A'dan Z'ye harcamalar
Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde A'dan Z'ye harcama alışkanlıklarını yazarak, tavsiyelerde bulundu.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlYeni senenin ilk haftası. 2024 zam, enflasyon haberleriyle başlasa da ekonomide yapabileceğimiz ve kontrolümüzde olan TEK bir şey var! Bu; söylenmek, endişelenmek değil, A’dan Z’ye harcama alışkanlıklarımız ile ilgilenmek. İşte yapmamız gerekenler...
A-HARCAMALARIN FARKINDA OLMAK: Bilinçli harcama alışkanlıkları geliştirebilmen için paranı nasıl kullandığını iyi anlaman önemli.
B-HARCAMALARI TAKİP ETMEK: Harcamalarını takip etmek, bütçeni belirlemene, gereksiz harcamalardan kaçınmana ve tasarruf etmene yardımcı olur. Takip, para yönetiminin temeli.
C-BÜTÇE OLUŞTURMAK: Gelirini, giderlerini ve tasarruflarını dengede tutmak için bir bütçe oluştur. Bütçe, seni finansal hedefine götürür.
Ç-HARCAMA KALEMİNE LİMİT BELİRLEMEK: Sık yaptığın istek harcamalarına limit getirmen tasarruf ederek paranı korumanı kolaylaştırır.
D-İSTEK/İHTİYAÇ AYIRT ETMEK: Harcamalarını istekler ve ihtiyaçlar diye ayırarak takip etmen, bütçeni aşmaman için kontrol sağlar.
E-AYLIK KONTROL ETMEK: Bir sonraki ayı daha iyi planlaman için aylık harcamalarını gözden geçirmen iyi olur.
F-EV HALKINI BİLİNÇLENDİRMEK: Evdeki diğer bireyleri bütçe hedefleri, tasarruf stratejileri ve harcama alışkanlıkları konusunda bilinçlendirmek haneye finansal başarı getirir. Ortak amaçlara yönelik bir işbirliği oluşturur.
G-“ALDIM SAY” DIYEBILMEK: Ani ve gereksiz alışverişlere engel olmak için “aldım say” diyebilmek önemlidir. Her alım öncesi ihtiyacını düşün ve gereksiz harcamalardan kaçın.
H-”DEĞERLERIME UYGUNSA ALIRIM” DEMEK: Gerçekten ihtiyaç duyduğun ve seni mutlu eden şeylere para harcadığında, harcamalarında anlam bulursun.
I-KREDİ KARTI TANIMINI E-TİCARETTEN ÇIKARTABİLMEK: Kredi kartını e-ticaret sitelerinden kaldırarak, anlık ve gereksiz alışverişlere karşı direnç gösterebilirsin.
İ-EK KARTI LİMİTLEMEK: Ek kart kullanımını sınırlandırarak, harcamaları kontrol altında tutabilir ve aile bireylerinin bilinçli harcama alışkanlıkları geliştirmesine yardımcı olabilirsin.
J-KİM İÇIN ALDIĞINI BİLMEK (ELALEM GÖSTERİŞ/KENDİN): Alışveriş yaparken, alımın gerçekten ihtiyaç mı yoksa gösteriş mi olduğunu değerlendir. MIŞ gibi görünen bir hayat yerine, seni huzurlu hissettiren bir finansal durum çok daha iyidir.
K-ARKADAŞ BASKISINDAN ETKİLENMEMEK: Arkadaşların harcama alışkanlıkları bazen harcama yapmaya itebilir. Böyle durumlarda kendi finansal gerçeğini ve hedeflerini hatırla.
L-SOSYAL MEDYADAN TETİKLENMEMEK: Çevreden, reklamlardan etkilenmemek zor. Ancak sen dürtülerine hakim olursan, kazançlı çıkan tarafta kalırsın.
M-ZAAFLARINI BİLMEK: Olmasa da olur diyebileceğin ama sık yaptığın harcamalara zaaf diyoruz. Zaaflarını tanırsan, kontrol altına alabilir ve bütçeni daha iyi yönetebilirsin.
N-10 SANİYE KURALINI UYGULAYABİLMEK: Anlık alışveriş kararlarından kaçınmak için her alım öncesinde 10 saniye bekle ve gerçekten ihtiyacın olup olmadığını düşün.
O-1 İÇERİ 2 DIŞARI DİYEBILMEK: Yeni bir eşya aldığında, bir başkasını çıkararak gereksiz eşya birikimini engelleyebilirsin. Bu kuralı getirirsen, harcamalarında seçici olursun.
Ö-ARAŞTIRMA İLE EN UCUZU BELİRLEMEK: Alışveriş yaparken fiyat araştırması yapmak, en uygun fiyatı bulmana ve kârlı çıkmana yardımcı olur.
P-“DAHA AŞAĞISINI GİYEMEM, YİYEMEM” DEMEMEK: Giydiğin şeyler seni başka biri yapmaz. Çantanın içinde duran para, üstünde yazan markadan daha kıymetli.
R-ÇOCUKLARI İYI DIZGINLEMEK, HARÇLIKLA YÖNETMEK: Çocuklara finansal sorumluluklarını öğretmek ve harçlığı yönetmelerine yardımcı olmak önemlidir.
S-ANI HARCAMA KARARI VERMEMEK: Ani ve düşünülmeden alınan kararlar, gereksiz harcamalara sebep olabilir. Alışverişlerini planla.
Ş-TASARRUFU EVDE OYUN HALINE GETIRMEK: Tasarruf yapmayı aile içi bir oyun olarak değerlendirerek, harcamaları azaltma konusunda birbirinizi teşvik edebilir ve bunu keyifli bir deneyime dönüştürebilirsiniz.
T-PLANLAYIP ÖNCEDEN ORGANİZE ETMEK (TATIL, SEYAHAT): Tatil ve seyahat gibi büyük harcamaları önceden planlayarak, bütçenin yoldan çıkmasını engelleyebilirsin.
U-KERE HESABI YAPABİLMEK: Aldığın eşyayı kaç kere kullanacağını hesaplaman, değip değmeyeceği konusunda fikir verebilir.
Ü-DUYGULARIN ROLÜNÜ ANLAYABILMEK: Harcamalarınızı duygusal kararlarınıza dayalı yapmaktan kaçının. Duygusal alışverişler, genellikle gereksiz ve plansızdır.
V-PARASIZ HEDİYE, EĞLENCE, KÜLTÜR DENEMEK: Eğlenmek için her zaman para gerekmez. Ücretsiz aktivitelere yer açmayı -aklında tutabilirsin.
Y-“3 GÜNLÜK DÜNYA, NE OLACAK?” DEMEMEK: Bugünün bir de yarını var. Ayaklar yorgandan çıkmasın.
Z-HAYATININ NEREYE AKTIĞINI HARCAMALARI İZLEYEREK GÖRMEK: Para alışkanlıkların hayatın ve gittiği yön hakkında ipuçları verir. İzlemeyi atlama.