Dünya Tasarruf Günü’ne özel tasarruf yöntemleri
Bugün Dünya Tasarruf Günü. Tasarruf, bu yıl hiç olmadığı kadar dünyanın gündeminde. Tasarruf bizim için de çok önemli çünkü hem doğalgaz hem de elektrik hiç olmadığı kadar pahalı. Gıda fiyatlarında ciddi bir artış yaşanıyor. İşte bütçenizi rahatlatacak yöntemleri…
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Ol
1
3
ELEKTRİK TASARRUFU İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Tasarrufun en önemli adımı, enerji tasarrufu. Enerji tasarrufu için ısıtma, soğutma, aydınlatma ve ulaşımda yapacağımız küçük değişiklikler bile kaynakların verimli kullanılması adına önemli sonuçlar doğuracaktır.
- Elektrik tasarrufu için; daha az enerji tüketen cihazları tercih edilmeli, aydınlatmalar LED ampullerle sağlanmalı, su ısıtırken ihtiyaç kadarı ısıtıcıya ya da tencereye koyulmalı, bulaşık ve çamaşır makinesi tam dolmadan çalıştırılmamalı, ihtiyaç duymadığınız elektrikli cihazların fişleri prizden çıkarılmalı, giysiler tek tek değil toplu ütülenmeli, güneş ışığından faydalanmak için perdeler açık tutulmalı, ısıtma sistemi 1 derece düşürülmeli, klima yerine vantilatör kullanılmalı, güneş enerjili sıcak su sistemi kullanılmalı.
2
3
SU TASARRUFU İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
- Su tasarrufu için; eller yıkanırken, diş fırçalanırken ve tıraş olurken su açık bırakılmamalı. Her el yıkama ve diş fırçalamada suyu kapalı tutmak en az 1-2 litre su tasarrufu sağlıyor.
- Sifonlar boşa çekilmemeli. Rezervuar büyükse litrelik şişeler konulmalı.
- Yine bu kış döneminde kombide su ısınana kadar geçen sürede akan su, mutlaka biriktirilmeli.
- Tesisat kaçağının olup olmadığı sayaçtan kontrol edilmeli. Çünkü dakikada 50 damla su kaçıran bir musluk, ayda 750 litre suyun kaybı anlamına geliyor.
- Musluk ve bataryalara su kullanımını yarı oranda azaltan tasarruf aparatları eklenmeli.
- Lavabo altındaki su vanasının kısılması da etkili bir yöntem.
- Banyo yerine kısa duşları tercih ederek yılda 20 ton su biriktirebilirsiniz.
- Bulaşık ve çamaşırlar makinede, tam doluyken ve ekonomik seçenekte yıkanmalı.
- Sebze-meyve akan suda değil, kaplarda yıkanmalı. Kaptaki su, ev veya bahçedeki bitkilere dökülmeli.
- Otomobilleri her gün 1,5 milyon kişiye yetecek suyla yıkıyoruz. Bunu azaltmak için geri dönüşümlü su kullanan oto yıkamacıları tercih edin. Kendiniz yıkadığınızda hortum yerine kova kullanın.
- Halı yıkamak yerine silmek tercih edilebilir.
- Yazın bahçeler, sabah erken veya akşam sulanmalı.
3
3
GIDA İSRAFIYLA İLGİLİ YAPILMASI GEREKENLER
- Gıda israfı aynı zamanda su israfı demek. 1 dilim ekmek, 40 litre suyla üretiliyor. 1 kilo tavuk etini çöpe atmak 5 ton suyu çöpe atmak anlamına geliyor.
- Et yerine sebze tercih ederek de su tasarrufu yapmak mümkün. Çünkü 1 kilo dana eti için 15 ton su harcanırken, 1 kilo sebze 322 litre suyla sofraya geliyor. Çin'de 1 kadın günlük 1680 litre su ayak iziyle besleniyorken, ABD'li bir kadın; tükettiği gıda nedeniyle 4 bin 80 litre suyla besleniyor.
- Gıda tasarrufu için; buzdolabı yönetimi çok önemli. Kapı, buzdolabınızın en ılık kısmı; bu nedenle orada sadece kolay bozulmayan gıdaları saklayın. En alt raf, en soğuk noktadır. Gıda israfını önlemek için burayı balık, et ve yumurtaları saklamak için kullanın.
- "İlk giren, ilk çıkar” kuralını uygulayın. Önce alınan gıdaları buzdolabınızın önüne, sonra alınanları arkasına yerleştirin ve gıdaları mümkün olduğunca orijinal ambalajında saklayın.
- Alışverişi haftalık menünüzü planlayarak yapın, dışarıda yemek yerken de kalan yemekleri paket yaptırıp eve götürün.
- En önemlisi bozulabilecek gıdaları az ve sık alın.
Yorumlar