Dünya’nın en pahalı yiyecekleri!
Mutfak için yapılan harcamalar ev bütçesinin önemli bir bölümünü oluştursa da bazı yiyecekler var ki tüm bütçenin de çok üstünde. En pahalı yiyeceklerden oluşan listeden bazılarını sizin için derledik.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlHAVYAR
Havyar dünyada en pahalı yiyecek olarak kabul edilir. İyi kalite bir siyah havyarın kilogram fiyatı ortalama 15.000 dolar (260.000 TL) civarında seyreder.
Havyar, kullanımı ve paketlenmesi zordur, ancak daha da önemlisi inanılmaz derecede nadirdir. En ünlü havyar, Hazar ve Karadeniz’de bulunan beluga mersin balığı yumurtalarıdır. Bir Beluga mersin balığının olgunluğa ulaşması ise yirmi yıla kadar sürüyor! Guinness Dünya Rekorları’na göre, kaydedilen en pahalı havyar fiyatı, kilogram başına yaklaşık 34.500 dolar!
SAFRAN
Eğer pirinciniz parlak sarı ise, işte o zaman safranlı pirinç ile karşı karşıyasınız. Safran pahalılığından ötürü Kırmızı Altın olarak adlandırılıyor. Peki bu safran neden bu kadar pahalı? Safran çiğdemleri sonbaharda sadece bir veya iki hafta boyunca çiçek açar; toplanması fazlasıyla emek ister (elle toplanır ve işlenir) ve bir kilogram safran oluşturmak için iki futbol sahası kadar ekim yapmak gerekir. Bu sebeplerden ötürü çok pahalıdır.
Üretiminin zorluğu ve nadir bulunmasından dolayı dünyanın en pahalı bitkileri arasında yer alan safranın kilosu 40 ila 70 bin TL arasında satılıyor. Dünyanın en kaliteli safranı Türkiye'de üretilirken yerli saf safranın kilosu 30 bin TL'den satılıyor.
TRÜF MANTARI
Kuzey İtalya’nın Piedmont bölgesinde bulunan, saygın beyaz trüf mantarları yalnızca belirli ağaçların kökleri arasında büyür, diğer tüm trüf mantarlardan çok daha azdır ve özellikle yoğun bir tat ve aromaya sahiptir. Trüf mantarlarını yetiştirmek için nesiller boyu beklemek zorunda kalabiliyorsunuz ve bu sebeple çok pahalılar.
Bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır. Trüf mantarı açık artırma ile satılan besin maddesi olduğu için sabit bir fiyatı olmaz.
HAVYAR NEDEN PAHALI? TÜM YÖNLERİYLE HAVYARI ANLATAN VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ
WAGYU ETİ
Wagyu basitçe “Japon Sığır Eti” olarak tercüme edilir ve dört farklı Japon ineğinden herhangi birinden bu eti sağlayabilirsiniz. Et yoğun olarak yağ ile doldurulur, bu da pişirme işlemi sırasında eti yumuşatır ve nemli kalmasını sağlar. Fiyatları yetiştirme sürecine bağlıdır. Wagyu etiketine hak kazanmak için ineklerin sıkı kurallara göre yetiştirilmeleri ve beslenmeleri gerekir. Bundan dolayı fiyatı çok pahalıdır.
Bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır. Trüf mantarı açık artırma ile satılan besin maddesi olduğu için sabit bir fiyatı olmaz.
FOI GRAS
Foie gras (kaz cigeri), Fransızların kaz ve ördek ciğerinin yağlandırılması yoluyla elde ettiği yiyecek. Genelde kazlar "gavage" yöntemiyle ciğerleri yağlandırılırken, ördekler için de benzer işlem yapılmaktadır.
"Foie gras" ya da "Pate" olarak isimlendirilmektedir. Fiyatı 1.300 TL'den başlar.
ISTAKOZ
Istakoz, denizlerde yaşayan kabuklulardandır. Renkleri türlere göre değişiklik gösterse de mavinin tonlarından yeşil, kahverengiye kadar renklerde görülebilir. 30-35 cm boy 4-5 kiloya kadar büyüyebilirler.
Haldeki yıl boyu satış ortalamasına bakıldığında kilosu 488 liradan alıcı bulduğu görülür.
İSTİRİDYE
Şimdi bir lüks olarak kabul edilen istiridyeler her zaman zenginlerin yemeği değilmiş. 19. yüzyılın başlarında işçi sınıfları için önemli bir gıda kaynağı olan istiridyeler ucuzmuş. Ancak aşırı avlanma ve kirlilik istiridye stokları üzerinde feci bir etki yarattı ve kıtlık istiridyelerin değerini artırdı.
İstiridye gibi deniz ürünleri dalgalı bir fiyata sahiptir. Çevreye ve talep gibi faktörler istiridye fiyatını etkiler. Sadece bir istiridyenin fiyatı restoranlarda ve marketlerde 30 TL’den başlar. Yemeklere dahil edildiğinde ise fiyat yükselir.
Nasıl dijital göçebe olunur?Bayram tatilinde şehirden uzaklaşınca, ‘Acaba ofis dışından da çalışabilir miyim’ diyorsanız, dijital göçebe olmaya yakınsınız. Peki nasıl dijital göçebe olunur? İşte yanıtları...