Nasıl Tasarruf Yapılır?
Nasıl tasarruf yapılır? Nasıl tasarruf yapabileceğinize dair bazı ipuçlarını sizler için ele aldık. Bu yazının sonunda bir veya iki fikirle ne nasıl başlayacağınızı öğrenmiş olacaksınız.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlNasıl tasarruf yapılır? Nasıl tasarruf yapabileceğinize dair bazı ipuçlarını sizler için ele aldık. Bu yazının sonunda bir veya iki fikirle ne nasıl başlayacağınızı öğrenmiş olacaksınız.
1. Kendini kontrol etmenin zor olduğunu anlayın
Beynimiz çevremize ayak uydurmak için uğraşır durur ve anında tatmin olma arzumuz uzun vadeli planlara olan ihtiyacı bastırır. Çoğumuz öz kontrol konusunda berbatız. Diyet yapmak istiyorsanız evde çikolata bulundurur musunuz? Hayır çünkü yaparsanız, dolabı her açtığınızda, onu yememek için aktif bir karar vermeniz gerekir. Aynı şey tasarruf için de geçerli. Para biriktirmeye karar vermeniz gerekiyorsa, her para biriktirmek istediğinizde, yapmamaya karar verme şansınız da vardır. Ve para harcama kararı her zaman ortaya çıkar, bu yüzden her zaman bir şeyler satın almamaya karar verirsiniz. Çözüm basit: kararı bir kez verin.
Netflix ve Spotify'ın size yaptığı tam olarak bu. Yinelenen gelir istiyorlar, bu yüzden size bir abonelik ayarlıyorlar. Satın almaya karar verdiğinizde, tüm mesele aboneliğinizi iptal etmek için aktif bir karar vermektir. Sonunda iptal düğmesine basmadan önce bu aboneliklerin ne kadar sürebileceğini hepimiz biliyoruz.
2. Yarın Daha Fazla Tasarruf Yapın
‘’Yarın Daha Fazla Tasarruf Yapın’’ davranışsal bir ekonomist olan Richard Thaler tarafından insanların emeklilik için yeterince tasarruf etmelerine yardımcı olmak için geliştirilen bir ilkeydi.
Emeklilik için tasarruf yapmak hiç de kolay olmuyor. Yaşam beklentisi artıyor ve emeklilikte geçireceğimiz süre de artıyor. Doğal olarak bu, emekliliğimizi finanse etmek için daha fazla paraya ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor.
Tasarruf etme niyeti tek başına yeterli değil. Sorun, kaybetmiş gibi hissettiğinde, tasarruf etmenin zor olması. İnsan olarak, kayıplardan kazançlardan iki kat daha fazla etkilendiğimizi öne süren bazı araştırmalarla karşı karşıyayız. Ve daha fazla tasarruf etmek için harcamaları kısmanız gerektiğinde, bu size büyük bir kayıp gibi gelebilir.
Davranışsal ekonomistler buna statüko yanlılığı diyor, yani mevcut durumu tercih ediyoruz ve taban çizgisindeki herhangi bir değişiklik bir kayıp olarak algılanıyor.
Bunu hiperbolik iskonto ile eşleştirdiğimizde, insanlar daha sonra ödeme yapmaktansa anında ödemeyi tercih ediyor demektir. Tasarruf etmenin neden bu kadar zor olduğu ortaya çıkıyor. Daha sonra daha az şeye sahip olacağımız anlamına gelse bile, hemen tatmin olmak istiyoruz.
Bu, Thaler'ın dört bölüme ayrılabilecek ‘’Yarın Daha Fazla Tasarruf Yap’’ fikrini yaratmasına yol açtı:
- Hiperbolik indirim (psikologların bilişsel önyargı dediği şey) nedeniyle, insanlar şimdiden daha sonra tasarruf etmeyi tercih etme eğiliminde. Bu nedenle, mümkün olduğunca erken tasarruf etmeyi düşünmelerini sağlamalıyız.
- İnsanlar zam aldıktan sonra katkıları artırın. Maaş kaybı yaşamazlar ve kayıp duygusundan kaçınarak katkı payındaki artışı kabul etmeleri daha kolay olur. Aynı zamanda kendi kendini kontrol etmeye olan güveni de azaltır.
- Tasarruf etmeye çalışıyorsanız, yarın daha fazla biriktirmeyi deneyin.
3. Otomatik mevduat
‘’Yarın Daha Fazla Tasarruf Yapın’’ düzenlemesine erişiminiz olsun ya da olmasın, yine de temel ilkelerden yararlanabilirsiniz. En kolay yol, seçtiğiniz bir tasarruf veya yatırım hizmetine otomatik para yatırma işlemi yapmak olacak. İşin püf noktası, bağlı kalacağınız bir sayı seçmek. Miktarı sonradan artırabilirsiniz.
4. Bir şey satın almadan önce 30 gün bekleyin
Dürtü harcamaları bakiyenizi tüketir. Bu nedenle birçok kişi, bütçesinin üstündeki herhangi bir şey için minimum bir bekleme süresi belirlemenizi önerir.
Bir şeye ihtiyacınız olup olmadığını (ve çoğu zaman ihtiyaç duymadığınızı) düşünmek için 30 gün yeterli olmakla kalmaz, aynı zamanda size en iyi ürünü en iyi fiyata araştırmak ve bulmak için zaman verir.
5. Alternatif şeyler düşünün
Bir sonraki maaşınızın bunu karşılayacağı konusunda endişelenmek yerine, yatırım yapmak gibi alternatifler hakkında düşünmeyi deneyin. Para biriktirmek zor olmak zorunda değil. Size yardımcı olacak sistemleri kurmanız yeterlidir. Anahtar, sizi olmak istediğiniz yere götürecek iradeye değil, sistemlere güvenmek.
Mutlu Olmak İçin Daha Çok Mu Çalışmalıyız?Mutlu olmak için daha çok mu çalışmalıyız? Psikolog Shawn Achor, mutluluğun aslında daha üretken olmamız için bize ilham verdiğini savunuyor.