Evden Çalışırken Verimli Olmanın Yolları

Koronavirüs salgını sebebiyle, evden çalışma sistemi birçok kişi için yeni normal haline geldi. Ancak evden çalışan kişilerde yaşanan stresin depresyona neden olmaması için hangi adımlar atılmalı? Evden çalışırken motive olmanın yolları nelerdir?

İngiltere’de Kraliyet Ensitisü Mimarları (Royal Institute of British Architects) tarafından yapılan yeni bir araştırmada, evden çalışma nedeniyle eve kapanan insanlar arasında depresyon vakalarının ve bu durum nedeniyle uzaktan alışan insanların daha fazla strese girerek motivasyonlarında düşme meydana gelebileceği ifade edildi.

Bu kapsamda, psikolog, mimar ve nörologlardan oluşan bir uzman ekibi, evden çalışan insanların ruh sağlığını korumanın ve onları çalışmaya daha iyi motive etmek için izlenebilecek adımları değerlendirdi. İşte evden çalışırken daha mutlu ve verimli olmanın yolları...

1-Güneş Işığı ve Duvarlar
Güneş ışığı serotonin hormonunu salması için tetikleyerek insanların sakin ve odaklanmış hissetmelerine yardımcı olur, ruh hallerini iyileştirir ve kaygıyı azaltır. İngiltere’de yer alan Assael Mimarlık'ın Sağlık Müdürü mimar Ben Channon, "gün ışığının faydalarının çok büyük olduğunu" belirterek, "Güneş ışığı verimli çalışmanın temelini oluştur, çünkü bir mekan hakkında hislerimiz  uyku rutinimizin üzerinde büyük bir etkiye sahip Covid-19  ile uğraşmak herkes için oldukça yoruyucu, o yüzden şu anda her zamankinden daha fazla güneş ışığına ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte Ben, evden çalışanlara, masalarını güneş ığşığından maksimum fayda sağlamak için pencere kenarına koymalarını tavsiye etti. Ayrıca, Ben ışığı odanın etrafına yansıtmak için ayna kullanamanın ve duvarlı beyaz renge boyamının faydalı olabileceğini söyledi.

2-Gürültü Ortadan Kaldır
Nottingham Üniversitesi'nden nöroloji uzmanı Doktor Rebecca Dewey, beynin farklı bölümlerinin sürekli olarak seslerdeki değişiklikleri tanımaya çalıştığını ve gürültünün verimli çalışmayı büyük ölçüde engelleyebileceğini söyledi.

Dewey, "Sokaktan gelen keskin sesler, ofisteki düşük seviyeli bir gevezelikten daha büyük bir problem oluşturur. Beyniniz gelen farklı sesleri tararaken, farkında olmadığınız bir efor harcar. Stresli bir ses, beynin amigdala adı verilen bir bölgesinin tehlike sinyalleri göndermesine neden olur. Bu sinyaller  beynin başka bir bölgesi olan hipotalamus tarafından toplanırlar ve bu da adrenal bezlerinin kana adrenalini pompalamasını sağlar. Ardından kan basıncınız yükselir” dedi.

Bununla birlikte mimarlar evden çalışanlar için kulak tıkaçlarının iyi bir çözüm bulabileceğini ifade etti. Ancak, bunu işe yaramadığı durumlarda yumuşak mobilyaların, kalın halıların ve sesi emmek için daha ağır perdelerin perdelerin kullanılabileceği belirtildi.

3-Düzen
Dağınıklığın bir stres hormonu olan kortizol seviyesini yükselttiği daha önce birçok kez kanıtlandı. Bunun nedeni ise dağınıklığın beyne çelişkili uyaranlar göndermesi ve bunun da yararsız sinyalleri filtrelemek için daha çok çalışmasından kaynaklanıyor..

Surrey Üniversitesi'nden çevre psikoloğu Dr. Eleanor Ratcliffe, "Dağınıklığın sorunu aşırı uyarımdır. Ara sıra yükselen normal kortizol seviyeleri sağlıklıdır, ancak kronik olarak yüksek kortizol seviyeleri anksiyete, depresyon, baş ağrısı ve uyku bozukluğu ile ilişkilidir. Rahatlatıcı bir evde belli bir miktar dağınıklık sorun olmasa da, şu anda orayı çalışmak için kullanıyorsunuz, bu yüzden dikkatinizi dağıtan tüm eşya ve araç gereçleri oradan kadırmalısınız” dedi.

4-Hareket=Bereket
Evden çalışma ve karantina uygulamaları kişilerin normal gündelik hayatındaki fiziksel hareketlerini önemli ölçüde kısıtladı. Ancak, birden fazla çalışma egzersizin doğal bir anti-anksiyete tedavisi olduğunu, stresi hafiflettiğini, fiziksel ve zihinsel enerjiyi artırdığını ve endorfin salınımı yoluyla kişilerin refahı artırdığını kanıtladı.

Dr. Ratcliffe, "Hareketsizliğin insanların ruh sağlığı üzerinde ciddi etkileri olabilir” dedi.

İngiliz Psikoloji Derneği'nden Profesör Gail Kinman ise,"İşe gidip gelmek, birçok insan için bir tür stres azaltma zamanıydı. Bu süre İnsanların iş ve ev yaşamı arasına net bir sınır koymasını sağlar, ancak  evde çalışırken sınırlar belirsiz hale geliyor. Düzenli olarak  egzersiz için dışarı çıkmak, birçok evden çalışana ihtiyaç duydukları zindeliği sağlayabilir” açıklamasını yaptı.

5-Bitkiler
Araştırmacılar doğa ile temasın pek çok zihinsel faydası olduğunu belirtiyor: tansiyonu, kaygıyı, stresi ve ruminasyonu (sürekli aynı düşüncelerin üzerinden geçmek) düşürürken; dikkati, hafızayı ve uykuyu iyileştiriyor.

Doktor Ratcliffe, "Doğal nesnelere bakmak beyninizin odaklanmasına - veya bir dizi" mikro kırılma yaşanmasını sağlayabilir. Bitkiler dikkatinizi çekerler, ancak zorlu veya aşırı uyarıcı bir şekilde değil. Ayrıca doğayı eğlence ve rahatlama ile ilişkilendiriyoruz, bu da yine ruh halimizi iyileştirmeye yardımcı olabilir" dedi.

6-İletişim
Doktor Balamurali, evde çalıştıkları için kendilerini mutsuz hisseden insanların, ofiste en çok neyi özlediklerini düşünmeleri ve kaybettiklerini telafi etmeye çalışmaları gerektiğini söylüyor.

Birçok insan için listenin başında sosyal iletişim bulunuyor Balamuri, “Günlük sosyal ilişkilerimizin çoğunluğunu,  belki de yüzde 80’ini  veya yüzde 90’ını iş yerinde kurduğumuz arkadaşlıklar oluşturuyor. Bu yüzden ofiste veya öğle yemeği sırasında, asansörde veya merdivenlerde meslektaşlarla sohbet etmek, çok sayıda insan için önemlidir. Karantina önlemleri geldiğinde hepsi bir anda kayboldu. Ne tür bir kişilik olduğunuza bağlı olarak değişir, ancak birçok insanın gerçek sosyal iletişim kurması gerekiyor. Öyleyse öğle yemeğinde ve akşamları dışarı çıkın, arkadaşlarınızla, ailenizle veya  komşularınızla yüz yüze iletşim kurun. İnsanlar sosyal hayvanlardır. Zoom'da bir ekrana bakmak yeterli değil” dedi.

Kaynak: ntv.com.tr

Motivasyonunuzu Yükseltmenin Formülü Nedir?Özellikle yaz ayında çalışırken motive olmak daha zor bir hal alır. Motivasyonunuzu yükselterek çalışmaya devam etmek ister misiniz? Herkes için geçerli olabilecek motivasyon formülü nedir?

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800