İş görüşmesinde başarılı olmanız için 20 tavsiye

Başarılı bir iş görüşmesi nasıl gerçekleştirilir? İş görüşmesine nasıl hazırlanılmalı? İş görüşmesinde nasıl giyinmelisiniz? İşte 20 tavsiye...

Güncelleme:

İş görüşmesi için öncesinde yapacağınız küçük bir hazırlık, başarı şansınızı tahmin edeceğinizden çok daha fazla artırabilir. İş görüşmesinde ne yapmanız ve ne yapmamanız gerektiği bilgisine sahip olursanız, mülakatınızın başarılı geçmemesi için hiçbir neden yok.

İş görüşmesinin seyrini değiştirecek derecede olumlu ve etkili bir tutum sergilemek aslında düşünüldüğü kadar zor değil. İşin sırrı püf noktalarına hakim olmakta yatıyor. Uzmanların başarılı bir iş görüşmesi için dikkat çektiği 20 tavsiyeyi sizler için derledik.

İş görüşmesine hazırlıklı gidin

İş görüşmesi için gittiğiniz şirket ve işveren hakkında öncesinde bilgi edinin. Şirketteki son gelişmelerden haberdar olun. Sektör hakkında bilgi ve fikir sahibi olmak için gereken kaynakları takip etmeyi unutmayın.

Sosyal medyadan takip edin

Sosyal medya hesabınızda görüştüğünüz şirketle ilgili olumlu paylaşımlar yapın. Sosyal medya hesabınızdaki son gönderileriniz işiniz, mesleğiniz ya da sektörünüzle ilgili ciddi ve olumlu şeyler olsun.

Soru hazırlayın

Soru hazırlayın. Evet yanlış görmediniz. İş görüşmesi sırasında cevaplayacağınız sorular kadar, soracaklarınız da önemli. Genelde işverenin soru sorması beklenir. Ancak işe ilgi gösterdiğinizi göstermek için siz de birkaç soru hazırlayın.

Erken gidin

İş görüşmesine erken gidin. Geç kalmayı zaten aklınızdan bile geçirmeyin. İş görüşmesi öncesinde kendi kendinize soru-cevap egzersizleri yapın.

Şık ve titiz giyinin

İş görüşmesi için yeterince şık ve profesyonel görünüyor musunuz? Şık ve titiz giyinmeyi ihmal etmeyin. Şık giyinmeyi abartılı görünüm ile karıştırmayın. Ölçülü olmaya özen gösterin. Gerekirse bu konuda bir yakınınızdan yardım alın.

Kendinize güvenin

Kendinize güvenli konuşun. Ve karşınızdaki kişiye bu güveni hissettirin. Görüştüğünüz kişiyi rahatsız etmeyecek ölçüde onunla göz temasında olun.

Kişisel konulara girmeyin

Bir iş görüşmesinde ilk izlenim çok önemlidir. Ortam gergin ve ciddi olabilir ama mülakata gündelik bir muhabbet açarak başlayın ve ortamın buzunu kıran siz olun. Ancak profesyonel olmayan, kişisel konulara girmeyin.

Dozunda alçakgönüllü olun

Görüşme sırasında en güçlü yanlarınızı vurgulamayı unutmayın. Ancak, çok fazla kendinizi övmeyin. Dozunda alçakgönüllülük güçlü bir araçtır.

Profesyonel bir dille konuşun

İş görüşmeniz boyunca asla profesyonel olmayan bir dille konuşmayın. Tüm hal, hareket ve davranışlarınız profesyonel dil ve görgü kurallarına uygun mu? Kontrol edin.

Eski iş yeriniz hakkında olumsuz konuşmayın

Eski iş yerleriniz hakkında olumsuz konuşmamaya özen gösterin.

Gülümsemeyi ihmal etmeyin

Gülümsemeniz iş görüşmesi sırasında sizin açınızdan önemli bir duruş. Gülümsemeyi kesinlikle ihmal etmeyin.

Zayıflıklarınızı gizlemeyin

Mülakat esnasında size hazırlıklı olmadığınız konularla ilgili sorular yöneltilebilir. Zayıflıklarınız konusunda açık olun. Yapabileceklerinizi özgeçmişinizde yeterince açıkladınız, eksik olduğunuz ve geliştirmek istediğiniz noktaları da dile getirmekten çekinmeyin.

Teşekkür edin

İyi veya kötü. Mülakatınız nasıl geçmiş olursa olsun, size iş görüşmesi yapan kişiye bir teşekkür mail’i atmayı ihmal etmeyin.

Beden dili

Düz ve dik oturun. İş görüşmesi esnasında duruşunuzu sık sık kontrol edin. Sürekli kıpırdanmak, kamburunuzu çıkarmak, el kol hareketleri yapmak veya gözlerinizi devirmek iyi bir izlenim bırakmayacaktır.

Para konusu

İş görüşmesinin bir noktasında veya sonunda maaş konusu mutlaka açılacaktır. Talebinizi önceden belirleyin ama ilk adımı her zaman mülakat yapan kişiden bekleyin.

Acele etmeyin

Uzmanlar, iş görüşmelerinde zamanı iyi bir şekilde yönetmenizi öneriyor. Kendisini ifade ederken acele etmeyin. Acele etmeniz durumunda gergin ve tutarsız görünebilirsiniz. Sorulara yanıt vermeden önce makul bir süre düşünün Alelacele cevap vermeyin.

Ne istediğiniz konusunda emin olun

Mülakata çağrıldığınız yer oldukça prestijli bir şirket ve size sunulan konum kaçırılmayacak bir fırsat gibi görünebilir ama ne istediğinizi bilmeniz oldukça önemli. Mülakat esnasında içgüdülerinize kulak verin.

Hazırlıklı olun

Mülakatı yapan kişiyi şaşırtmanın en iyi yolu sanki o işi almış gibi davranmanızdır. Tabii bu ekstra özgüvenli görünmenize sebep olabilir. Hevesli olun ama kendinizden çok emin gibi davranmayın. Fazladan emin olmanız da karşı tarafta rahatsız edici bir hava yaratabilir.

Ölçüyü kaçırmadan şaka yapın

Ölçüyü kaçırmadan şaka ve espri yapın. İş görüşmesinin işverenin sizi becerikli, bilgili, tecrübeli ve hoş biri olarak tanımasını sağlayacak bir fırsat olduğunu anlayın ve bunu aklınızdan çıkarmayın.

Sonraki aşamaları sorun

İş görüşmesi esnasında eliniz ayağınıza dolaştığı için sadece soruları cevaplamaya ve işi almak için elinizden geleni yapmaya odaklanacaksınız. Ancak bunu yapmayın, bir sonraki adımı düşünün. İş görüşmelerinin bir sonraki basamakları hakkında bilgi alın, bu sizin işiniz hakkında ciddi olduğunuzu gösterir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800