Dolandırıcıların 10 taktiği!
Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde dolandırıcıların kullandığı en popüler taktikleri yazdı ve uyarılarda bulundu…
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Ol‘Kazanma hırsı’ ve ‘kaybetme korkusu’... Pek çok kararımızı bu iki duygu ile alıyoruz. Bu duyguları dizginleyemezsek de dolandırıcıların ağına düşüyoruz. Muhteşem olan hiçbir şey kolay değildir. Kısa zamanda parayı ikiye katlayan hikayelere aman kanmayalım. Dolandırıcılar hepimizden zeki, kendimizi kollayalım. İşte son dönemdeki en popüler 10 para tuzağı!
1 TELEFON
Yaygın dolandırıcılık yöntemlerinden birisi. Kendisini telefonda hakim, savcı, polis olarak tanıtıp terör örgütleriyle ilişkiniz olduğundan bahsediyorlar. Hesaplarınızdaki paraların kurtarılması gerektiği yalanıyla da sizi strese sokuyorlar. Devlet telefonla aramaz. Sakin kalın, dolandırıcı sizi strese sokarak hata yapmanızı sağlamaya çalışıyor. Uzmanlar böyle bir dolandırıcılık vakasına maruz kalan kişinin derhal emniyet birimleri ile irtibata geçmesi ve parayı elden teslim ettiği lokasyonu yer ve saat bilgileri ile birlikte net bir şekilde bildirmesini öneriyor.
2 SOSYAL MEDYA
Sosyal medya platformları üzerinden ‘telif haklarını ihlal ettiniz, linke tıklayın yoksa 48 saat içinde hesabınız silinecektir’ e-posta bildirimi gönderiyorlar. Oldukça resmi görünse de aslında sahte. Sosyal medya üzerinden hukuki bilgilendirme yapılmaz. Hiç acele etmenize gerek yok sakin kalıp araştırmanızı yapın. Dolandırıcılık suçu online ortamlarda ya da sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleşmişse ilgili yazışmalar dikkatle muhafaza edilmeli ve okunur çıktıları alınarak ve varsa banka dekontları vs. eklenerek şikayet başvurusunda bulunulmalı.
3 SAADET ZİNCİRİ
Katılan bir kişinin başka bir kişiyi sisteme dahil etmesiyle para kazanması mantığıyla oluşturulan bir sistem. Sisteme dahil ettiği paranın birkaç katını alacağı vaadiyle sisteme dahil olan kişiler, saadet zincirini oluşturan kişilerin ortadan kaybolması ve ulaşılamaması durumunda ne olduğunu anlıyor. Kolay para kazanma hırsı böyle hatalar yaptırıyor. Unutmayın güzel olan hiçbir şey kolay değildir.
4 BANKA ÇALIŞANI
Hesaptan para çekme dolandırıcılığında failler, bazen kendilerini banka temsilcisiymiş gibi tanıtıp kişilerin hesap bilgilerine ulaşarak, bazen de kişisel bilgilerin çeşitli yöntemlerle çalınması, ele geçirilmesiyle kişileri dolandırıyorlar. Online bankacılık bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın.
5 MİRAS DOLANDIRICILIĞI
Son günlerde bir miras uygulaması sebebiyle yüzlerce kişiye “Falanca uygulamasından birisi size vasiyet bırakmak için alıcısı olarak seçti” şeklinde mesaj gelmesiyle vatandaşlar huzursuz. Bu, kişilerin vefat etmeden önce son olarak söylemek istedikleri şeyleri söyleyip, mesaj bırakabilecekleri iddiasıyla geliştirilen bir uygulamaymış. Ancak her verilen hizmetin karşılığı olduğu gibi bu uygulamaya da üye olurken kişiler kimlik bilgilerini girmek zorunda. (Kaynak: Tahancı Hukuk Bürosu)
6 OLTA SALDIRISI
İnternet aracılığıyla, finansal kurum ve kuruluşlar, resmi kurumlar veya alışveriş şirketlerinden gönderilmiş gibi görünen, acil ve çok önemli konular içeriyormuş izlenimi veren sahte e-postalar yayılıyor. Bu linklere tıklanması ve istenen yolun izlenmesi durumunda banka-kredi kartları ele geçirilebiliyor.
7 WI-FI DOLANDIRICILIĞI
Dolandırıcılar tarafından tanınmış bir kafe, otel, lokal gibi bir yerin aynı adlı Wi-Fi erişim noktası oluşturuluyor. Bu hizmet ücretsiz olarak sunuluyor ve kullanıcılara sağlanan bir ara yüz ile kişisel bilgileri veya internet bankacılığına bağlanırken girilen bilgileri alınıyor. Bankacılık işlemlerinizi asla ortak Wi-Fi alanlarından yapmayın.
8 SAHTE PAZARLAMA
Bir çetenin insanları devre mülklerini ya da az kullanılan yazlık evlerini daha yüksek fiyatla zengin yabancılara kiralayacaklarını söyleyerek ikna ettikleri 212 devre mülk sahibinden, 50 bin ile 600 bin lira arasında para toplayarak dolandırdıkları belirlendi. Toplam 212 kişinin 342 milyon 88 bin 887 lirasının dolandırıldığı belirtildi.
9 KOPYA ÇEK
İlana çıkan ürünlerin sahiplerine profesyonel mesaj atarak bir kısmı peşinat geri kalanı ise 2 ile 3 aylık çeklerle araç ve ev almak isteyen dolandırıcılar, kurdukları şirket üzerinden hazırlanmış kopyalanmış çekler ile vatandaşı dolandırıyor.
10 KOPYA SİTELER
Bir şirketin internet sitesinin birebir aynısını yapan dolandırıcılar, bu sitelerin arama motorlarında en üstte çıkmasını sağlıyor. Arama motorunda bu klon sitelere tıklayanlar, farkı ayırt edemeyerek, kredi kartı bilgilerini siteye giriyor. Dolandırıldıklarını ise yaptıkları işlem sonrasında ürünü alamayınca anlıyor.
ŞİKAYET İÇİN
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde bilhassa internet aracılığı ile işlenen dolandırıcılık gibi suçlar ile mücadele maksadına yönelik olarak Siber Suçlarla Mücadele birimi bulunuyor.
BANKADAN TEYİT EDİN
Şu sıralar ‘Yeni Evim’ kampanyası çok konuşuluyor, bu da sahtekarların yeni planlarla ortalığa çıkmasına sebep olabilir. Konuyla ilgili görüşünü aldığımız 20 yıllık Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Murat Zengin vatandaşları uyardı: ‘‘Hiçbir şekilde, hiçbir yere bir ön ödeme yapmayın. Öncelikle yapılması gereken, ev için anlaşma yapmadan önce direkt kredi almayı planladığınız devlet bankası ya da katılım bankasına gidip müteahhidin listede olduğunu teyit ettikten sonra adım atmak.’’
Davos’ta ne oluyor?Dünya Ekonomik Forumu toplantıları, İsviçre'nin kayak ve turizm merkezi Davos'ta 50 devlet başkanı, 200 bakan ve 1500 iş dünyası liderinin katılımıyla başladı. Özlem Denizmen, çeşitli toplantılara da katıldığı Davos’tan izlenimlerini yazdı.