Uyurken Nasıl Para Kazanırsınız?

Bugün size ‘pasif gelir’i tanıtmak istiyorum... (Özlem Denizmen'in 3 Ocak 2019 tarihli Posta Gazetesi'ndeki yazısı.)

Birçoğumuz dükkanda, ofiste, tarlada, inşaatta çalışıyor, emeğimizin karşılığında para kazanıyoruz. Ancak zenginliğe ve finansal refaha giden yol ‘uyurken kazanmak’tan geçiyor…

AKTİF GELİR

Sunduğunuz hizmet karşılığında emek harcayarak kazandığınız gelir.

Örnek: Marketteki reyon görevlisinin ürünleri yerleştirmesi karşılığında aldığı maaş.

Kazancınız, harcadığınız emek ve mesaiye bağlıdır.

Çalışmazsanız para kazanamazsınız. Allah korusun herhangi bir hastalık durumunda çalışamazsanız finansal sorun yaşayabilirsiniz.

Yatırım gerektirmez.

PASİF GELİR

Pasif gelir, aktif olarak çalışmaksızın elde ettiğiniz gelirdir.

Örnek: Kiraya verdiğiniz evinizin kira getirisi.

Siz bu geliri kazanmak için çalışmazsınız, paranız/yatırımınız sizin için çalışır.

Oturduğunuz yerden, hatta uyurken bile para kazanırsınız.

Yatırım gerektirebilir.

Pasif gelirinizin olması işinizi bırakmanız gerektiği anlamına gelmez.

RİSK ALMAYI GEREKTİRİR

Aktif gelir, pasif gelire göre daha zor gibi görünse de pasif gelir başlangıç aşamasında doğru seçim yapmayı, odaklanıp çalışmayı ve risk almayı gerektirir.

PASİF GELİR ELDE ETME YÖNTEMLERİ

EV, EMLAK, ARSA KİRALAMAK: Ev veya arsa satın alıp kiraya vermek ilk akla gelen pasif gelir örneklerinden.

HİSSE SENEDİ (TEMETTÜ GELİRİ): Temettü, şirketin dönem içinde elde ettiği kârdan mevcut ortakların (yani sizin) pay alma hakkıdır. Ortağın kârdan ne kadar pay alacağı hisse senedi miktarına göre belirlenir. Her hisse senedi temettü vermez. Hisse senedini alırken bunu kontrol edebilirsiniz.

BİREYSEL EMEKLİLİK (BES): BES'iniz varsa, en az 10 yıl ödeme ile 56 yaşı tamamlayarak emeklilik hakkı kazandığınızda elde edeceğiniz geliri de bir tür pasif gelir olarak görebilirsiniz.

TELİF HAKLARI: Örneğin çektiğiniz fotoğrafları, görsel stok sitelerine yükleyebilirsiniz. fotoğraflar her kaydedildiğinde, siz de pasif gelir elde edersiniz.

ARABA KİRALAMAK: Dünyadaki yeni akım ‘satın alma, kirala’. Birçok kişi bu şekilde ihtiyaç duyduğunda; günlük, haftalık veya aylık araba kiralamayı tercih ediyor. Sizin de aldığınız arabadan para kazanmanız mümkün oluyor. Bunun için ihtiyaç sahibini ve hizmet sağlayıcıyı bir araya getiren uygulamalar var.

EK İŞ

İster aktif ister pasif geliriniz olsun, çalışmaktan arta kalan zamanınızda emek harcayarak kazandığınız gelir.

EMEKLİLİK DÖNEMİ

Yıllarca çalıştınız, en rahat etmek istediğiniz dönemde sadece maaşınız yetmeyecek. Finansal kaygı yaşamamak için birikimin yanı sıra pasif gelirlerinizin de olması şart.

ÖNEMLİ

Pasif geliriniz var diye aktif olan gelirinizden vazgeçmeyin. İkisini bir arada yürütün. Yüksek miktarda gelir elde edin.

BAŞLA

PASİF GELİR ÜRETMEYE 100 LİRA İLE DE BAŞLAYABİLİRSİNİZ

Uyurken Nasıl Para Kazanırsınız? resim: 0

Soru - Cevap

UFAK BORÇLARI KAPAT

SORU: Ev kredim 1300 lira, tüketici kredim 800 lira, kredi kartı borcum 5 bin lira, el borcum da var. Gelirim 4 bin lirayı buluyor. Harcama isteğime engel olamıyorum. Nasıl birikim yaparım? ● İlknur

CEVAP: Her şey sırayla. Borçlarını en yüksek faizli olandan başlayarak listele. Ufak olan borçlarını kapat. Borçların bitene kadar kredi kartı yerine banka kartını kullan. Yeni bir borç ya da taksit yapma. Borçlarını düzene koyunca küçük küçük birikim yapabilirsin.

RİSKİ DAĞIT

SORU: 40 bin liram var. En iyi şekilde nasıl değerlendireyim? ● Onur

CEVAP: Eş-dost tavsiyesi ile bilmediğin yatırım araçlarına yatırım yapma ve paranı tek bir yatırım aracında değerlendirmek yerine riski dağıtmak için sepet yapabilirsin. Bankacına danışmayı unutma.

OLMASA DA OLUR

SORU: Eşimle toplam maaşımız 7 bin TL. Ek hesabımız 10 bin TL ekside. Aylık 900 TL kredi taksitimiz ve 6 bin TL kredi kartı borcumuz var. İşin içinden çıkamıyoruz. ● Tuğçe

CEVAP: Hemen borç kapama planı yapın. Borçlar bitene kadar hangi giderlerinizden tasarruf edeceğinize karar verin. Artırdığınız her kuruşu borç ödemek için kullanın. Eşinizle beraber kart ekstrelerinizi inceleyin, hangi harcamalarınız ‘olmasa da olurdu’ işaretleyin.

Yorumlar
Kalan Karakter 800