Hisse Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hisse senetleri yatırımcıların hem uzun vadede hem de kısa vadede kar etmek için tercih ettiği yatırım araçları arasında yer almaktadır. Oldukça güçlü potansiyele sahip olan bu yatırım alanından kazançlı çıkabilmek için doğru adımlar atmak oldukça önemlidir.

 Hisse senetleri yatırımcıların hem uzun vadede hem de kısa vadede kar etmek için tercih ettiği yatırım araçları arasında yer almaktadır. Oldukça güçlü potansiyele sahip olan bu yatırım alanından kazançlı çıkabilmek için doğru adımlar atmak oldukça önemlidir. Bunun içinse birtakım unsurlara dikkat etmek ve piyasayı doğru analiz etmek gerekir. Borsa ve hisse senedi alanında yatırım yapmak isteyen herkes için hisse alırken dikkat edilmesi gerekenler yazımızda.

Şirketlerin Finansal Durumu

Şirketlerin hisselerini bir yatırım kaynağı olarak değerlendirirken dikkat edilmesi gereken ilk unsur şirketlerin finansal durumudur. Şirketlerin finansal performanslarının olumlu olarak seyretmesi yatırım için de güvenilir olacağı anlamına gelir. Bunun için hisse seçimi yaparken şirketlerin bilançosu, borç yükü, alacakların tahsil hızı, gelir tablosu ve nakit akış tablosu gibi finansal raporları incelenebilir. Böylece şirketin gelirlerini, giderlerini, karlılığını ve borçlarını değerlendirebilir. Uzun vadeli veya kısa vadeli fark etmeksizin her hisse yatırımı stratejisinde bu unsur oldukça önemli.

Sektör ve Piyasa Durumu 

Hisse senedi alımı öncesinde seçilen şirketlerin faaliyet gösterdiği sektöre ve genel piyasa koşullarına da bakmak gerekmektedir. Zira bir şirketin finansal performansı faaliyet gösterdiği piyasa ile de ilişkilidir. Bunun için söz konusu sektörün büyüme potansiyeli, rekabet durumu ve ekonomik koşulları incelenmelidir. Bu tür veriler şirketlerin ileri dönemlerdeki durumu hakkında bir sağlıklı bir değerlendirme yapılmasını sağlar. Bunların yanında sektör analizi yapmak ve trendleri takip etmek, yeni yatırım stratejileri oluşturabilmek için de faydalı bir adımdır.

Temettü Getirisi

Temettü, şirketin karından hissedarlara dağıttığı paydır. Temettü getirisi, hisse senedinin uzun vadeli getirisini artırabilir. Temettü ödeyen şirketler, genellikle istikrarlı ve güçlü nakit akışına sahip olurlar. Temettü getirisi yüksek olan şirketler, özellikle gelir odaklı yatırımcılar için cazip olabilir. Temettü yatırım hesabı oluşturmayı düşünenler bu tür hisseleri almadan önce bazı verileri incelemesi gerekir. Temettü verimi, temettü oranı ve temettü dağıtma oranı gibi veriler elde edilecek olan kar için önemli göstergelerdir. Temettü ödeyen hisse senetlerini tercih edecek olanlar bu faktörü dikkatle incelemeli.

Riskler

Hisse senedi yatırımları, belirli bir risk içerir ve bu riski yönetmek önemlidir. Portföyünüzü çeşitlendirmek, tek bir hisseye veya sektöre olan bağımlılığınızı azaltabilir ve dağıtabilir. Ancak bu durumda da risk yönetimi bilinçli bir şekilde sürdürülmelidir. Birden fazla hisseli bir portföyde etkin risk yönetimi gerçekleştirebilmek için; şirketlerin faaliyet gösterdiği sektörlerin risklerini incelemek gerekir. Mevcut ekonomi koşullarıyla yapılan risk incelemesiyle yatırım stratejisi daha güçlü bir şekilde belirlenebilir.

Teknik Analiz

Teknik analiz hisse senetlerinin fiyat grafikleri üzerinden değerlendirildiği bir süreçtir. Özellikle kısa vadede kazanç sağlamak isteyen yatırımcıların tercih ettiği bu yöntemde fiyat hareketlerine bakılır. Çünkü bu analiz biçimine göre fiyat grafikleri ileri süreçlerdeki potansiyeli görmek için önemli bir veridir. RSI  ve MACD gibi göstergeler teknik analiz sürecinde sıkça kullanılmaktadır.

Yorumlar
Kalan Karakter 800