İşsizlik maaşı nasıl alınır?
Özlem Denizmen'in Posta Gazetesi'ndeki 27 Temmuz tarihli köşe yazısı...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlSon dönemde sizden işsizlik maaşı konusunda çok soru aldım. İşte işsizlik maaşına hak kazanmak için dikkat etmeniz gerekenler...
İşinize dört elle sarılın. Çalıştığınız şirkete değer katın. Üretin. Ama ani bir iş kaybı durumunda, birikiminiz yoksa en önemli finansal desteğiniz işsizlik maaşınız olabilir.
KİMLER ALABİLİR?
● Kendi isteğiniz ve kusurunuz dışında işinizden ayrıldıysanız,
● Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödediyseniz ve son 120 gündür aralıksız çalıştıysanız başvurabilirsiniz. ●
İşten ayrıldıktan sonraki 30 gün içerisinde başvurmalısınız.
BAŞVURU NEREYE YAPILIR?
Size en yakın İŞKUR merkezine gidebilir veya www.iskur.gov.tr ya da e-devlet üzerinden başvurabilirsiniz.
NE KADAR SÜREYLE ALINIR?
● 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödediyseniz 180 gün.
● 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödediyseniz 240 gün.
● 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödediyseniz 300 gün boyunca işsizlik ödeneği alabilirsiniz.
Tutar, son dört aydaki brüt maaşınızın ortalamasına göre belirleniyor. Çıkan tutarın yüzde 40’ı işsizlik maaşı olarak ödeniyor. İşsizlik maaşı geçerli asgari ücretin yüzde 80’inden fazla olamıyor.
- İşsizlik maaşına hak kazanmak için son 3 ay içinde mazeretsiz işe gitmemezlik yapmamış olmanız gerekir (rapor, ücretsiz izin hariç).
- Evlilik sebebiyle işten çıkmanız durumunda kıdem tazminatınızı alabilir ancak işsizlik maaşı alamazsınız.
İŞKUR DEVREYE GİRER
İşsizlik maaşı almaya başladıysanız, bu dönemde İŞKUR size iş bulmaya çalışır ve bununla ilgili davet gönderir. Davete gitmeyenin maaşı kesilir.
■ İşsizlik maaşı almayı hak ettikten sonra işe girenin işsizlik maaşı kesilir. Ancak, yeni işinizden herhangi bir sebeple ayrılmanız halinde işsizlik maaşınızdan kalan haklarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
■ Sağlık nedenleri ile (heyet raporuyla ispatlanmış olan) kendi kararınızla işten ayrılmanız halinde işsizlik maaşı alabilirsiniz.
Soru: Tutumlu olmak, savurgan olmamak için ne yapmalı? Bir defter mi tutmalı? Beyin, el ve cüzdan arasındaki koordinasyon nasıl yapılmalı? ● Kübra
Cevap: Bazen gönlüne göre de harcama yapmalısın tabii ama borçlanarak değil, bütçende yeri varsa. Her ay gelirinden az harcıyor, emekliliğin için birikim yapıyorsan, acil durumlar için de bir kenarda birikmiş paran varsa tutumlusun demektir. Harcama yapmadan önce aklına hedefini getir, hangisi senin için daha önemli düşün. Ayrıca bütçe kalemlerin için limit belirlemen de seni tutumlu olmaya teşvik edecektir.
İki şahane kız...
Defne Çayırlıoğlu ve Sude Ülker... Onlar yazın denize girmek, gezmek, eğlenmek, anne babalarından aldıkları harçlıklarla orada burada hava atmak yerine iki ay boyunca Amerika’da bilmedikleri bir yerde, bilmedikleri bir ortamda, mutfakta çalışmaya baş koymuşlar. Birisi Bahçeşehir Üniversitesi öğrencisi, diğeri lise son sınıf öğrencisi. Onları o kadar takdir ettim ki size anlatamam.
Geçenlerde Prof. Dr. Acar Baltaş katıldığı bir televizyon programında yaptığı konuşmada, “Çocukları, ailenin yaşadığı zorluklara değil yalnızca refahına ortak ediyoruz. Oysa insanı insan yapan özellikler utanma, üzüntü, hayal kırıklığı, başarısızlık gibi duygulardır. Çocukların olumsuz duygu yaşaması, zorlanması önemli. Bunun için onlara evde küçük yaştan itibaren bir takım görevler verilmeli. Bu işleri ödül için yapmamalılar. Bu durumu ev dışında hayata da taşımak için çocuklar 13-14 yaşından itibaren yaz tatilinde çalıştırılmalı.
Her ne yaparsanız yapın, 14 yaşından sonra çocuklarınızı yazları çalıştırın ki sorumluluk sahibi olsun, hayatın ne olduğunu görsünler” diyor. İşte bu iki güzel genç kızımız tam da buna bir örnek. Bunların çoğalması dileğiyle... Daha yaz bitmedi! Siz de çocuklarınızı bildiğiniz, güvendiğiniz bir dostunuzun yanına işe koyabilirsiniz.