Mutluluğu getiren para mı?
Özlem Denizmen, Posta Gazetesi’ndeki köşesinde ‘Para insanı mutlu eder mi?’ sorusunun cevabını yazdı. Ayrıca bu konuda Bolluk Bereket kitabında da yer verdiği yaklaşımına da köşesinde yer verdi.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlHer zaman sorulan bu soru ile ilgili yapılan birçok araştırma var. Parasızlık insanı mutsuz ediyor tabii ama para varsa insanı mutlu eden esas şey ne? İşte bu sorunun beklenen cevabı:
İnsanları neyin mutlu ettiğini bulabilmek için Harvard Üniversitesi’nin yaptığı benzersiz bir çalışma var. 1938 yılında başlamış. Henüz 20 yaşına gelmemiş 724 erkek denekle tam 75 yıl sürmüş bir sosyal deney. Harvard adult developement study (Yetişkin Gelişimi Çalışması).
75 yıl sonra
Mutluluk; zenginlikle ilgili değil, şöhretle ilgili değil, çok çalışmakla ilgili değil. 75 yıldan alınan en açık mesaj ‘İyi ilişkiler bizi mutlu ve sağlıklı kılıyor. Açık ve net’. Yaşadığımız yer ile iyi ilişkilerimiz, akrabalarımızla iyi ilişkilerimiz, komşularımızla iyi ilişkilerimiz, iş yerindekilerle iyi ilişkilerimiz mutlu ya da mutsuz olmamızdaki en büyük etken.
Peki şimdi ne oluyor?
Harvard Üniversitesi’nde şimdi bu çalışmanın devamı niteliğinde bir çalışma var. ‘Yetişkin Gelişimi Çalışması’nın ikinci neslini yani ilk katılımcıların çocuklarını inceliyorlar. Yeni projeleri çocukluk deneyimlerinin orta yaş sağlığı üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlıyor. Erken dönemdeki olayların orta yaştaki refahımızı şekillendirmeye nasıl yardımcı olduğuna dair ayrıntılı bir model oluşturmak için zengin veri setini kullanacaklar.
Zengin olma hayali
Amerika’daki bu araştırmaya liderlik edenlerden Dr. Robert Waldinger yakın zamanda 1980-1999 arasında doğan (Y nesli) ile yapılan başka bir araştırmada kendilerine hayattaki en önemli hedeflerinin ne olduğu sorulan katılımcıların yüzde 80’den fazlasının zengin olmak dediğini aktarıyor.
İlişki kovaları
Benim bu konuya Bolluk Bereket kitabımda da yer verdiğim yaklaşımım şu: Hepimizin içinde 7 ilişki kovası var. Eğer bu kovalar (yani ilişkiler) dolu ise en zengin sizsiniz. Onlar dolmazsa mutluluk ‘şeyler’de aranıyor, bu da cepte para bırakmıyor.
KENDİNİZLE İLİŞKİ: Bedeniniz, beyniniz, yetenekleriniz, karakteriniz, inançlarınız ve değerleriniz... Kendinizle aranız iyi mi? Kendini sevmek huzurun ta kendisi. DÜNYA ILE OLAN ILIŞKI: Varlık sebebiniz, hayatınızın anlamı, çevreye etkiniz vs. Mevcudiyetinizin anlamlanması, yaş ilerledikçe daha da önem kazanıyor.
AİLE İLE İLİŞKİ: Anne, baba, kardeş, teyze, hala, amca (veya kimle büyüdüyseniz) ile olan ilişki. Bu kişilerin hayatımızda önemli ve kalıcı yeri var.
SEVDİĞİNİZ, ÖZEL BİR KİŞİ İLE İLİŞKİ: Bu ilişkiyi yeşertmeye karşılıklı çaba sarf ediyor musunuz? Örnek: Diyelim kavga ettiniz, ne kadar uzuyor? Sizin için haklı olmak mı yoksa mutlu olmak mı önemli?
ÇOCUKLARINIZ İLE İLİŞKİ: İletişim kuruyor, onları farklılıkları ile kabul edebiliyor, onları anlıyor musunuz? Düşünür Halil Cibran’ın dediği gibi; “Çocuklarınız sizin çocuklarınız değil, onlar kendi yolunu izleyen hayatın çocukları.”
DOSTLARINIZ (ÖZELLİKLE ESKİ DOSTLAR) İLE İLİŞKİ: İnsan 12 kişi ile sağlıklı ilişki kurabilir, fazla zaman geçirdiği beş kişinin de ortalaması olurmuş. Eski dostlar ise gerçek kendimiz olmamıza ışık tutarmış. Sizde durum ne?
İŞ İLİŞKİLERİNİZ: Çalıştığınız yere giderken ne üreteceğinize dair heyecanınız var mı? Patron ile aranızdaki kanallar açık mı?
KENDİ İŞİMİ YAPMAK İSTİYORUM SORU: Profesyonel hayat çok yıprattı, artık kendi işimi yapmak, daha rahat çalışmak istiyorum. Gıda işi çok para getiriyor. Restoran açma planım var. Ne yapmalıyım? Mert
CEVAP: Herkes mutlu olmak, bir ev, araba, para sahibi olmak, zengin olmak istiyor. Kimsenin istediklerinde fark YOK! Gel gör, herkes istediğini elde edemiyor. Neden? İstediğini elde etmek için ‘ACI’ çekmek gerekiyor. O yüzden otur ve hesap yap: HANGİ ACILARA KATLANABİLİRSİN?
İşte sana ‘acı örnekleri’!
- Haftada 60 saat çalışmak.
- İnsanların kaprisini çekmek.
- Geceleri uykusuz kalmak.
- Sabahları çok erken kalkmak.
- Vitrinde gördüğün şeyi alamamak.
- Çok sık ‘Hayır’ kelimesini duymak. Reddedilmek.
Hayatta hayallerin büyük olması iyi. Ama başarıyı, zorluklarla baş etme kabiliyeti getirir. Kendin için en fazla hangi acıyı çekmeye katlanabilirsin iyice düşün.
ÜRETKEN İNSANLARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
- Yemeğini ayakta yemeye razı
- Zamanını aile ve iş olarak bölebiliyor
- Soru soruyor
- Tavsiye kabul ediyor