Ramazan Bütçesi
11 ayın sultanı Ramazan’a 4 gün kaldı. Gelin maneviyatı büyütelim, bolluk ve bereketimizi artıralım, paylaşalım. Bu ay boyunca her hafta Ramazan yazı dizisiyle karşınızda olacağım.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlGIDA ALIŞVERİŞİNE DİKKAT:
Araştırmalara göre Ramazan’da kredi kartı harcamaları artıyor. Harcamaların en başında ise gıda alışverişi geliyor.
İSRAF:
Türkiye’de günde 5 milyon ekmek çöpe atılıyor. Bu, İzmir’in nüfusundan fazla! Düşünün, bir yılda israf edilen yaklaşık 2 milyar ekmek Türkiye’yi 23 gün doyurmaya yetiyor. « DÜNYADA: Toplam gıda üretiminin 3’te 1’i çöpe gidiyor. Yazıktır, günahtır.
İSRAFTAN KORUNMAK İÇİN:
● Market broşürlerini toplayın, ürün fiyat karşılaştırması yapın.
● Haftalık yemek planınızı önceden hazırlayın.
● Oruç tutuyorsanız açlığın yoğun hissedildiği saatlerde alışverişe çıkmayın. Sabah saatlerinde ve haftalık alışveriş yapın, internet sitelerini takip edin.
● Alışverişte ihtiyacınız kadar alın.
● İftara gelecek misafirler için yiyeceğiniz kadar yemek yapın.
■ GIDA: Geleneksel erzak paketleri, yüzde 50’ye varan indirimlerle raflardaki yerini aldı. Marketlerin ve alışveriş sitelerinin çeşitli seçeneklerle oluşturduğu bu paketlerin fiyatı 25 liradan 330 liraya kadar çıkabiliyor.
■ PİDE: Ramazan’ın vazgeçilmezi sıcacık, mis gibi pide İstanbul’da 350 gramı 3 liradan, Ankara ve İzmir’de 300 gramı 2.5 liradan satılacak.
■ HURMA: Sabrı temsil eder. Kilogram fiyatı 20 lira ile 80 lira arasında değişiyor. Bir adet hurma vücudun şeker ihtiyacını karşılıyor.
■ DIŞARIDA YEME İÇME: Her bütçeye uygun iftar menüleri mevcut. Lakin bu yıl menüler 30 liradan başlıyor, mekana ve çeşide göre fiyat artıyor.
■ TATİL: Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün tatil olmasıyla birlikte ‘Ne yapsak, nereye gitsek?’ soruları başladı… En ucuz tatil iyi planlanmış tatildir. Bayramı evde geçirmeniz bütçe gerçeğini değiştirmez. Gıda, ulaşım, şeker gibi tüm harcamalarınızı yazın.
■ HARÇLIK: Bayram bütçesinde harçlık olmazsa olmaz. Eş, dost, akraba, komşu çocuklarını hesaba katarak, harçlık için bütçede yer açın. Para vermeniz şart değil, geleneklerimizi sürdürüp çocukları sevindirelim yeter.
■ SÜRPRİZ: Bayramda planınızda olmayan masraflar çıkabilir. Hazır olun, bunun için de bütçe ayırın.
■ YARDIM: İhtiyaç sahiplerine verilen fitre 2019 yılı için günlük 23 lira olarak belirlendi. Yardım yapma düşünceniz varsa, bu rakamın altında olmamasına dikkat edin.
Bir alışveriş sitesinin araştırmasına göre; 2018’in Ramazan ayında sahur saatlerinde yapılan alışverişler, bir önceki yılın ramazan ayına göre 5 kat fazla. Bir şey satın alırken mutlaka ‘istek mi ihtiyaç mı’ diye düşünün. Evinizdeki her gereksiz eşyanın size bir yük olduğunu unutmayın.
SORU: Bir evi çok beğendik. Biz araştırıp karar verene kadar satıldı. Kaç aydır arıyoruz ama aklımız o evde kaldı. Ne yapmalıyım? ● Furkan
CEVAP: Geçmişe böyle takılıp kalmayın, “Pişmanlık şeker hastalığını tetikliyor” diyorlar. Alacağınız eve karşı duygusal yaklaşın tabii ama aşık olmayın. Alırken fiyatı iyice araştırın, çevredeki evlerle karşılaştırın. Pazarlık yapın, kaybedeceğiniz bir şey yok. Evler de bir yere kaçmıyor.
SORU: Oğlumuza bu yaz tatil yapacağız diye söz vermiştik ama hiç birikim yapamadık. “Tatile nereye gideceğiz?” diye sormaya başladı. Borçlanarak tatile gitsek olur mu? ● Suat
CEVAP: Olmaz. Paranın maliyeti çok yüksek. Borçlanarak bir hafta tatile gidip, bir sene ödeme stresi yaşamayın. Kutu oyunları oynayın, piknik yapın, havuza, müzeye gezin… Kaliteli zaman geçirin. Önemli olan nereye gittiğiniz değil, birlikte hissettikleriniz.
SORU: Bu yaz 4 yakın arkadaşım evleniyor. Hepsine altın takmam lazım. Altınları şimdiden mi yoksa düğüne yakın zamanda mı alsam daha kârlı olur? ● Dilek
CEVAP: Fiyatları takip et, para biriktirip ayda bir altın al. Böylece maliyeti ortalarsın.