Hayat Amacınızı Bulmanıza Yardımcı Olacak 9 Şey

Hayatta kendimize bir amaç ve yön belirlemek hayatı daha anlamlı, dolu dolu, keyifli ve derinlikli yaşamamızı sağlar. Aşağıda listelediğimiz dokuz madde, hayattaki yönünüzü bulmanıza ve amacınızı belirlemenize yardımcı olabilir.

Hayattaki değerlerinizi belirleyin

Sizin için en önemli şeyler neler? Sizin için olmazsa olmaz değerler hangileri? Hayatı yaşarken nelere dikkat ediyorsunuz? Sadakat, dürüstlük, disiplin, samimiyet, özveri, azim... Sizin için bu sözcükler neler? Değer listenizi hazırlamak için kendinize zaman ayırın.

Tutkularınızı bulun

"Zaman nasıl akıp geçti, anlamadım," dedirten o şey sizin için ne? Ne yapmaktan yorulmazsınız, neye tutkulusunuz? Bu soruları kendinize sorun ve yanıtların gelmesini bekleyin. Acele etmeyin, kendinizle de yakın bir dostunuzla sohbet ediyormuş gibi konuşun. Sabırlı olun, anlayışlı olun. İçinizden gelecek cevaplara şaşırabilirsiniz. 

Size ilham olan kişileri inceleyin

Rol modelleriniz kimler? Kim size en çok ilham veriyor? Bu insanlarda özendiğiniz, size ilham olan şeyler ne? Başarıları için çok çalışmaları mı? Belki de kendilerine olan sarsılmaz güvenleri... Kendinize örnek aldığınız, size ilham olan, takdir ettiğiniz insanların hangi yönleri size konuşuyor, üzerine düşünün. Bu değerler sizin de kendinizde sahip çıkmak, büyütmek, yeşertmek istediğiniz şeyler.

Gönüllülük yapın

Başkalarına yardımcı olduğumuz aktiviteler odağımızı kendimizden uzaklaştırdığından, bu bizler için zihinsel bir mola gibidir. Bu gibi aktivitelerde geri dönüşler çoğu zaman gözlemlenebilir, ani ve somut olur. Faydalı olduğunu hissetmek, karşılık beklemeden vermek, birilerine iyi gelme isteği... Bunlar insanlığımızı hatırlatan ve gerek kendimizle gerekse diğerleriyle derin bağlar inşa etmeye yardımcı olan hisler, istek ve ihtiyaçlardır.

Konfor alanınızdan çıkın

Rutinler zamanımızı faydalı kullanmaya ve disiplinli kalmaya büyük yardımı dokunan aktiviteler olsa da hayat tek bir şekilde yaşamak için fazla değerli (ve kısa). Kendinize merakla yaklaşın. Neyi denemek istersiniz: Tango? Bungee-jumping? Belki de helikopter pilotluğu? Neyin içimde kalmasını istemem diye kendinize sorun ve gelen cevaplara göre konfor alanınızdan biraz uzaklaşıp kendinize yeni deneyimler için alan açın.

Günlük tutun

Evet. Günlük tutun. Her gün sonunda (veya başında) sizin için önemli olayları, hissettiğiniz şekilde yazmanız, kendinizle ilgili tahmin edeceğinizden daha fazla bilgi sahibi olmanıza yardımcı olur. Bunu yapmak aynı zamanda Değerlerinize Sahip Çıkmak maddesiyle de yakından bağlantılı. Sizi sinirlendiren, üzen, mutlu eden, heyecanlandıran şeyler ne? Günlük, bunlara cevap bulmanıza yardımcı olur.

Ders çıkarın

Hislerinizin kılavuzluğunda neleri sevip nelerden hoşlanmadığınızı belirleyebilirsiniz. Örneğin biri size yapmacık davrandığında bu sizi üzüyor veya dışarıya kapatıyorsa samimiyete önem verdiğinizi söyleyebilriz. Nelerden hoşlandığınızı, nelerden hoşlanmadığınızı görüp bunları size göstermek için yaşanan olaylardan ders çıkarın ve daha donanımlı şekilde hayatınıza devam edin.

Gelecekteki SİZ'e mektup yazın

Kendinizi olmak istediğiniz yerde, durumda ve kişilerle hayal edin. O "gelecekteki siz" neler başarmış? Nasıl biri? Ona dikkatle bakın, onu hissedin ve ondan ilham alın. 

Açık olun

Hayattaki amacınızı bulmayı kafaya koyduğunuzda bakış açınız değişir ve hayatın her detayı sizin için bir ipucu haline gelir. Açık olun! Fırsatlara, tekliflere, aklınıza gelenlere, karşılaştığınız kimselere...

Yorumlar
Kalan Karakter 800