Kasko Değeri Nasıl Hesaplanır?

Kasko sigortası bir aracın kaza, çalınma, doğal afetler ve benzeri risklere karşı koruma altına alan bir araç sigortası hizmetidir.

Kasko sigortası, sürücülerin olası kazalarda ve hasar durumlarında karşılaşacağı yüksek maddi yükü hafifletmek için eşsiz bir güvence. Bu sigorta hizmetleri bir aracın karşılaşabileceği birçok probleme karşıaraç sahiplerinin ihtiyaçlarına göre şekillendirilebilir. Böylece sürücülerin seyahatlerini gönül rahatlığıyla gerçekleştirmelerini sağlar. Henüz kasko sigortası yaptırmamış olan sürücüler için poliçeler hakkında birçok soru işareti söz konusudur. Zira araç kasko değeri nasıl hesaplanır gibi sorular sigortalı adayları tarafından oldukça merak edilir. Bir araç için tazmin edilen kasko değeri hesaplanırken göz önünde bulundurulan faktörler yazımızda. Öncelikle kasko sigortasını ve kasko değerini tanımakla başlayalım.

Kasko Nedir? Kasko Değeri Nedir?

Kasko sigortası bir aracın kaza, çalınma, doğal afetler ve benzeri risklere karşı koruma altına alan bir araç sigortası hizmetidir. Bu sigorta poliçeleri genellikle trafik sigortaları ile karıştırılır. Trafik sigortaları devlet tarafından zorunlu tutulan ve kaza anında karşı tarafın masraflarını karşılayan bir hizmettir. Kasko sigortaları ise bir aracın hasar alabileceği birçok farklı durumu güvence altına alır. Zorunlu olmayan bu poliçelerde kasko değeri, aracın karşılaşabileceği zararın sigorta şirketleri tarafından karşılanacak maksimum tutarı yansıtır. Kasko değeri belirlenirken birçok faktör dikkate alınır. 

Kasko Değeri Hesaplama Nasıl Yapılır? 

Kasko değeri hesaplama sürecinde hem aracın durumu hem de sürücü bilgileri dikkate alınır. Hesaplama sürecinde şu bilgiler baz alınır:

Araç Bilgileri ve Özellikleri

Kasko değeri belirlenirken ilk olarak araç bilgileri göz önünde bulundurulur. Örneğin orta segment bir araç ile lüks segment bir aracın kasko değeri farklılık gösterir. Bu doğrultuda aracın marka, modeli, üretim yılı gibi temel bilgiler değerlendirilir. Sigorta şirketleri bu doğrultuda Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) tarafından yayınlanan kasko değer listesini baz alır. Her ay güncellenen bu listede araçların kasko değeri marka, model ve üretim yıllarına göre belirlenir. Buna ek olarak söz konusu aracın ikinci el veya yeni olması da kasko değerini etkileyen bir diğer faktördür. Eğer araç sıfırsa satıcı firmanın sunduğu fiyatlar göz önünde bulundurulur. İkinci el araçlar içinse ikinci el otomotiv firmalarının sunduğu fiyatlar ve alım satım siteleri incelenir.

Aracın Durumu

Aracın durumu da kasko değerini etkileyen bir unsurdur. Özellikle ikinci el araçların kasko değeri belirlenme sürecinde aracın hem teknik özellikleri hem de kozmetik açıdan genel durumu incelenir. Bu noktada kasko fiyatlarının etkileyen en önemli unsur araçların motor hacmidir. Zira TSB’nin güncel olarak yayınladığı listede de araçlar motor hacimlerine göre listelenir. Bununla birlikte aracın kilometresi ve diğer donanımları da göz önünde bulundurulur. 

 

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800