uyumak (asgari 8-9 saat),
8. Fiziksel aktivitede bulunmak,
9. Minnettarlık pratiği yapmak ,
10. Olumsuz varsayımlardan uzak durmak… Şimdiden kolay gelsin.
Edip Kamil Kimdir?
1976 Zonguldak doğumlu ve Eskişehir Anadolu Ün./İşletme Fakültesi mezunu yazar, meslek hayatına 1999’da NTV’de başlamış ve sırası ile NTVMSNBC, NTVMAG, MEDYATAVA, SUPERONLINE HABER, CEMTV, SKYTURK TV, NİŞANTAŞI PLUS DERGİSİ ve DÜNYA Gazetesi medya yayınları adına çalışmıştır. İngilizce ve Yunanca bilen Bengi, sokak hayvanlarına sahip çıkma ve ihtiyaç sahibi öğrenciler ve okullar için kitap temin etme gibi gönüllü uğraşlar sarf ederek, çeviriler yapmakta ve halen serbest yazarlık yaparak hayatını İstanbul’da sürdürmektedir.