"Ne İstediğimi Bilmiyorum" Diyenlerdenseniz...
İşinizden ilişkilerinize, hayatınızın her alanında doyum ve tatmin hissediyor musunuz, yoksa siz de bu soruya "eh" diye cevap verenlerden misiniz? Hayattaki amacımızı, nedenimizi bulmamızın önemini ve bunu nasıl yapacağımızı gelin bu yazımızda birlikte keşfedelim.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlNedeninizi bulmak, kendinizi keşfetme yolculuğudur. Bu süreç, hayatta bizi harekete geçiren temel amacı ortaya çıkarmaya odaklanır. Kendimize dürüst davranarak, gerçek motivasyonlarımızı keşfedebilir ve hayatımıza anlam katan unsurları netleştirebiliriz.
Çoğu insan günlük rutinlerini daha büyük bir amacı olmadan yaşar. Ancak eylemlerimizin ve hedeflerimizin arkasındaki nedenleri bulmak mümkündür. Bu makale nedeninizi bulmanın ne anlama geldiğine ve bunu nasıl başaracağınıza dair bir kılavuz sunar.
"Neden" Nedir?
Nedeniniz, parlak bir gelecek yaratmanıza yardımcı olan kişisel bir misyon beyanıdır. Bu, daha iyi kararlar vermemizi sağlayan itici güç, hayatımızın her alanında kullandığımız çerçevedir. Kurduğu The Golden Circle teorisiyle dünya çapında tanınan yazar Simon Sinek, "neden"i "amacınız, inancınız" olarak tanımlar. Bu, "dürüstlük," "hizmet" gibi tek bir kelime ya da "karşılaştığım herkese neşe ve kahkaha yaymak" gibi geniş bir ifade olabilir.
Nedeniniz dünya görüşünüzü kapsar ve uzun vadeli yaşam tatmini elde etmenize yardımcı olur. Aynı zamanda hayatınızın arzu ettiğiniz alanlarında dilediğiniz değişim unsurlarını gerçekleştirmenize önayak olur.
Nedeninizi Bulmanın Önemi
Nedenimizi bildiğimizde bizi her gün tatmin eden bir hayatı yaratabiliriz. Bu, kişisel değerleriniz ve hedeflerinizle uyumlu olmayan yükümlülüklerden kurtulmanızı sağlar. Sonuç olarak, yeni alışkanlıklar oluşturmak, yaratıcı girişimler başlatmak, para biriktirmek ve uzun süreli ilişkiler kurmak daha kolay hale gelebilir.
Nedeniniz her eyleminizin doğal bir parçası haline geldiğinde, topluluğunuza katkıda bulunmak ve başkalarının nedenlerinin de gelişmesine yardımcı olmak daha kolay olur. Amacınızı bulmak ve hedeflerinizle uyumlu olanı bilmek bir ayrıcalıktır.
"Kendi nedeninizi bulmak, “Hangisi önce geldi, tavuk mu yumurta mı?” sorusunu cevaplamaya çalışmak gibi imkansız görünebilir, ama size bir sır vereyim mi? İhtiyacınız olan tüm cevaplara halihazırda zaten sahipsiniz.
Sadece düşüncelerinizi ve hedeflerinizi bazı egzersizlerle düzenlemek için biraz zaman ayırmalısınız. Biraz çalışma gerekebilir, ancak sonunda anlamlı bir şey geliştireceksiniz.
İşte, bu süreci tamamlamanıza yardımcı olacak 8 adım:
İpucu: Bu süreçte kendinize karşı nazik ve sabırlı olun. İç sesinizi dinleyin. Bunu daha önce yapmadıysanız, kendinizi çok yakın bir dostunuzla sohbet ediyormuş gibi düşünün. Anlayışlı ve sevgi dolu.
Evet, doğru duydunuz. Bir karar verdiğinizde, beklenmedik bir duygu hissettiğinizde veya bir şey satın almak istediğinizde kendinize "neden" sorusunu sorun ve ardından verdiğiniz cevapları temel değerlere indirgeyin. Ulaşacağınız cevaplar genellikle amacınıza işaret eder veya en azından sizin için en önemli olan değerleri vurgular. Bunları bilmek duygusal, zihinsel, profesyonel, finansal ve daha nice başka alanlardaki durumunuzu kabiliyetle yönetmenize yardımcı olur.
İnandığınız değerlerle uyum içinde bir kariyer inşa etmek istiyorsanız işe bugün bulunduğunuz yeri gözden geçirerek başlayın.
Örneğin kendinize şu soruları sorun:
Bu işte neleri seviyorum, neleri sevmiyorum?
Günlük işimde hangi becerileri kullanıyorum?
Bu işte belirleyici anlarım veya öne çıkan anılarım neler?
İlk işim neydi? Keyif aldım mı?
Pratik ve elle yapılan işlerde mi daha iyi performans gösteriyorum, yoksa bir ofis ortamını mı tercih ediyorum?
Hangi pozisyonda çalışmayı yeğlerim?
Haftada yalnızca bir gün çalışacak olsam, ne yapmak bana gerçek bir tatmin verirdi?
Bu işte keşfettiğim gizli yeteneklerim neler?
Kariyerinizde amacınızı bulmanın yanı sıra, bu becerileri memnuniyetsizlik yaşadığınız hayat alanlarında da kullanabilirsiniz.
Ayrıca, belki de nedeniniz, mevcut (ve önceki) pozisyonlarınızda öğrendiğiniz becerileri, sizinle aynı sorunları yaşayanlara yardımcı olmak için kullanmaktır.
Nedeninizi bulmanıza yardımcı olacak bu etkinlik, sadece kendinize değil, arkadaşlarınıza, ailenize veya hatta bir iş arkadaşınıza da soru sormayı gerektirir.
Kendinize en yakın hissettiğiniz ve görüşlerine saygı duyduğunuz beş kişi belirleyin ve sizi en çok neyin heyecanlandırdığını onlara sorun. Alacağınız cevaplar sizi şaşırtabilir.
Çocukken ilgi duyduğunuz alanlar, genelde, toplumsal beklentiler ve standartlar başka yönlere yönlendirmeden önce doğal olarak neye çekildiğinizi gösterir.
Eğer mümkünse sizi büyüten kişilere çocukken en çok nelere ilgi duyduğunuzu sorun.
İlginizi çeken şeyleri anlamak, nedeninizi bulmanıza yardımcı olabilir.
Nedeninizi bulmanın yollarından biri de size ilham veren şeyleri keşfetmektir.
Örneğin, hangi konulara sürekli geri dönüyorsunuz? Başkalarıyla saatlerce konuştuğunuz o konu ne?
Yakın bir gelecekte kendinizi nerede görüyorsunuz ve oraya ulaşmak için hangi adımları atmanız gerektiğini düşünün. Bunu yapmak amacınızı keşfetmenize ve her gün üzerinde çalışmanız gereken şeyleri belirlemenize yardımcı olabilir.
Finansal hedefler, mesleki hedefler, aile ve daha fazlası için hedefleriniz üzerine düşünmeye zaman ayırın.
Sizi en çok heyecanlandıran, kendinizle en çok bağdaştırdığınız, size ilham veren sözcükler neler?
Sadakat, merak, yaratıcılık, sağlık, zihinsel sağlık, güvenlik, güç, öğrenme, deneyim, neşe, huzur, nezaket...
Sizi anlattığını düşündüğünüz sözcükleri bulun ve her gün bu değerleri kendinize hatırlatın.
Söz uçar, yazı kalır demişler, doğru! Nedeninizle ilgili düşünürken aklınızdan geçenleri unutmamak için yazmaya başlayın ve nedeninizi kelimeler, cümleler veya sayfalar (kim tutar sizi?) halinde yazarak not alın.
Nedeninizi tanımladınız, şimdi hedeflerinizi gerçekleştirme yolunda somut adımlar atma vakti. Günlük niyetler belirleyin: Nedeninizi her gün hayatınıza dahil edebileceğiniz ve kim olduğunuzu açıkça ifade edebileceğiniz kolay yollar bulun. Örneğin, nedeniniz "hizmet" ise, belki her gün en az bir kişiye kapıyı tutmayı, annenize, ev arkadaşlarınıza veya eşinize bulaşıklarda yardım etmeyi ya da basitçe iş arkadaşınıza "Sana nasıl yardımcı olabilirim?" diye sormayı göz önünde bulundurun.
Aylık kontroller yapın: Her ay öz değerlendirme yapmak için kendinize zaman ayırın. Cevaplarınız üzerinde düşünün, onları not alın ve kendinizi dürüstçe değerlendirin.
Yıllık planlar yapın: Her yıl bu egzersizlere geri dönün, çünkü büyüdükçe ve amacınızı daha iyi anladıkça nedeninizin değişebileceği bir gerçektir. Yılda en az bir defa kendinize şu soruları yöneltmek faydalı olabilir: Geçen yıl ne başardım? Bu başarılar bana neşe ve manevi tatmin getirdi mi? (Eğer cevabınız hayırsa nedeniniz değişmiş olabilir.) Gelecek yıl ne başarmak istiyorum? Nedenim hala bana hizmet ediyor mu?
Nedeninizi, kendinizle oturup düşünerek, becerilerinizi ve ilgi alanlarınızı irdeleyerek ve dünyaya ne tür bir enerji yaymak istediğinizi düşünerek keşfedebilirsiniz. Biraz zaman alabilir, ancak sonuçların tatminkar olacağından emin olabilirsiniz. Nedeniniz hakkında fikir sahibi olmanız kariyerinizden ilişkilerinize pek çok alandaki dinamikleri gözden geçirmenize ve değerlerinizle uyum içinde bir hayat yaratmanıza yardımcı olacaktır.
Sormaya devam ederseniz, cevaplar netleşecektir.