2024 için 24 öneri
Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde 2024 yılı için 24 öneride bulundu.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Ol3 gün sonra bu yılı geride bırakıyoruz. İyisiyle, kötüsüyle pek çok şey yaşadık. Şimdi sırada iyileri geliştirmek, kötülerden ders çıkararak güçlenmek var. Önümüzdeki 12 ay boyunca, kendimizin daha iyi bir versiyonuna geçmek için yeni adımlar atacağız.
1-HEDEF KOY: Kişisel ve finansal hedefler belirle, bunlara ulaşmak için adımlar at. ‘Alice Harikalar Diyarında’ kitabında, tavşan, Alice’e şöyle der: ‘Nereye gideceğini bilmiyorsan, hangi yoldan gittiğinin hiçbir önemi yok.’
2-KENDİNE ZAMAN AYIR: Günlük koşturmacanın arasında kendimizi unutuyoruz. Her gün 5-10 dakika ‘BEN’ zamanı yarat. ‘Neler hissediyorum, hayatımı nasıl şekillendirmek istiyorum, davranışlarım ve hedeflerim birbiriyle uyumlu mu?’ sorularını kendine sor.
3-SAĞLIĞINA ÖZEN GÖSTER: Dengeli beslen, egzersiz yap, iyi bir uyku düzeni kurarak sağlığını koru. Belli zaman aralıklarında kontrol yaptır. Sağlık sigortasını es geçme. Kendine en uygun olanı araştır.
4-KENDİ DEĞERİNİ BİL: Güç, dışarıdan gelmez, içeriden gelir. Kendi değerini bilmek, sahip olduğun en büyük hazinedir. Kendine olan güven, hayatın her alanında sana güç katacak olan özü oluşturur. Kendi değerini bil, başkalarının onayına bırakma.
5-YENİ ŞEYLER DENE: Yeni hobiler edin veya ilgi alanlarını keşfet. Öğrenmeye ve büyümeye açık ol. Beyni ‘varsayılan mod’dan çıkarıp şaşırtmak iyi gelir. Dopamin, endorfin gibi hormonlar salgılanmasını sağlar.
6-BİLİNÇLİ TÜKETİM: Çoğu zaman farkında olmadan, rastgele seçimlerle parayı harcayıp tüketiyoruz. ‘Değer mi?’ diye sormayı unutuyoruz. Oysa, anlamlı ve planlı tüketim hem hedeflerine ulaşmana imkan tanır hem israfı önler hem de dünyayı korur.
7-PARANI YÖNET: Bahsettiğim bilinçli tüketimi başarabilmek için gelir ve giderleri planlamak, harcamaları takip etmek önemli. Ne demişler; ölçmediğin şeyi kontrol edemezsin. Bütçe, ölçüm ve kontrol sağlar.
8-YATIRIMDA GELİŞ: Beklentilerin, risk tahammülün, amacın, bütçen, bilgi seviyen, endişelerin, korkuların, hayallerin... Tüm bunlara göre yatırım tamamen sana özel olmalı, başkalarının tavsiyelerine göre değil. O sebeple yatırım konularında gelişmen, yatırımı iyi anlaman önemli.
9-DOĞRU BORÇLAN: Eğer bu sene yeni bir borç yapacaksan, bu planladığın, ileride sana değer katacak bir şey için olmalı. Bir de taşıyabileceğin yükün altına girmen önemli. Kendine taşıyamayacağın kamburlar yaratmaktan kaçın.
10-ESNEK OL: Beklenmedik durumlara uyum sağlamak önemlidir. Hayat bazen planladığımız gibi gitmeyebilir. Esneklik, bizi daha uyumlu ve stresle başa çıkabilen kişiler haline getirir.
11-SOSYAL BAĞLARINI GÜÇLENDİR: Aile ve arkadaşlarınla zaman geçirerek bağlarını güçlendir. Çok değerli Acar Baltaş bir yazısında şöyle diyor: ‘’Bir ilişkiyi geliştirmek, sürdürmek ve sağlam tutmak hayat boyu sürecek ve hiç bitmeyecek emek ve çaba gerektiriyor. Günümüzde mutlu olmak için para ve ün sahibi olmak gerektiğine inanılıyor. Oysa mutlu yaşayanların aile ve arkadaşlık ilişkilerine yatırım yapmış olanlar olduğu görülüyor.’’
12-DUYGULARINI İFADE ET: Duygularını ifade etmekten çekinme, içsel huzur için duygularınla barışık ol. Çevrenle açık iletişimde bulun. Bu hem iyi hissetmen hem de ilişkilerini koruman için faydalı.
13-KARŞINDAKİNİ DİNLEMEYİ ATLAMA: Sadece konuşmak değil, dinlemek de iletişimin önemli bir parçasıdır. Bazen karşımızdakini gerçekten dinlemeyi atlarız. Oysa gerçek iletişim, dinleme sanatıyla başlar.
14-YARDIM ET: Yardım etmek, yaşamımıza anlam ve değer katan bir eylemdir. Başkalarının hayatını iyileştirdiği kadar bize de iyi gelir. Yapılan araştırmalar, diğer insanlara yardım etmenin uzun süreli mutluluk etkileri olabileceğini gösteriyor.
15-SADELEŞ: Karmaşık veya gereksiz unsurları hayatından çıkarmaya bak. Hem zihinsel hem de fiziksel anlamda daha az karmaşa, daha sakin bir yaşam tarzı sunar. Sadelik, huzurlu olmanın önemli anahtarlarından biri.
16-KİŞİSEL SINIRLARINI BELİRLE: Hayır demeyi öğrenerek kişisel sınırlarını koru. Bazı durumlarda ‘hayır’ diyebilmek, kendi önceliklerine sadık kalmanı ve kendi enerjini korumanı sağlar.
17-YETENEKLERİNE YATIRIM YAP: Her birimiz, içimizde bulunan potansiyeli keşfetme ve daha iyiye dönüşme potansiyeline sahibiz. Hayat, öğrenme ve gelişme sürecidir ve her adım, yeni bir fırsat ve deneyim sunar. Becerilerini geliştirerek kendini yükseltmeyi unutma.
18-SORUNA DEĞİL, ÇÖZÜME ODAKLAN: Hayatta her şey olabilir. Sorunlarla karşılaştığında aldığın aksiyon, sorunu konuşmak değil, bunun yerine çözüme odaklanmak olsun.
19-OLUMLU DÜŞÜNCE GELİŞTİR: Kendini ‘’Yapamam, zor, bana göre değil’’ gibi olumsuz düşünceler içerisinde bulursan, hemen zihin haritanı olumluya çevir. Zorluklara karşı pozitif bakış açısıyla yaklaşan yönünü ortaya çıkar.
20-SAHİP OLDUKLARINA ŞÜKRET: Hayatın en değerli hediyesi, sahip olduklarımızdır. Şükretmek, hayatın her anını daha derinden hissetmemizi sağlar. Yapılan bilimsel araştırmalarda, şükretmeye odaklanan insanların neşe ve mutluluklarında artış, gelecek hakkında daha olumlu hissetme, hedeflere ulaşma konusunda daha fazla ilerleme gözlemlenmiş.
21-KENDİNLE GURUR DUY: İnsan başkalarının başarılarını daha kolaylıkla görürken, kendini başarılarını kutlamayı es geçebiliyor. Unutma; küçük ya da büyük her başarı, bir kutlamayı hak eder.
22-DOĞA İLE BAĞLANTIDA KAL: Doğa, ruhumuzu besleyen bir mucizedir. Onunla bağlantıda kalmak, iç huzurumuzu ve zihinsel dengeyi korumamıza yardımcı olur. Yürüyüş yapmak, doğada zaman geçirmek veya manzaraya tanıklık etmek, hayatın içindeki küçük mutluluklardır.
23-ŞİMDİNİN KEYFİNİ ÇIKAR: Bazen geçmişe takılmaktan şimdiki anın tadını çıkarmayı unuturuz. Yeni bir yıl başlıyor, önümüze bakalım. Hayatın güzelliklerini fark ederek yaşa.
24-GÜZEL ANILAR OLUŞTUR: Yaşam, güzel anılarla süslü bir macera. Özel anlar, hatırlandıkça bizi mutlu eder ve yaşamımıza anlam katar. Gelecekte 2024’ü iyi hatırlayacağın birkaç anı oluşturmaya bak. Her güzel anı, yaşamın değerli bir parçasıdır.