Gençliğin Tasarruf Haykırışı
Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Zirvesi dünya liderlerinin katılımıyla New York’ta gerçekleşti. Konu ciddi, acil ve yapacak çok işimiz var, bari çocukları hazırlayalım!
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlNew York’tayım. Burada yer gök inliyor; karbon salınımı, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, tasarruf. “Dünya elden gidiyor, herkes uyansın” denildi bu hafta. Ülkeleri, toplumu oluşturan biz bireylere de büyük sorumluluk düşüyor. Her alanda duyarlılık şart, çocuklarımızı eğitelim.
CESUR KIZ
Zirvede en çok ses getiren olay, 16 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg’in ilk defa düzenlenen Gençlik İklim Zirvesi’ndeki cesur, bir o kadar duygusal konuşması oldu. “Şu anda burada olmamalıydım. Okulumda olmalıydım. Ama hepiniz umut almak için biz gençlere geliyorsunuz’’ dedi. Bu toplantıya dikkat çekebilmek için okyanusu yelkenliyle geçen liseli kızın haykırışı herkesi çok etkiledi.
NE GÖRÜRSELER O
Anneler-babalar, her konuda olduğu gibi tasarrufta da çocuğunuzun rol modeli olun. Çocuklar duyduklarını değil, gördüklerini yapar. Bilinç evde başlar.
EVDE OYUN ÖNERİSİ
Herkes evde kendi karbon salımını hesaplayabilir ve tasarruf yöntemleriyle bunu düşürebilir. Karbon ayak izinizi ölçmek için internette birçok hesaplama aracı var. Haydi, bu akşam bunu aile aktivitesine dönüştürün.
1. Evde kaç kişi yaşıyorsunuz?
2. Elektrik faturanız ortalama ne kadar geliyor?
3. Doğalgaz faturanız ne kadar geliyor?
4. Arabanız var mı? Varsa yakıt türü nedir?
5. Son bir yıl içinde yaptığınız uçak seyahatleri?
Ulaşımdan kaynaklı karbon salımını hesaplarken sadece arabanızla şehir içinde değil, şehir dışında kullanılan uçak, tren ve otobüs gibi ulaşım araçları da değerlendiriliyor.
KİRALA
Artık gençlik şeylere ‘sahip olmayı’ tercih etmiyor. Bir şeylere sahip olmak için borç yükü altına girmek istemiyorlar. Onun yerine hayatı yaşamak istiyorlar. Bu ‘şeyler’ onlar için yük. Araba, ev, kıyafet, kitap… Kiralıyorlar.
MARKETE GiDERKEN
Alışverişe çıkmadan önce çocuğunuzdan evin ihtiyacı olan malzemeleri yazmasını isteyin. Mevcut durumu değerlendirmeyi öğrensin.
Markete gittiğinizde hangi ürünü, neden aldığınızı çocuğunuza söyleyin. “Bu ürünü alıyorum çünkü hem ailece kullanıyoruz hem de ihtiyacımız var” gibi.
PAYLAŞ/SAT
Küçülen kıyafetleri, artık oynanmayan oyuncakları, okunmuş kitapları çocuğunuzla birlikte ayırın.
Bir kısmını paylaşın bir kısmını da internette satın. Bu şekilde çocuğunuzun
Paylaşma kası ve empati
Eldeki kaynaklardan para kazanma becerileri gelişir.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ GECESİ
Çocuklarınızla birlikte hafta sonları, tatile gittiğinizde belediyelerin, derneklerin atık toplama, ayrıştırma etkinliklerinde gönüllü olun.
Evde geri dönüşüm, iklim değişikliği, çevre kirliliği üzerine belgesel, sinema geceleri düzenleyin.
Çocuklarınız evin tasarruf komitesi başkanı olsun. Her şey ondan sorulsun, sizi de o denetlesin.
Oyuncak alın tabii ama birlikte üretmeyi de deneyin. Fikirler sonsuz, evdeki her malzemeden oyuncak yapabilirsiniz.
Dünyanın en iyi fotoğrafçılarından kabul edilen sanatçımız Ara Güler’in anısını ve eserlerini yaşatmak için Doğuş Grubu’nun kurucusu olduğu Ara Güler Müzesi ve Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen Ara Güler Fotoğraf Sergisi New York’ta sanatseverlerle buluştu.
Serginin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.
Sadece anlatarak olmaz. Çocuklar bilgiyi uygulayarak özümser, davranış haline getirebilir. Bunun için kolları sıvayın, oyunlaştırmaya başlayın. Akşam yemeğinden ekmek mi kaldı?
Ertesi sabah birlikte yumurtalı ekmek yapın, kahvaltıda yiyin. Hem birebir öğrensin hem de eğlensin. Atık kağıtları, pilleri, plastik malzemeleri çocuğunuzun da yardımını alarak ayrı ayrı biriktirin ve geri dönüşüm kutularını kullanın.