Boşanınca ne olur?
Özlem Denizmen'in 29 Kasım Perşembe günü Posta Gazetesi'nde yayınlanan bu yazısı. Yine aynı günün sabahında CNN TÜRK canlı yayınında bu yazı seyircilerle paylaşıldı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlMutlu evlilik için sadece para, pul yetmiyor. Boşanmak ise her zaman üzücü. Kimse boşanmak için evlenmiyor ancak hayatın gerçeği… İşte boşanma halinde karşınıza çıkabilecek para durumları...
Evlilikte para yönetimi genellikle 3 şekilde oluyor:
1 - Gelir ortak hesapta birleşiyor, harcamalar ortak hesaptan yapılıyor.
2 - Karı koca finansal hayatının kısmen birleştiriyor. Herkesin kendi hesabı ve bir de ortak hesapları var. Bütçeye ortak katkıda bulunuyorlar. Bazen bireysel, bazen de birlikte mal mülk ediniyorlar.
3 - Eşler ortak harcama yapmıyor, ayrı finansal hayatlar yaşıyorlar. Bu durum genellikle bir tarafın çalıştığı veya maddi açıdan daha güçlü olduğu durumlarda görülüyor.
MAL VARLIĞI NASIL PAYLAŞILACAK?
Medeni Kanun’a göre, eşlerin evlilik süresince elde ettiği mallar yarı yarıya bölüştürülüyor. Evin, arabanın, tarlanın, banka hesabındaki paranın kimin üstüne olduğu önemli değil, hepsi toplanıyor, borç (varsa) düşülüyor ve tam ortadan ayrılıyor. Evliliğinizde paranızı nasıl yönetirseniz yönetin, boşanma durumunda eşit şartlardasınız. Mirasla elde edilen mallar, cep telefonu, bilgisayar, saat, kıyafet gibi eşyalar kişisel mal kabul edilip mal paylaşımına dahil edilmiyor.
DÜĞÜNDE TAKILAN ALTIN KİMDE KALACAK?
Boşanma arifesinde en çok tartışılan konulardan biri. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, ‘Düğünde takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın kadınındır’ diyerek konuya noktayı koydu.
KİMLER NAFAKA ALABİLİR?
Evliliğiniz bitmiş olabilir ancak bazı sorumluluklarınız kalır. Hele bir de çocuklar varsa... Bu durumda yeni dengeler oluşurken para konusu kanunlar ile devreye giriyor.
● Düşük gelirli ya da geliri olmayan kişiler
● İşten kovulmuş ya da çıkartılmış kişiler
● Ev hanımları
● Asgari ücretle çalışan eşler
● Düzenli bir geliri olmayan eşler diğer eşten yoksulluk nafakası talep edebilir.
VERGİLER
Boşanma sonucu ödenen nafaka, tazminat ve verilen mallar vergiye tabi değil.
BORÇLARIN DURUMU
Boşanma davası sonucunda, mal paylaşımı sırasında kişilerin alacakları hesaplanırken borçlar da hesaplanır. Eşlerden birinin borcu varsa, bu borç, borçlu eşin alacağından düşülür. Evlilik döneminde alınan bir krediden dolayı boşanılan eşe haciz gelmez. Çünkü her eş kendi borçlarından sorumludur.
YENİ BİR DÜZEN
Boşanma kararı sonrasında alışılan düzenin değişmesi ve hayatın küçülmesi büyük bir sorun olarak ortaya çakıyor. Karşı tarafa gününü göstermek için standartlarını çok zorlayan da, bir göz oda olsun benim olsun, diyen de var. Peki bu durumla karşı karşı kalanlar ne yapmalı?
■ Hayatınızın yeni döneminde para konusundaki değişikliklerin farkına varın, önemini kavrayın ve bir planla yola çıkın.
■ Önceden ortak bütçeyle yaptığınız harcamalar için yeni bir düzen oluşturun. Ayakların yorgandan çıkmaması için tüm harcamalarınızı not edin.
■ Çalışmıyorsanız; başınız dik, kendi ayaklarınızın üstünde durabilmek için kolları sıvayın. Finansal özgüveniniz için para kazanın.
■ Başa çıkamayacağınızı düşündüğünüz harcamalardan bir an önce kurtulun. İhtiyaç dışı harcamaları işler yoluna girene kadar en aza indirin.
BEYAZ ATLI PRENS YOK
Genç kızlar, kadınlar lütfen finansal hayatımızı başka birisine dayalı yaşamaya çalışmayın.. Beyaz atlı prens falan yok. Biz uzay çağındayız. Mutlaka kodlama öğrenin. Eğitiminizi alın kendi paranızı kendiniz kazanmak üzere donanımlı olun.