Özlem Denizmen bu haftanın neden önemli olduğunu açıklıyor
Özlem Denizmen'in Posta Gazetesi'ndeki 30 Mart tarihli köşe yazısı...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlSizin çocukların para ile arası nasıl? Biriktiriyorlar mı? Tasarruflular mı? Kıymet biliyorlar mı? Harçlık yönetebiliyorlar mı? Elektrik faturasının farkındalar mı?
Dünya çapında kutlanan Küresel Para Haftası’nın Türkiye ayağı, FODER öncülüğünde hayata geçiriliyor. 27 Mart Pazartesi günü Borsa İstanbul’da açılış gongu ile başlayan Küresel Para Haftası süresince ‘öğren, biriktir, kazan’ temalı etkinlikler düzenlenecek.
Etkinliklerle kutlanan hafta boyunca çocuklara, gençlere finansal okuryazarlık eğitimleri veriliyor. Amaç, çocuklara ve gençlere parayı, birikimi, kazanmayı ve girişimciliği anlatmak, sevdirmek.
ÖĞREN: Çocukları sosyal ve ekonomik hakları ve sorumlulukları konusunda bilinçlendirmek, kendi gelecekleri hakkında akılcı kararlar alan bir jenerasyon yetiştirmek.
BİRİKTİR: Çocuklara ve gençlere akılcı birikim alışkanlıklarının erken yaşta edindirilmesi, ileriki yaşlarına yönelik para yönetimi becerilerini de geliştiriyor.
KAZAN: Gelir elde etmek ve girişimcilik konusundaki eğitimler, çocukları ve gençleri iş sahibi olmak veya kendi işlerini kurmak konusunda düşündürerek, kariyerlerini şekillendirmelerine destek oluyor.
SİZ DE YAPIN
Sizler de çevrenizdeki çocuklara para bilinci kazandırabilirsiniz. “Bu konuda ne anlatacağım, ne demem daha doğru olur bilmiyorum” gibi soru işaretleriniz varsa, ‘fo-der.org’ adresinden FODER’e başvurabilir, ücretsiz eğitim olanakları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Soru: Her gün kendime söz vermeme rağmen, alışveriş yapmaktan alıkoyamıyorum. Sokağa çıkamasam bile internetten alıyorum. Bana yol gösterin lütfen. ● Merve
Cevap: 1. Aylık harcama limiti belirle. Örneğin, 300 TL. 2. Dışarı çıkarken sadece banka kartını al, kredi kartlarını evde bırak. 3. Kartlarını bir süre internet alışverişine kapat ya da limiti 300 TL’ye indir. 4. Seni mutlu edecek bir hobi edin.
Soru: 19 yaşında öğrenciyim. Geleceğim için yatırım yapmak istiyorum. Borcum yok, gelirim 625 TL. Bana bireysel emeklilik mi vadeli mevduat mı daha uygun? ● Sedat
Cevap: Erken yaşta Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dahil olarak paranın zaman gücünü lehine çevir. Vadelide paran ancak enflasyon oranında korunur.
10 BİN LİRALIK İSİM
★ Para deyince?
Babamın bir lafı vardı, Napolyon gibi: ‘Para para para’. Dünyayı değiştiren ama benim hiç sevmediğim şeydir para. Sadece araçtır.
★ İlk kaç yaşında, ne işten para kazandınız? O para ile ne aldınız?
Kasımpaşa Orduevi’nde gitar çalarak kazandım. Anneme manto aldım.
★ Restoranda hesabı (kadın/erkek) kim öder?
Erkek öder. Ben eskiyim Alman usulüne inanmam.
★ Evdeki en güzel tasarruf yöntemi?
Bakırdan bir güğüm var. Eve bozuk parasıyla gelen parayı o güğüme atar. Bazen ağzına kadar dolar. Bakkala bütünletirip çocukların hesabına yatırırız.
★ Pazarlık yapar mısınız?
Hiç yapamam ama çok abartılı bir şeyi de almam. İhtiyacım da varsa, uygunsa alırım. Eşim pazarlık yapar, ben karşı kaldırımda dururum.
★ Dayanamayıp hep aldığınız şey?
Çanta.
★ Milyon verseler satmam dediğiniz şey?
Müzik aletlerim. İlk sahnede kullandığım ritim box’larım hâlâ durur. Çok para teklif ettiler, satmadım. Çocuklarım onlarla büyüdü, hayatta vermem onları.
★ Para ile ilgili sizi en çok kim etkiledi?
Babam.
★ Para ile ilgili ilginç bir hikayeniz?
Bir gün sahne aldığım mekanda bir beyefendi, onun ismini söylemem için 10 bin lira teklif etti. Ben ‘Yapamam’ dedim. Halbuki benim yevmiyemden çok daha fazla bir paraydı. Sahnede şarkımı söylerken gözümün içine bakıyor, o tarafa bakamıyorum, dikkatim dağılıyor. ‘Hadi hadi’ diyor. Artık dayanamadım, ismini söyledim ve parayı gönderdi. Ama bir daha asla sahnede isim söylemedim.
NEJAT ALP’İN PARA KARAKTERİ: Gerek geçmişine, geleneklerine bağlılığı, gerek tasarruf bilinci, gerekse harcama konusundaki prensipleri Alp’in para karakterinin ne denli güçlü temellere oturduğunu gösteriyor.