Günlük tutmanın bilinmeyen faydaları
"Artık büyüdüm ve günlük bana göre değil" diyorsanız, yanılıyorsunuz. Hayatınızı ve düşüncelerinizi kağıda dökmek, tahmin ettiğinizden çok daha fazla fayda sağlayabilir.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlIQ seviyesini etkiler
Günlük tutmak, yazılı anlatım becerisini geliştirir. Gün içerisindeki duygu ve düşüncelerini en doğru, güzel ve belki de süslü biçimde yazı diline dökmeye çalışmak size zamanla yeni bir yetenek kazandırır.
Zamanla daha iyi yazma çabasıyla birlikte yeni sözcükler aramak, daha güzel cümle kurmaya çalışmak zihninizi çalıştırarak IQ seviyenizin yükselmesine yardımcı olur.
İletişim becerilerini geliştirir
Stanford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre, yazma faaliyetinin konuşma becerileri üzerinde de birçok etkisi bulunuyor. Kendinizle iletişim kurmanın en basit yöntemi olan günlük tutma sayesinde, iletişim becerilerinizi de geliştirmeniz mümkün.
Neden sonuç ilişkilerini ortaya koyar
Günlük yazarken kişi, gün içerisindeki olayları, “yer, zaman, kişi ve olay” unsurları mantıklı ölçü içerisinde, neden-sonuç ilişkileriyle ortaya koymayı öğrenir.
Günlük yazmak, insanın kendisiyle hesaplaşabileceği, gününü ne derece dolu geçirdiğine dair bir gün sonu çetelesini ortaya koyabileceği, eleştirel becerilerini geliştirecek sorguları bir bilim insanı tutumuyla sunabileceği ve dahası hayatının en önemli anılarını bir tarihi vesika haline getirebileceği bir fırsat.
Karar almayı kolaylaştırır
Günlükte kişi kendini üçüncü bir şahıs olarak değerlendirme çabasına girişir. Yani kendinden bağımsız duygu ve düşüncelerle, gün içerisinde kendi yaşamını gözden geçirir. Bu da, daha sonra kendi yaşamına dışardan bir gözle bakma fırsatı tanır. Hayatını yola koymak isteyenler için ve karar almakta zorlananlar için fırsat sunar.
Önemli bilgileri farkettirir
Günlük yazanların birçoğu hayallerini ve başarmak istediklerini de paylaşır. Hedefleri kağıda dökmek, beyine ‘bu önemli bir bilgi’ sinyalini gönderir. Bu şekilde hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak yollara yönelir, bu yolları daha iyi değerlendirmeye başlarsınız.
Duygusal zekayı geliştirir
Duygusal zeka, kendi duygularınızı ve başkalarının duygularını anlamak demektir. Günlük tutarak duygularınız hakkında farkındalık kazanmanız, duygusal zekanızın gelişmesini sağlar.
Başarıya yardımcı olur
Zihin dağınıklığından kurtularak organize düşünebilme, kendini ifade edebilme, güçlü ve zayıf yönlerini iyi tanıma, gerçekten yapmak istediği şeyi bilme imkanı tanır. Bu da, iş yaşamında başarıyı yakalamaya yardımcı olur.
Güven ve mutluluk getirir
Hayatınızdaki güzel gelişmeleri tekrar okuduğunuzda kendinize olan güveniniz artıyor. Balarılarınızı hem yazdığınız hem de okuduğunuz sırasında endorfin salgılıyor ve mutlu oluyorsunuz.
Stresten kurtarır
Düzenli olarak yazmanın, ruh sağlığınız üzerinde birçok olumlu etkisi bulunmaktadır. Günlük hayatta karşılaştığımız stresin üzerimizdeki etkilerinden kurtulmanın en kolay yolu, hislerinizi yazıya dökmektir.
Her gün 5 dakikanızı ayırın
Son olarak, paranın da günlüğü olduğunu unutmamak gerekir. "Para nereye gidiyor anlamıyorum" diyorsanız, gözlerinizi kapatıp sabahtan itibaren yaşadıklarınızı düşünün ve kağıda yazmaya başlayın. Ne kadar gereksiz şeylere para harcadığınızı da fark edeceksiniz. 3 hafta boyunca günde en az 5 dakikanızı bu işleme ayırın.