Aralıkta finansal sağlık için yapmanız gerekenler
Parasını yöneten hayatını yönetir, sözünün anlamı daha çok önem kazandı. Enflasyon nedeniyle artan harcamalar nedeniyle ekonomisi sarsılan hanelerde, finansal sağlığı iyileştirmenin doğru yolu; tüketimi kısıtlayıp birikime yönelmek. İşte yılın son ayında yapabilecekleriniz...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBütçe oluşturmanın en önemli adımı ayağınızı yorganınıza gör uzatmak. Tabii bunun için öncelikle yorganın uzunluğunu bilmek gerekiyor. Ev ekonomisini kontrol altında tutmak itiyorsanız öncelikle gelirinizi net bir şekilde belirlemek gerekiyor. Bir tablo oluşturarak maaş ve benzeri gelir kalemlerinizi yazmalısınız. Gelir tablosuna eğer ailenizle yaşıyorsanız ailenizin tüm bireylerinin kazançlarını eklemeniz gerekiyor. Bu tablo size harcama yaparken kılavuzluk edecek.
Geride bıraktığınız 11 ayın tüm harcamalarını gözden geçirin. Gıda, sağlık, kira, ulaşım, faturalar, eğitim, tatil gibi harcamalarınızı bir tabloda alt alta yazın ya da kredi kartınızdan buna uygun bir döküm alın. Harcama listenizde kısıtlama yaparak elinizde ne kadar para kalabileceğini görebilirsiniz.
Bazı harcamaların gereksiz olduğu şüphesiz. Bazen zaaflarımıza yenik düşebiliyor, sadece kendimizi iyi hissetmek için satın alma eğilimine kapılabiliyoruz. Satın alırken ihtiyaçlardan çok istekleriniz ön plana çıkıyorsa, bütçenizi zorlamanız da olası. Satın almadan önce mutlaka, “Buna gerçekten ihtiyacım var mı?” ya da “Bunu almak bana bir katkı sağlayacak mı? sorularını kendinize sorun. Gerçekten ihtiyaç duymadığınız şeyler harcama listenizde ağırlıktaysa yeni ay ve yılda değiştirebileceğiniz çok şey var demektir.
Gelir ve giderlerinizi belirlediniz, harcamalarınızı gözden geçirdiniz, ihtiyaç ve isteklerinizi birbirinden ayırdınız. Sıra iyi bir bütçe planı yapmaya geldi. Bu sayede paranızın kontrolünü elinize alabilirsiniz. Peki iyi bir bütçe planı neleri içerir? Temel ihtiyaçlarınız, kira ve ulaşım giderleriniz, sağlık harcamalarınız, varsa çocuklarınızın eğitim harcamaları, sosyal hayatınız, kişisel harcamalarınız... İşte iyi bir bütçe planı tüm bu kalemleri içerir, belirli süre boyunca ne kadar para kazanacağınızı ve ne kadarını harcayacağınızı öngörür.
Ev ekonomisini kontrol etmenizin yolu gıda, giyim, ev eşyası alışverişinizde özenli ve planlı olmanızdan geçiyor. Bunun için alışverişe çıkmadan önce bir liste oluşturabilirsiniz. Gıda alışverişinizde ürünlerin tüketim tarihine dikkat ederek tüketeceğiniz miktarda alabilir ve bunun için de haftalık alışveriş planı yapabilirsiniz. Marketlerin indirim fırsatlarını takip ederek kampanyalı ürünleri uygun fiyata satın alabilirsiniz. Ayrıca tüm alışverişleriniz için internetten indirimli ve kampanyalı dönemleri takip edebilirsiniz.
Ev ekonomisini daha iyi yönetmenin yollarından biri de tasarruf yapmak. Bu da evde elektrik, su ve doğal gaz tüketimlerinize dikkat etmeyi gerektiriyor. İlk olarak elektrikten başlayalım. Gereksiz elektrik tüketimine sebep olmamak için lambaları ihtiyacınız olmadığı zamanlarda açık bırakmamaya dikkat edebilirsiniz.
Ayrıca elektrik faturanızı azaltmak için tasarruflu ampuller kullanabilir, kullanmadığınız elektronik eşyaların fişlerini çekebilir, çamaşır ve bulaşık makinelerinizi tam dolu şekilde çalıştırabilirsiniz. Su tasarrufu için de dişlerinizi fırçalarken, saçınızı şampuanlarken veya ellerinizi sabunlarken musluğu kapatabilirsiniz. Doğal gaz tasarrufu için ise kış öncesi tesisat, kombi ve peteklerinize bakım yaptırabilirsiniz.
Finansal sağlığın devamlılığı için altın kural belirlediğiniz bütçeye göre birikim yapmak. Tam da burada 50/30/20 Kuralını hatırlayalım. Bu kurala göre aylık gelirinizin yüzde 50’sini ihtiyaçlarınıza, yüzde 30’unu isteklerinize, yüzde 20’sini ise tasarrufa ayırmalısınız. Bu kuralı geçen yıl her ay uyguladıysanız yeni yıla da mutlu başlamaya çok yakınsınız.