Para karakterinizi biliyor musunuz?

Para karakterimiz nasıl şekilleniyor? Özlem Denizmen, para karakterlerini açıkladı.

Para karakterimiz biz çocukken ailemizden, çevremizden gördüklerimizle, kendi deneyimlerimizle şekilleniyor.

Kendimizi ne kadar iyi tanırsak hem para konularında iletişimimiz o kadar sağlıklı olur hem de parayı daha iyi yönetebiliriz. Gelin 8 para karakterinin temel özellikleriyle kendi para karakterimizi keşfedelim…

MASUM

Hepimiz masum doğarız, safızdır para konularında. Bilmeyiz, anlamayız… Tabii 35 yaşına gelince ‘Ben masumum’ demek olmuyor. Masumlar parayla ilgili aşağıdaki özelliklere sahiptir.

Güven arayışı   
Parasal anlamda bağımlı    
Çevresini memnun etme     
Endişeli/Pişman
Dolandırıcılara karşı dikkat etmeliler.

‘Acaba ben masum muyum?’

‘Ben paradan anlamam benim yerime eşim, abim, babam, CFO’m (finansal işler müdürü) baksın…’ diyorsanız ve de para konularında bağlı/bağımlı olduğunuz birileri varsa muhtemelen öylesiniz.

MAĞDUR

Sürekli suçlarlar. Banka suçlu, eski eş suçlu, işyerindekiler suçlu… Suçlama duygusu onlarda bağımlılık yaratmıştır adeta.

Suçlama eğilimli 
Geçmişte yaşayan   
Kıtlık bilincinde
Manipülatif
Miras konularında sorun yaşayabilirler.

Sen mağdur musun?

Hepimizin içinde birazcık olabilir ama bazı insanlarda bu çok yüksek oluyor. Kendileri yetişkin sorumlulukları almamak adına sürekli ‘kurban psikolojisine’ dayanıyorlar.

MACERAPEREST

3 günlük dünya ne olacak harcayalım gitsin…’ derler. Risk almayı severler, bilmedikleri işe girerler, elinde avucunda da ne varsa herkese verirler. Genelde aşırı cömerttirler.

Tezcanlı
Disiplinsiz
Parasal anlamda sorumsuz
Aşırı cömert
Maceraperest karakteriyle evlenirken iyi düşünün…

Sen maceraperest misin?

Özellikle evliliklerde eğer iki kişi de maceraperest ise onların ayaklarının yere basması zor olur. Çok iniş çıkış yaşarlar. Ama içinde maceraperest olmayan kişiler de inanılmaz sıkıcıdırlar. Hayatta yatırım yapamaz, bulundukları finansal durumdan çıkamazlar.

FEDAKÂR

‘Saçımı süpürge ettim, her şeyi sizler için yaptım…’ diyen sevgili rahmetli Adile Naşit geliyor aklıma Hababam Sınıfı çocuklarına konuşurken... Genellikle kadınlar bürünüyor bu karaktere, özellikle finansal güvenceleri yoksa kendilerini çocuklarına, çevrelerine feda ediyorlar ki bir gün geldiği zaman onlar da ona baksın… Aslında manipülatiftirler.

Koruyucu  
Acı çeken
Kontrolcü    
Pasif agresif
‘Hayır’ diyemezler.

Sen fedakâr mısın?

Çevrenizle olan ilişkinizi bir gözden geçirin eş, çocuk, arkadaş, akrabalar… Her borç istediklerinde veriyor musunuz? Her hediye istediklerinde alıyor musunuz? Kendi emeklilik güvencenizden önce onları mı düşünüyorsunuz? Örnek: Emeklilik için biriktirdiği 200 bin lirasını olduğu gibi oğluna borcunu kapatsın diye veren bir anne…

 YARATICI ARTİST

‘Parayla işim olmaz’ derler. Onlar manevidir. Onların iç dünyası o kadar geniştir ki dış alemle pek alakaları olmadığını düşünürler. Sonra birden kredi kartı ekstresi gelir ve aşk/nefret ilişkisi yaşarlar. Hem finansal özgür olmak isterler hem de bunun için çaba sarf etmek istemezler… Çünkü onların bir ‘hediye’leri vardır. O hediyenin keşfedilmesini ve ödüllendirilmeyi beklerler. Örnek: Ressam, oyuncu, çok iyi yemek yapan bir  ev kadını…

Aşk/Nefret
Gerçeği ararlar     
Kopuk/Yalnız     
Hediye/İlham perisi
Bütçe, birikim, yatırım, hedef yok.

Sen yaratıcı artist misin?

Paraya pek anlam yüklemiyorsanız, neden onu kazanıp yönetmeniz gerektiğini sorguluyorsanız muhtemelen sizin yaratıcı artistiniz yüksek.

PATRON

‘Ben paradan anlarım, seni de paramla yönetirim.’ derler veya içlerinden düşünürler.

Kontrolcü
Manipülatif
Kronik yetersizlik
Affetmeyen
Önce yatırım yapar sonra harcarlar.

Sen patron musun?

İlişkilerinizde parayı bir araç olarak kullanıyorsanız muhtemelen öylesiniz. Örnek: Çocukların harçlığını ceza olarak kesiyorsanız ya da tam tersi çocukları kazanmak için bol hediyeye başvuruyorsanız, eşiniz hoşunuza gitmeyen bir harcama yaptığında olay çıkıyorsa…

 MÜCADELECİ

En ideal para karakterlerinden biridir. Dengededir. Bütçesini, planını bilir, ‘Hedeflersem yapabilirim’ der. Kendine inanır, hedeflerine ulaşır, bütçesine göre harcar, yatırım yapar.

Hedef odaklı  
Usta bütçeci  
Disiplinli
Cömert
Emlak, hisse, altın severler.

Sen mücadeleci misin?

Bilmem sence? Mücadeleci olan genelde kendini iyi tanır. ‘Ben paradan anlarım’ der. Para yönetme özgüveni dengededir.

İKİ TİP BİLİNÇ VARDIR: BOLLUK VE KITLIK

Bu para karakteri yüksek olanlar parayı istediği zaman bulabileceğinden emindir. Lakin bazen o kadar emindir ki bulmayı unutur… O yüzden yatırımı öteler. Niye yatırım yapsın ki zaten parayı hep bulacaktır…      

Bilinci açık
Dönüştürücü
Dengeli    
Merhametli
Yatırımı ötelerler.

Sen bolluk sihirbazı mısın?

Parayla ilgili hiçbir endişeniz yoksa, ‘İstediğim anda yaratırım, bulurum, oluştururum’ diyorsanız cevabım evet. En ideal sentez, mücadeleci ve bolluk sihirbazının beraber olmasıdır.

Ama unutmayalım hepimizin içinde bütün para karakterlerinden var. Her şey dengede güzel. Kendi para karakterinizi ölçmek istiyorsanız finansal iyilik hali uygulamam Moneye’de pek yakında bulabilirsiniz.

İstek ve İhtiyaç Arasındaki Temel Fark Nedir? İnsan istekleri ve ihtiyaçları, ekonomide kullanılan çok önemli terminolojilerdir. Çoğu öğrenci, insanların memnuniyetini açıklarken genellikle ihtiyaçları ve istekleri birbirinin yerine kullanır. Ama bu doğru yol değildir.

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800