Sürekli Gezmek İstiyor, Oğlumun Kart Borcunu Nasıl Kapatırım?
Hepimizin günlük hayatında parasal konularda bir sorunu-sorusu oluyor. Borç, kredi, kartlar, yatırım… Sorularınızı bu köşede cevaplıyorum. Bugünü de sorularınıza ayırdım.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlSORU: Eşim de ben de çalışıyoruz, iki çocuğumuz var. Evimiz, arabamız var ama bankadan kredi çekmeden birikim yapamıyoruz. Hedefimiz daha yeni bir eve geçmek. Eşimse kredi çekmek istemiyor.
CEVAP: Karı koca çalışıyorsunuz, evi arabayı almışsınız. İki çocuğunuz var. Ailesiniz. Sağlıklısınız. Birçok insanın hayalini kurduğu bir hayat. Önce tebrik ederim, maşallah. Borçlar birikimin kamçısı olabiliyor. Fakat para biriktirmek için borçlanılmaz. Hem ev için önce yüzde 20 nakit peşinat lazım. Var mı? Gerekirse eşinizle ‘borç aldık’ oyunu oynayın. Borç öder gibi birikim yapın, bakın bir senede ne çok birikiyor.
SORU: Oğlumun çok kredi kartı borcu var. Sürekli gezmek tozmak istiyor. Nasıl kapatacağını bilmiyorum? ● Nesrin
CEVAP: Küçük çocuk gibi endişe etmeyin. Bırakın hayat dersi alsın. Yoksa bu sorunu sürekli yaşar. Arkadaş çevresini değiştirmesi gerekebilir. Muhtemelen onlara bir şeyler ispatlamaya çalışıyor. Hayatına anlam katan bir şey sokmaya çalışsın. Ek gelir yollarını da araştırsın.
SORU: Eşim de ben de çalışıyoruz, iki çocuğumuz var. Evimiz, arabamız var ama bankadan kredi çekmeden birikim yapamıyoruz. Hedefimiz daha yeni bir eve geçmek. Eşimse kredi çekmek istemiyor.
CEVAP: Karı koca çalışıyorsunuz, evi arabayı almışsınız. İki çocuğunuz var. Ailesiniz. Sağlıklısınız. Birçok insanın hayalini kurduğu bir hayat. Önce tebrik ederim, maşallah. Borçlar birikimin kamçısı olabiliyor.
Fakat para biriktirmek için borçlanılmaz. Hem ev için önce yüzde 20 nakit peşinat lazım. Var mı? Gerekirse eşinizle ‘borç aldık’ oyunu oynayın. Borç öder gibi birikim yapın, bakın bir senede ne çok birikiyor.
SORU: Hangi yatırım araçlarını takip edip, bankacıma ne sormalıyım? ● Tolga
CEVAP: Bankacınıza şunu söyleyin: Ey bankacı! Benim 10 bin TL param var. (örnek).
x TL’si ile risk alabilirim. x TL’si orta riskli olabilir. x TL’sini riske atmayalım. Yüzde 100 güvencede olsun. Bu paraya xxx tarihinde yeniden ihtiyacım olacak. O da otursun (işi bu) sizin yaşınıza, endişelerinize, hedefinize, zaman aralığınıza göre parayı nereye yatırmanız gerektiğini söylesin.
SORU: Bankaya 15 bin lira borcum var ama eşimin haberi yok. Bir an önce kapatmak istiyorum. ● Sena
CEVAP: Bu ilelebet böyle gizli kalamaz. İllaki öğrenecek. Senden mi öğrensin başkasından mı? Kararı sen ver. Hayatı bütün mahremiyeti ile paylaşıyorsunuz da bunu neden paylaşmayasınız?
SORU: Ev kredimin bitmesine yaklaşık iki sene var. Kenarda birikmiş param var. Krediyi kapatsam mı? ● Hayati
CEVAP: Kredinin masraf dahil faiz oranı ne kadar? Şu ana kadar toplam faiz borcunun ne kadarını ödedin? (Eğer uzun süreli bir krediyse toplam faiz borcunun çoğunluğunu şu ana kadar ödemişsindir.) Hemen bankanı ara sor.
SORU: Kredi kartı harcamalarımı nasıl azaltabilirim? ● Sedat
CEVAP: Kredi kartı ekstreni incele.
’Olmasa da olurdu’’ dediğin harcamaları işaretle ve bu harcamaları tekrarlamamak için istek ihtiyaç ayrımı yap.
Online alışveriş yapmayı seviyorsan bu tür sitelerden kart bilgilerini sil.
Dışarı çıkarken kredi kartını yanına alma.
Arkadaşlarınla alışveriş merkezinde buluşmak yerine farklı yerleri tercih et.
SORU: İşe yeni başladım ve her ay 1000 TL kenara ayırabiliyorum. Yaklaşık 5 bin TL param var. Hisse yatırımı yaparak paramı değerlendirmek istiyorum. ● Gülcan
CEVAP: Hayırlı olsun, kendi paranı kazanmak harika bir duygu. Yatırım yaparken
Sakın arkadaş tüyosuyla hareket etme. Çok biliyorlarsa kendileri alsınlar.
5000 TL’nin hepsini koyma. Küçük adımlarla başla, örneğin 500 TL.
Maliyeti ortalayarak riskini düşür. Tüm paranla tek bir fiyattan alım yapmak yerine, zamana yay.
Örnek: Tek seferde 500 TL yatırım yapmak yerine 5 ay 100’er lira alımlar yapmak gibi.
Hisse senedi alırken iyice araştırmak, sabırlı olmak ve parayı unutmak lazım.
SORU: Evimin tadilat masrafı için birikmiş paramdan mı çeksem yoksa tüketici kredisi mi kullansam daha kârda olurum? ● Hüseyin
CEVAP: İki şeyi karşılaştır. Para mevduatta ise bunun yıllık getirisi ne? Kredi çekersen yıllık faiz (masraf dahil) ne? Birikimin eğer vadeli mevduat gibi bir araçta duruyorsa ve bozman gerekiyorsa bir hesap yap. Kaybın olur mu?
Buna değer mi? Sonuçta, krediye ödeyeceğin faiz daha fazla ise birikiminden öde. Yok “Ben kredisiz yaşayamam, yoksa biriktiremem” diyorsan yarı yarıya yapabilirsin.