Uzun Yaşamın Formülü Bulundu

Özlem Denizmen'in Posta Gazetesi'ndeki 18 Ocak tarihli köşe yazısı...

Dünya Ekonomik Forumu için Davos’ta olduğum bir toplantıda, kadın-erkek ekonomik eşitliğinin, erkeklerin bulaşık yıkadığı gün sağlanacağı konuşulmuştu. Şimdi de kanıtlandı. Haydi erkekler mutfağa, süpürgeye, çamaşıra!

Hayat müşterek. Ev işinde paylaşım olması gerek. Bu sadece kadının çalışma hayatına girmesi, ekonomik özgürlüğünü eline alması ile ilgili değil, erkeklerin sağlığıyla da ilgili. Üstelik kanıtlandı. Yaşasın!

Erkekler Kolları Sıvayın 

Ömür uzadı, yaşamdan beklentilerimiz yüksek. Emeklilik sonrası zamanımızı nasıl geçirdiğimiz ve bundan nasıl etkilendiğimiz daha uzun yaşam için çok önemli. Çünkü bu dönemde meşgul olduğumuz şeyler ‘çalışma alanımız’ haline geliyor. Uyku, beslenme kadar fiziksel faaliyetler ve stresten uzak durmak da çok önemli.

Yüzde 25 Daha İyi Sağlık

Bremen Üniversitesi’nin araştırmasına göre; emekli kadınlar ev işlerine emekli erkeklerden günde 2 saat fazla zaman harcıyor. Ev işlerinin sağlık üzerindeki etkilerine bakıldığında; her gün ev işlerine 3-6 saat zaman ayıranların sağlıkları, 1-2 saat ayıran kişilerden yüzde 25 daha iyi. Eşinden destek almadan ev işi yaparak uzun saatler harcayan kadınlar ise daha fazla stres altında oluyor ve sağlıkları olumsuz yönde etkileniyor.

Kadının Çalışmasının Faydaları 

✔ Kazanır İhtiyaçlarını karşılayan kadının özgüveni artar. Herhangi bir zor durumda (vefat, ayrılık, hastalık) kendine yetebilme hissi, onu güçlü kılar.

✔ Öğrenİr Öğrenmenin, kişisel ve mesleki gelişimin sonu yok. Çalışan kadının dünyaya ve olaylara bakışı değişir.

✔ Paylaşır Kadınlar paralarının yüzde 80’ini eğitim, beslenme ve sağlık için harcıyor. Kadınlar erkeklerden 3 kat fazla bağış yapıyor. Sadece kendilerine değil, topluma da faydalılar.

Güçlü Çocuklar 

Ne istediğini bilen çocuk yetiştirmenin yolu güçlü anne olmaktan geçer. Araştırmalara göre; çalışan annelerin çocukları gelecekte daha iyi bir kariyer ve daha yüksek maaşa sahip oluyorlar.

Konferans

Kurucu başkanı olduğum Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), Türk Ekonomi Bankası (TEB) işbirliğiyle ‘3. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Konferansı’nı düzenledik. Tek maddeyi tartıştık; Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki yatırımlarımız ne olacak?

Eşit Ücret

İzlanda’da 1 Ocak’tan itibaren en az 25 çalışanı olan şirketler, kadın ve erkek çalışanlarına eşit maaş verdiğini belgelemek zorunda.

Yorumlar
Kalan Karakter 800