Bir parça çikolatayla mutlu olanlara kötü haber!

Küresel enflasyonun arttığı bu dönemde, kakao ve şeker fiyatlarındaki artışlar özellikle çikolata üreticilerini olumsuz etkiliyor. Hershey ve Mondelez gibi devler bu maliyetleri tüketicilere yansıtmak zorunda kalıyor, bu da satış hacimlerinin düşmesine neden oluyor.

Güncelleme:


Son yıllarda çikolata sektörü fiyat artışlarına rağmen yüksek karlar elde etti. Ancak verilere göre kakao fiyatları son 46 yılın, şeker fiyatları ise son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Pazar araştırmacısı Nielsen'in verilerine göre, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki tüketiciler fiyat artışları nedeniyle çikolata tüketimlerini azalttı.

çikolata üretimi


Mondelez ve Hershey, artan maliyetlere rağmen karlılıklarını korumaya çalışıyor. Özellikle Mondelez, kakao ve şekerdeki fiyat artışlarına dikkat çekerek bu durumun önemini vurguluyor.
Analizlere göre süregelen yüksek fiyatlar nedeniyle perakendecilerle çikolata üreticileri arasında fiyat savaşları yaşanıyor. Özellikle Mondelez'in, Cadbury ve Milka barları konusunda fiyat anlaşmazlıkları nedeniyle Belçikalı süpermarket zinciri Colruyt ile yaşadığı sorunlar bu duruma örnek gösteriliyor.

çikolata
Bu durumun yanı sıra Nielsen verilerine göre, Mondelez'in çikolata satış hacmi bu yıl önemli ölçüde zayıfladı. ABD merkezli pazar araştırmacısı IRI'ya göre tüketiciler fiyat artışlarına daha fazla tepki göstermeye başladı. Dünyanın en büyük çikolata üreticisi Barry Callebaut ise, bu yıl satış hacminde herhangi bir büyüme beklemiyor. Öte yandan özel markalı, daha düşük fiyatlı çikolata ürünlerinin satış hacmi fiyat artışlarına rağmen büyümeye devam ediyor.

çikolata

Küresel çikolata üretiminde yaşanan bu sorunlara ek olarak Batı Afrika'da meydana gelen El Nino'nun etkisi ve bu bölgedeki kuraklık, aşırı yağış ve hastalıklar da kakao üretimini olumsuz etkiliyor. Özellikle Fildişi Sahili ve Gana gibi en büyük kakao üretici ülkeler olumsuz koşullarla başa çıkmaya çalışıyor. Bu bölgelerde 2019 yılında uygulanmaya başlanan tarımsal programı da bu sorunları aşmada yetersiz kaldı.

Etiketler çikolata
Yorumlar
Kalan Karakter 800