Kariyerinizde Başarıyı Garantileyen Alışkanlıklar

Başarılı bir kariyer, genellikle belirli alışkanlıkların geliştirilmesi ve sürekli uygulanması sonucunda elde edilir. İşte iş dünyasında başarılı olmanızı sağlayacak 10 temel alışkanlık:

Dakiklik

Listemizin ilk sırasında dakiklik yer alıyor.

Dakik olmak en temel ve uygulamaya hemen başlayabileceğiniz alışkanlıklardan. Şimdiye kadar her yere geç kalan o kişi olsanız da böyle kalmak zorunda değilsiniz.

İş yerinde dakiklik toplantılara veya randevulara vaktinde katılmak, teslim tarihlerine uymak demektir. Vaktinde orada olmanız veya bir işi öngörülen tarihte teslim etmeniz güvenilir, sorumluluk sahibi olduğunuzu ve diğerlerinin vaktine saygı gösterdiğinizi belirtir. Dakiklik iş ortamınızda güven inşa etmenize yardımcı olur ve sizi tercih sebebi haline getirir.

Bunu yapmak için,

Alarm kurun

Size teslim tarihlerini, önemli toplantılarınızı ve yapmanız gerekenleri hatırlatması için dijital takvimlerden ve alarmları kullanın. Size daha çok faydasını dokunacağını düşünürseniz çoklu alarmlar oluşturmaktan çekinmeyin. Bu, işinizi ciddiye aldığınızın göstergesidir.

Önceden hazırlanın

Toplantılara, iş görüşmelerinize veya seyahatlerinize önceden hazırlanmak her zaman faydalıdır. Geç kalmamak için ön hazırlıklarınızı ihmal etmeyin!

Bulunmanız gereken yere erken gelin

Toplantı veya randevu saatinizden 5-10 dakika önce hazır olun. Böylelikle acele etmek zorunda kalmaz ve kendinize fazladan stres yaratmamış olursunuz. Bunun verdiği rahatlık kısa sürede alışkanlığınız haline gelecek.

Organize Olmak ve Plan Yapmak

İleriye dönük plan yapmak ve düzenli olmak, işlerinizi daha verimli ve etkili şekilde yürütmenizi sağlar.

Planlı bir kimse engelleri kolaylıkla öngörebilir, kaynaklarını doğru kullanır. Bu da daha az stres ve doğru zaman yönetimi anlamına gelir. Bunu kim istemez ki?

Öncelikleri belirlemek

Görevlerinizi önem ve aciliyet sırasına göre dizmeniz zamanınızı en verimli şekilde kullanmanıza yardımcı olur. Önemli olan görevlere öncelik tanıyın.

Çalışma alanınızın düzenli olmasına dikkat edin

Masanızın derli toplu ve temiz olması veriminizi ve motivasyonunuzu arttırır. Her mesai bitiminde ertesi gün temiz ve düzenli bir masaya oturmak için gerekli zamanı ayırın.

Üretkenlik uygulamaları kullanın

Eğer faydası dokunacaksa her gün yenisi eklenen üretkenlik uygulamalarına bir şans verin. Bu uygulamalar sizi hedefinize giden yolda tutmaya ve zamanınızı verimli kullanmanıza yardımcı olur.

Detayların farkına varmak

Detayların farkına varmak başarılı insanların ortak özelliğidir. Bu, hataları en aza indirgeyerek kaliteli iş üretimini destekler.

Yaptığınız işi teslim etmeden önce mutlaka gözden geçirin

İster patronunuza detaylı bir rapor ister iş arkadaşlarınıza basit bir e-posta gönderiyor olun, mutlaka hazırladığınız şeyleri biriyle paylaşmadan önce gözden geçirin. Bazen birden fazla kez bunu yapmanız faydalı olacaktır. Bu, hata yapmayacağınız anlamına gelmez, ama dikkatli bir biçimde yaptıklarınızın üzerinden geçmeniz hata payını en aza indirger.

Düzelti becerilerinizi geliştirin

Sözcüklerin doğru yazımı, noktalama işaretleri, doğru hitap şekilleri gibi konularda kendinizi geliştirin. Bir şeyi bilmediğinizi fark ettiğinizde mutlaka araştırın ve öğrenin.

Görüş alın

İş arkadaşlarınıza yaptığınız bir şeyle ilgili fikirlerini sormaktan çekinmeyin. Farklı bakış açıları veya olumlu eleştiriler sizi geliştirir, zenginleştirir. Ayrıca sizin farkına varmadığınız veya atladığınız bir şeyi iş arkadaşlarınız size gösterebilir, hatırlatabilir.

İnisiyatif almak

İnisiyatif almak, proaktif (ileri etkili) olmak ve atanan görevlerin yanı sıra katkısı dokunabilecek olasılık ve fırsatları görebilmek anlamına gelir ve iş hayatında oldukça önemli bir özelliktir. İnisiyatif alabilen kişiler hevesli, yaratıcı ve problem çözme becerileri yüksek kimselerdir. İnisiyatif almayı bilen, kendisine verilmiş görevleri yapmakla yetinmeyip katkı sağlayacak olasılıkları ve fırsatları gözeten, müşterilerinin veya patronlarının ihtiyaçlarını sezen ve karşılaşılan zorluklara pratik çözümler sunan, günlük değil çok daha uzun vadeli planları olan, proaktif kişilerin çalıştıkları kurumlara önemli katkıları olur ve işverenler bu insanların değerinin farkındalardır.

Zamanının ustası olmak

Zamanı doğru yönetmek kariyerinize tahmin edebileceğinizden çok daha fazla katkı sağlayabilir.

Yapılacakları ufak parçalara bölün

 Uzun ve zorlu görevleri, yapması daha kolay ufak parçalara bölün ve tek seferde her şeyi tamamlamaya çalışmak yerine adım adım ilerleyin.

Gerçekçi teslim tarihleri belirleyin

Her görev için gereken zamanı belirleyin. Bunu yaparken dürüst olun ve gerçekçi davranın.

Dikkatinizi dağıtan etmenleri azaltın veya tamamen ortadan kaldırın

Odağınızı koruyabileceğiniz bir çalışma ortamı oluşturmak zamanı verimli kullanmanın temel adımlarından. Telefonunuzu sessize alın, sizinle konuşmak isteyen kişilere kibarca çalıştığınızı söyleyin veya örneğin masanıza koyacağınız bir notla belli edin.

Hedef belirlemeyi öğrenmek

Hangi hedefleri, nasıl belirleyeceğinizi bilmek ve bu hedefler doğrultusunda çalışmak size bir yön belirler ve motivasyon sağlar. 

AKILLI hedefler belirleyin

Belirli, ölçülebilir, ulaşılabilir, yerinde ve zaman-sınırlı hedeflere AKILLI hedef denir. Kendinize kariyer planlarınızla uyuşan bir AKILLI hedef belirleyin ve bunun sizi ne kadar geliştirebileceğini görün.

Büyük hedeflerinizi ufak hedeflere bölün

İlerlemenizi takip etmek ve yol boyunca motive kalmak için büyük hedeflerinizi ufak dönüm noktalarına ayırın.

İlerlemenizi değerlendirin

Düzenli olarak ilerlemenizi değerlendirin, gerektiğinde ayarlamalar yapın ve yol boyunca başarılarınızı kutlamayı unutmayın.

Kendi gelişiminize yatırım yapın

Sürekli öğrenme halinde olmak ve kendinize özel bir kişisel gelişim planı oluşturmak hızla gelişen profesyonel dünyaya uyumlu kalmanıza yardımcı olur.

Başarılı kişiler kendilerini sürekli geliştirmek için fırsatlar arar, eğitimlere katılır, örnek aldıkları kişilerden öğrenirler. 

Teknolojiye ayak uydurmak

Hızla gelişen ve değişen teknolojiye ayak uydurmanız öğrenmeye açık ve hevesli olduğunuzu gösterir. Gelişimleri takip edin ve profesyonel hayatınızda teknolojiyi nasıl faydalı şekilde kullanabileceğinizin yollarını arayın.

Gelişmiş iletişim becerileri

Etkili iletişim becerisi iş dünyasında en çok aranan yeteneklerdendir. Herkesin bu yetiyle doğmadığı bir gerçek. İletişim becerilerinizi geliştirmek için bu konuda uzmanlaşmış kişilerin ürettiği içeriklerden faydalanabilirsiniz. Birkaç püf noktası vermek gerekirse, iyi bir dinleyici olun; iletmek istediğinizi en kısa ve net şekilde aktarın; iletişim becerilerinize dair diğerlerinin görüşlerini alın.

İş dışındaki hayatı önemsemek

Yukarıda saydığımız maddeler başarılı bir kariyer için gerekli alışkanlıklar olsa da iş dışındaki hayatınızda ne yaptığınız da gelişiminiz açısından bir o kadar önemli. Profesyonel hayatınız ve kişisel hayatınız arasındaki dengeli paylaşım uzun vadeli başarılar için kaçınılmazdır. İş dışında zihninizi, ruhunuzu sevdiğiniz ve size iyi gelen şeylerle beslemek yaratıcılığınızı ve motivasyonunuzu arttıracak, tükenmişlik sendromu gibi günümüzde fazlasıyla karşılaştığımız durumlara düşmekten sizi koruyacaktır.

Yorumlar
Kalan Karakter 800