Kabotaj Bayramınız Kutlu Olsun!
Kabotaj, bir ülkenin kendi karasularında ve kendi limanları arasında gemi işletme ve her türlü liman hizmetlerini kendi kontrolünde bulundurma hakkıdır.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBüyük Türkçe Sözlük kabotajın kelime anlamını, "Bir ülkenin iskele veya limanları arasında gemi işletme işi" olarak vermektedir.
Ülkemizde, 20 Nisan 1926 Tarihinde kabul edilmiş olan Kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girmiş ve, “Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtmiştir. Bu nedenle her yıl 1 Temmuz gününü “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutluyoruz.
Kabotaj Bayramı, denizcilik sektöründe çalışanların, denizcilik faaliyetlerine dikkat çekmek ve Türkiye'nin denizcilik tarihindeki bu önemli adımı kutlamak amacıyla düzenlenir. Bayram kapsamında çeşitli etkinlikler, yarışmalar, denizcilik şenlikleri ve gösteriler yapılır.
Bu güne özel etkinlikler arasında yelken, kürek gibi deniz yarışları, limanlarda resmi törenler ve anma etkinlikleri, deniz kurtarma tatbikatları ve konuyla ilgili seminerler ve bilgilendirme toplantıları vardır.
Kabotaj Bayramı, Türkiye'nin denizcilik alanındaki bağımsızlığını ve egemenliğini simgeler. Denizcilik sektörü ve deniz taşımacılığı için önemi büyük olan bu bayram, denizciliğin gelişmesi ve deniz ticaretinin güçlenmesi adına da önemlidir.
Bu alanda çalışan herkesin bayramını kutlar, emekleri için kendilerine teşekkür ederiz.