Korkma Harca... - 14.05.2015
Bayram, tatil, düğün... Yaz ayları para harcanacak, kaçış yok! Son ana bırakmayın, masrafları aylara yayın. İşte size hem cebinizi hem de huzurunuzu koruyacak ipuçları BAYRAMLAR ■ Bayramlar yaklaşıyor ● Az kaldı. 18 Haziran’da Ramazan başlıyor. ● 17 Temmuz Ramazan Bayramı, 24 Eylül Kurban Bayramı. Bayram yaklaştıkça televizyonda, internette...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBayram, tatil, düğün... Yaz ayları para harcanacak, kaçış yok! Son ana bırakmayın, masrafları aylara yayın. İşte size hem cebinizi hem de huzurunuzu koruyacak ipuçları
BAYRAMLAR
■ Bayramlar yaklaşıyor
● Az kaldı. 18 Haziran’da Ramazan başlıyor.
● 17 Temmuz Ramazan Bayramı, 24 Eylül Kurban Bayramı. Bayram yaklaştıkça televizyonda, internette cezbedici reklamlar ‘Beni al, beni al’ diye seslenecek. Gerek aile, gerek eş dost, gerek kurban harcamalarınız olacak. Önceden hazırlayacağınız ihtiyaç listesi sayesinde belirlediğiniz bütçeyle haddinden fazla harcamalar yapmazsınız.
■ Her Gün 10 TL
Ramazan’a yaklaşık 2, Kurban Bayramı’na 4 ay var. Kabaca bir hesapla günde 10 lira kenara koyarak Ramazan gBiaryerbailmirsı’innaiz.yaİnkalanşınık, 6b0u0palirraayla size iyi gelecek. Kurban Bayramı için bir kurbanlık 1000 TL desek, Ramazan’dan sonraki 2 ay 20 TL biriktirseniz yaklaşık 1200 TL ediyor.
DÜĞÜNLER
■ Düğün listesi
Mekan, damatlık, davetiye, nikah şekeri, kuaför, fotoğraf, düğün pastası... Aklınıza ne geliyorsa yazın. Araştırın, opsiyonlarınızı genişletin ve şimdiden biriktirmeye başlayın.
■ Şov olmasın
Düğün, aileler arası finansal bir şov veya yarış yeri değildir. Yemekli düğünde misafirlerinize meyve de ikram etmeyiverin.
■ Paylaşıma açık olun
Kayınvalidenizin gelinliğinden akrabalarınızın eşyalarına kadar opsiyonlarınızı geniş tutun. Yeni evleniyorsunuz, ego mu borçla uyanmak mı?
■ Arkadaşlara başvurun
Videosu, düğün orkestrası derken hiç hesaplamadığınız paralar cebinizden çıkabilir. İyisi mi, siz şimdiden yeteneği olan arkadaşlarınızdan bu işler için söz koparmaya çalışın.
■ Ödemelerinizi planlayın
İnsan hayatında kaç defa evlenir? Alışık olmadığınız harcamaların hangisini yapıp hangisini yapmamak konusunda karar vermekte zorlanabilirsiniz. İşte size bu süreçte aklınızdan çıkarmamanız gereken birkaç soru:
1) Taksitlendirmelerim bütçemi zorlayacak mı?
2) Borç alacak mıyım?
3) Geri ödemelerim 1 yıldan az sürecek mi?
TATİLLER
■ Tatil listesi
Yol, otel, yemek, beraber gezilecek yerler, müze giriş fiyatları... Her bir gideri hesaplayın. Daha ucuz alternatifler bulmaya çalışın. Akılda kalan fatura değil deneyimin kendisi olsun.
■ Alışverişe gerek var mı?
Tatilde her gördüğünüze atlamayın. Daha ne kadar takınız olabilir ki? Bir de ‘Oradan alırız’ demeyin, iyi fiyata şimdiden alın koyun kenara.
■ İndirimleri kovalayın
Fırsat sitelerinden tatilini yapacağınız yer için geçerli olacak kuponları toplamaya başlayın.
■ Erken rezervasyon
Uçak biletlerinizi, otel masraflarınızı ucuza getirmek için geç bile kaldınız. Erken rezervasyonda ciddi fiyat farkı oluyor. Haydi!
■ Denge
Biraz daha kısayım, biraz daha az harcayayım derken tatiliniz rezil olmasın. Yaşayın.
■ Yorumlar
Acentanızla, kalacağınız otel ile ilgili internette yapılan yorumları dikkate alın.
■ Para konuşmayın
Tatil dinlenip huzur bulacağınız bir dönem olmalı. Tatilde para konuşmayın.
■ Sefa cefadan kısa sürmesin
3-5 günlük tatil için bütün bir sene borç ödemeyin. Tatil yükünüz biriktirebileceğiniz kadar olsun. Kredi almaktan kaçının.
'Tura çıkmak istiyoruz'
SORU: Doğu Karadeniz turu yapmak istiyoruz. 2 çocuğumuzu da alıp turla gideceğiz. 3000 lira yeterli. Kendi olanaklarımızla gitsek daha pahalıya geliyor. Kararsız kaldık ne yapalım?
● Leyla
CEVAP: Sevgili Leyla,
1) Tatil için borç, kredi almayın: Tatilde dinlenmek, eğlenmek, huzur olmalı,‘SUÇLULUK DUYGUSU’na yer yok!
2) Tatil Bütçesi: Tatil için SENEDE kaç para harcayabilirsiniz? Geçmiş senelerde yaptığınız tatil harcamalarınızın tümünü toplayın.
3) Her ay düzenli birikim: Senelik tatil bütçenizi aylara yayın. Tatil gideriniz 2400 TL ise her ay 200 TL ayırın. Ayrı hesapta otomatik birikim yapın.
4) Erken rezervasyon: Erken rezervasyon ile tatil giderlerinizi yüzde 50 düşürebilirsiniz. Özellikle YURTDIŞI tatillerinde vize önemli!
5) Esneklik: Çok fırsat, SEÇENEK, olanak var. Bütçenizi aşan tatillere giderek, tatil sonrası huzurunuzu bozmayın.
Yorumlar