Kuraklık tehlikesine karşı su tasarrufu nasıl yapılır?
Kuraklık nedeniyle su tasarrufu önemli bir gündem maddesi haline geldi. Sık sık su tasarrufu uyarıları yapılıyor. Bu konuda hepimize görev düşüyor. Bireysel olarak yapabileceğiz çok şey var. Aşağıdaki önlemleri alarak hem su tasarrufu sağlamış olursunuz hem de su faturasını düşürebilirsiniz.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlEvde harcanan suyun yüzde 10’u mutfakta kullanılır.
Makarna sularını dökmeyip lezzetli ve besleyici çorbalar yapabilirsiniz.
Kaynattığınız yumurtaların sularını atmayın. Çiçekleriniz bu suyu çok seveceklerdir. Onlar için kalsiyum kaynağıdır.
Dolu bir bulaşık makinesi bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Aynı bulaşığı elde yıkarsanız, ortalama 100 litre su harcarsınız. Bu da bir yılda ortalama 40 ton suyu kurtarmanız demektir.
Sebze ve meyveleri açık musluk altında yıkarsak gereksiz yere yılda 18 ton su harcamış oluruz. Bunun yerine bir kapta veya lavaboyu tıkayarak su doldurup içine de sirke dökersek hem daha az su harcamış oluruz hem de sebze ve meyvelerin üzerinde olan kimyasallardan kurtulmuş oluruz.
Tuvaletlere tuvalet kâğıdı atmayın. Kâğıtların gidebilmesi için iki kere sifonu çekmek durumunda kalırsınız. Günde bir kez sifonu amacı dışında çekersek yılda 16 ton su harcamış oluruz.
Tasarruflu çift basmalı sifon sistemi kullanın. Bu size yarı yarıya su tasarrufu sağlayacaktır. Yoksa 1,5 litrelik bir pet şişeyi su ile doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Bu pratik önlemle yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.
Uzun banyo ve duş keyfinizi bir kere daha düşünün. Duş sürenizi 1 dakika azaltmanız yılda 5 ton su tasarrufu yapmanız demektir. Su tazyikini çoğaltan ekonomik duş başlıklarını kullanırsanız daha az su kullanmış olursunuz. Sabunlanırken suyu açık bırakmanız faturanızı yarı yarıya artıracaktır unutmayın. Sıcak su gelene kadar boşa akan soğuk suları biriktirerek evde çiçek sulamada, balkon yıkamada kullanabiliriz.
Musluklarınızın damlatmadığından emin olun. Saniyede bir damla damlatan musluk yılda 1 ton su demektir. Eğer su faturanızda bir önceki aya göre bir fazlalık gördüyseniz tesisatınızda kaçak olabilir. Bunun için su saatinizi kapatın son numarayı yazın.2-3 saat hiç su kullanmayın. Su saatini kontrol edin. Fark varsa tesisatınızda kaçak var demektir. Acil tesisatçı çağırın.
Ellerinizi yıkarken, dişlerinizi fırçalarken, tras olurken muslukları açık bırakmayın. Çevirmeli musluk yerine kullanımı daha kolay olan “aç kapa” musluklar kullanın. Açık bıraktığımız musluklardan boşa akan su, yılda ortalama 12 tondur.
Banyoda en çok su harcadığımız yerlerden biride çamaşır yıkamaktır. Çamaşır makinesi her yıkamada 176 litre su harcar. Bu yüzden tam makine dolmadan çamaşır makinasını çalıştırmanız gereksiz su harcaması demektir. Haftada bir kez gereksiz kullanmayı önlersek, yılda 9 ton suyu kurtarmış olursunuz.
Bahçenizde hortum veya fıskiye yerine damlama sulama sistemini kullanırsanız hem daha az su harcamış olursunuz hem de bitkileriniz kökten sulanacağı için daha sağlıklı olur.
Bahçede sulama için önereceğimiz diğer bir sistem ise GRİ SU toplamaktır. Mutfakta banyoda pis olmayan suları biriktirerek kullanmaktır. Bahçe için gri su topluyorsanız bahçeye uyumlu sabunlar ve temizlik ürünleri kullanın.
CEBİNİZDE BOLLUK EVİNİZDE BEREKET İÇİN TASARRUF YAPMAYI UNUTMAYIN.